İspanya’dan Filistin’e destek: "Netanyahu yargılanmalı"

İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım tüm dünyada tepki ile karşılanırken Avrupa’da en yüksek ses İspanya’dan çıktı. İspanya Sosyal Haklar Bakanı, hükümetten İsrail ile diplomatik ilişkilerin askıya alınmasını istedi.

Kübra Sonkaya
[email protected]

İspanya Sosyal Haklar Bakanı görevini vekaleten yürüten Ione Belarra, hükümete, Filistin halkına yönelik "planlı soykırımı" nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkilerin askıya alınması çağrısı yaptı.

Bakan Belarra, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün (hükümetteki) ortağımız Sosyalist İşçi Partisinden (PSOE) İsrail tarafından Filistin halkına karşı yürütülen bu planlı soykırıma karşı mücadelede daha ciddi davranmamızı istedim. Bunun için de İsrail devletiyle diplomatik ilişkilerimizi acilen askıya almamız gerektiğine inanıyorum." açıklamasında bulundu.

Belarra, bu "soykırım"ın siyasi sorumlularına karşı örnek teşkil edecek ekonomik yaptırımların uygulanması için Avrupa düzeyinde bir görüşme yapılması gerektiğini vurguladı.


Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Rusya'ya çok sayıda yaptırım uygulandığını hatırlatan Belarra, "Bence bunları İsrail'e, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'ya, onun savunma bakanına ve Filistinlilere toplu bir ceza uygulamaya karar veren diğer siyasi sorumlulara karşı uygulamakta çok geç kalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Belarra, sivil halka yönelik yoğun bombalama, su ve elektrik kesintileri de dahil olmak üzere uygulanmakta olan toplu cezalandırmanın uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali olduğunu savundu.

İsrail'e yönelik silah ambargosu uygulanması çağrısını da yapan Belarra, "Ayrıca acil bir silah ambargosuna da ihtiyacımız var. Avrupa özerk hareket edebilir, etmeli ve barışı aramalıdır." şeklinde konuştu.

NETANYAHU UCM’YE ÇIKMALI


Koalisyonun küçük ortağı Podemos'un lideri, Sosyal Haklar Bakanı Ione Belarra, İspanyol hükümetinin Başbakan Benjamin Netanyahu'yu savaş suçuyla yüzleşmesi için uluslararası ceza mahkemesine çıkarmasını önermişti. 

Filistin halkını desteklemek üzere Madrid'de düzenlenen gösteriye katılan Belarra, X'te "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına karşı planladığı soykırımın sona erdirilmesi için bugün Madrid sokaklarını haysiyet doldurdu. Filistin için özgürlük." şeklinde yazdı. 

Belarra'nın görüşleri, Eşitlik Bakanlığına vekalet eden Podemos'lu Irene Montero ve İspanya'nın Tüketici İşleri Bakanlığına vekalet eden Alberto Garzon tarafından desteklendi. 

Podemos'un ortakları olan Birleşik Sol ittifakının üyesi olan Garzon, "Sivil bir nüfusa yönelik şiddetli ve ayrım gözetmeyen bir saldırı, uluslararası hukuku açıkça ihlal eden toplu bir cezalandırmadır. İsrail hükümetinin yaptığı tam anlamıyla zalimliktir." demişti.


El Mundo'nun haberine göre Belarra, sosyal medya hesabından yayımladığı video mesajda "ABD ve Avrupa Birliği'ni (AB), İsrail'in işlediği savaş suçlarına ortak olmakla" suçladı.

Belarra, İsrail'in sivillerin yaşadığı bölgeleri bombalamasının ve onları topluca cezalandırmasının, uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve "savaş suçu" işlediğini dile getirerek, "Bu gerçeğe bakarsak ABD ve AB, sadece buna göz yummakla kalmayıp aynı zamanda İsrail devletini apartheid politikasında ve insan haklarını ihlal eden işgalinde destekliyor." görüşünü paylaştı.

Hamas'ın İsrailli sivillere yönelik saldırılarının, İsrail'in işlediği "suçların" mazereti olamayacağına dikkati çeken Belarra, hem İspanya hem de tüm Avrupa halkını sokaklara İsrail'i protestoya çağırdı.

MISIR VE JAPONYA İLE DURUM DEĞERLENDİRMESİ


Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına ilişkin gelişmeleri görüştü.
Liderler, bölgeye gönderilmesi planlanan insani yardımlar ve sivillerin üzerindeki insani ve siyasi yansımaların önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Gazze'deki şiddetin devam etmesi ve insani koşulların kötüleşmesi endişeleri dile getirilerek uluslararası çabaların koordine edilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Sisi, Japonya Başbakanı Fumio ve İspanya Başbakanı Sanchez ile ayrı ayrı telefon görüşmesi yaptı.

"Gazze Şeridi'ndeki gerilime" ilişkin son gelişmelerin yanı sıra bölgeye gönderilmesi planlanan insani yardımlara yönelik konuların değerlendirildiği görüşmede liderler, "Taraflar arasındaki silahlı çatışmalar nedeniyle sivillerin üzerindeki insani yansımaların yanı sıra bölgeye yansıyan güvenlik ve siyasi yansımalarının dikkate alınmasının önemi" konusunda hemfikir oldu.

Sisi-Sanchez görüşmesinde ise liderler, "Gazze Şeridi'ndeki şiddetin devam etmesi ve bölgedeki insani koşulların daha fazla kötüleşmesi" olasılığına yönelik endişelerini vurguladı.

Taraflar ayrıca, "Bölgede daha fazla masum sivilin hayatını kaybetmesini önlemek için tarafların sükunete teşvik edilmesine yönelik uluslararası çabaların koordine edilmesinin zaruriyetini" ileri sürdü.


İSPANYA-ÜRDÜN DİPLOMASİSİ


İsrail-Filistin çatışmasının sona erdirilmesi adına ülkeler bazında diplomasi trafiği gerçekleşiyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Ürdün Kralı 2. Abdullah telefonda İsrail-Filistin çatışması hakkında görüştü.

İspanya Başbakanı Sanchez, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile telefon görüşmesi yaptığını kaydetti.

Orta Doğu'daki çatışmaların dindirilmesi ve bölgede bir krizin yaşanmamasına yönelik çabalarından dolayı Kral 2. Abdullah'a teşekkür ettiğini belirten Sanchez, "Gazze'ye insani yardım ulaştırılması ve masum sivillerin öldürülmesine son verilmesi konularını da görüştük." dedi.

Ürdün Kraliyet Divanından yapılan açıklamaya göre, Kral 2. Abdullah, görüşmede, "Gazze'deki savaşın bölgeyi ve dünyayı felakete sürükleme tehdidi taşıdığını bu nedenle savaşın sona erdirilmesine yönelik çabaların artırılması gerektiğini" belirtti.

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısının kınanması gereken bir savaş suçu olduğuna dair açıklamasını yineleyen Ürdün Kralı, insani yardımların Gazze'ye girişine izin verilmesi çağrısı yaptı.