Hollanda'da dört parti mülteci politikasında anlaşamadı: Koalisyon hükümeti dağıldı

Göç krizi, Avrupa ülkeleri üzerindeki etkilerini artırmaya devam ediyor. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, her ay ülkeye gelen mülteci sayısı 200 ile sınırlandırılmadığı takdirde görevi bırakacağını belirtmişti. Gerekli önlemlerin alınamaması Mark Rutte'nin istifasıyla sonuçlandı. Böylelikle Hollanda'da mülteci politikasındaki anlaşmazlık nedeniyle koalisyon hükümeti düştü.

Hollanda'da Başbakan Mark Rutte liderliğindeki hükümet istifa etti.

Yaklaşık 13 yıldır başbakan olan Mark Rutte, hükümeti oluşturan dört koalisyon partisi arasında göçmen politikaları konusundaki görüş ayrılıklarının giderilmesi için toplantı düzenlemişti. 

Mark Rutte; partisine, hafta içinde katı önlemler içeren yeni bir iltica planı sunacağı sözünü vermişti.

Koalisyonu oluşturan dört parti, sunulan iltica planı üzerinde tartıştı. Cuma günü üçüncü kez toplanan hükümet ortakları yine anlaşamadı.

Özellikle savaş bölgesinden gelen mültecilerin geri gönderilmesi ve bu kişilerin aile birleşimine sınırlama getirilmesi maddesi konusunda görüş ayrılığı yaşandı.

Hükümetin küçük ortağı Hristiyan Birliği Partisi (CU), savaş bölgelerinden gelen mültecilerin aile birleşimi için 2 yıl beklemesi ve aile birleşiminin ayda 200 kişi ile sınırlanması önerisini “zorbalık” olarak nitelendirdi.

Hükümetin liberal ortağı Demokratlar 66 Partisi (D66) de Hristiyan Birliği Partisi’ne destek vererek bu maddeye tepki gösterdi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı basın açıklamasında, “Koalisyona siyasi destek ortadan kalktı. Bu çok üzücü. Bu görmezden gelemeyeceğimiz bir siyasi gerçek. Farklılıklar aşılamaz derecede” dedi.

Mark Rutte, "Koalisyon ortaklarının göçmen politikası konusunda çok farklı görüşlere sahip olduğu konusu bir sır değil. Maalesef söz konusu farklılıkların aşılamaz olduğu sonucuna vardık. Bu nedenle kısa süre içinde Kral'a tüm hükümet adına yazılı istifamı sunacağım” ifadelerini kullandı.

Bu konuyla ilgili suçluluk duymadığını bildiren Hollanda Başbakanı, ilk görevlerinin seçime gitmek olduğunu, ulusal çıkarlar için gereken her şeyi yapacaklarını belirtti.

Ayrıca koalisyon partilerinin anlaşamadığı tek konu sığınmacı politikası değildi.

Bu konuların başında konut sıkıntısı, enerji dönüşümü ve iklim politikası geliyordu. Ülkede son dönemde açıklanan çevre düzenlemeleri sonrası akıbeti tartışılan tarım da anlaşmazlık yaşanan konular arasında yer alıyordu.

Mark Rutte, yaşanan bu anlaşmazlıklardan sonra Hollanda Kralı Willem-Alexander'a yazılı istifasını iletti, Hollanda Kralı Yunanistan tatilini yarıda bırakarak ülkeye geri döndü.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, dört partili koalisyon hükümetinin istifasını sunmak ve ülkede bu yıl yapılacak seçimleri görüşmek üzere Hollanda Kralı Willem-Alexander ile Lahey kentinde bir görüşme gerçekleştirdi.

Kral Alexander ile 1 saatten fazla süren bir toplantı yapan Hollanda Başbakanı, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplamadı.

Parlamentonun ise feshedileceği öngörülüyordu.

Göç politikası konusundaki anlaşmazlık üzerine koalisyon hükümeti istifa etti. 

Hollanda'da beşinci kez başbakan adayı olup olmayacağı merak edilen Mark Rutte, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, beşinci kez başbakan adayı olmayacağını ve kasım ayındaki seçimlerden sonra siyaseti bırakacağını duyurdu.

Sığınmacı politikalarındaki görüş ayrılıkları dört parti arasında bir süredir fikir ayrılıklarına neden olurken koalisyondaki partilerin anlaşamaması nedeniyle dördüncü Rutte hükümeti, görev süresi olan dört yılı dolduramadan istifa etmiş oldu.

BBC'nin Hollanda medyasından aktardığına göre; Rutte, bakanlar kurulunda iltica planı konusunda rest çekerek, gücünü pekiştirmek için “blöf yapmak” istiyordu.

Koalisyon ortaklarının bu plana karşı çıkması, Rutte'nin istediğini alamamasına neden oldu.

HOLLANDA'DA GÖÇMEN KRİZİ

Geçen yıl yaklaşık 47 bin yeni mültecinin geldiği Hollanda’da sığınmacı sorunu, ülke gündeminin en önemli maddelerinden biri oldu.

Hollanda’da, sığınma merkezlerinde yer olmadığı için çok sayıda sığınmacı dışarıda yaşıyordu. Bu sebeple sığınmacıların bir bölümü, boştaki lüks yolcu gemilerine yerleştirildi.

Birçok bölgede yeni sığınma merkezlerinin açılması ise hükümetle halkı karşı karşıya getirdi.

Sığınmacılar için ayrılan bir otel, göç karşıtları tarafından ateşe verildi.

Hollanda’ya bu yıl en az 70 bin sığınmacı geleceği hesap ediliyordu. Mark Rutte, göç krizine önlem almak için yeni bir iltica planı hazırladı. Ancak savaş mültecileri bölümüyle ilgili ciddi bir fikir ayrılığı yaşandı.

MARK RUTTE'NİN İLTİCA PLANINDA NELER VARDI?

Mart Rutte'nin iltica planında mülteciler, A ve B olarak iki sınıfa ayrılıyor.

Dinleri, cinsel yönelimleri veya siyasi görüşleri nedeniyle zulüm gördükleri için sığınma isteyen kişiler A statüsünde yer alıyor.

Savaş nedeniyle bulundukları ülkeden ayrılan mülteciler ise B statüsünde değerlendiriliyor.

Hollanda hükümetinin planına göre; B sınıfındaki mülteciler, geldikleri bölgede savaş bittiğinde kendi ülkelerine geri dönmek zorunda olacak.

Çünkü A statüsündeki sığınmacıların aksine döndüklerinde orada zulüm görme tehdidiyle karşı karşıya kalmıyorlar.

İltica planında, savaştan kaçan mültecilere aile birleşimi konusunda da sınırlama getirilmesi planlanıyor.

Hollanda Başbakanı, bu planın Hollanda'yı sığınmacılar için tercih olmaktan çıkartacağını ve sığınma başvurularının sayısını azaltacağını düşünüyor.

Planın geri kalan bölümleri onay alırken savaş mültecileri maddesi üzerinde görüş birliği sağlanmadı.

HOLLANDA İSTATİSTİK KURUMU VERİLERİNE GÖRE; SON YILLARDAKİ GÖÇ ORANLARI 

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, ülkeye sığınma başvurusu yapanların oranı geçen yıl yüzde 35 arttı.

Hollanda’ya 2022 yılında yaklaşık 47 bin kişi sığınma başvurusunda bulundu. Sığınmacı göçmenlerin yüzde 52'si Suriye'den geliyor.

CBS'ye göre; Suriyelilerin yanı sıra geçen yıl Afganistan, Yemen ve Eritre'den de çok sayıda kişi Hollanda’ya sığınma başvurusunda bulundu.

Hollanda’ya geçen yıl gelen toplam göçmen sayısı, 2021 yılına göre, 150 bin artarak 403 bin kişi oldu.

Kuruma göre, artışın en önemli nedeni Ukrayna’daki savaş. Ukraynalı yaklaşık 108 bin kişi, geçici koruma başvurusunda bulundu.

Hollanda’ya çalışma vizesi yoluyla gelenlerin sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 65 arttı.

Çalışma vizesi ile gelenlerin çoğunluğu; Hindistan, Rusya ve Güney Afrika’da iyi eğitim almış insanlardan oluşuyor.