Liderler, dünyanın en zengin iş insanlarıyla bir araya geliyor: Teknoloji ve sağlıkta iş birliği imkanları aranıyor

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ABD’li milyarder girişimci Elon Musk ile görüştü. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ise Microsoft’un kurucusu Bill Gates ile bir araya geldi. Modi-Musk görüşmesinin ardından Tesla’nın Hindistan’da önemli bir yatırım yapmasının muhtemel olduğu söyleniyor. Bill & Melinda Gates Vakfı'nın ise Pekin’e milyon dolarlık yardımlar yapacağı bildiriliyor. Peki, liderler dünyanın en zengin ABD'li iş insanları ile neden bir araya geliyor?

Geçtiğimiz hafta İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Tesla ve SpaceX’in kurucusu ABD’li iş insanı Elon Musk ile yapay zekanın fırsatlarını ve risklerini görüştü. 

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, görüşmeye dair yaptığı açıklamada, "Çok verimli bir toplantıydı. Büyük bir samimiyetle yapay zekanın fırsatları ile risklerini, Avrupa'da piyasa düzenlemelerini ve doğum oranları gibi bazı önemli konuları ele aldık. Bizi birleştiren gelecekteki zorluklara beraber ilerliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Milyarder girişimci Elon Musk, Meloni’den önce de Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile bir araya geldi.

HİNDİSTAN BAŞBAKANI NARENDRA MODİ İLE ELON MUSK GÖRÜŞTÜ 

21 Haziran'da ABD ziyaretine başlayan Hindistan Başbakanı Narendra Modi de New York’ta teknoloji girişimcisi Elon Musk ile görüştü.

Elon Musk, görüşmeden sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Tesla'nın Hindistan'da olacağından ve bunu mümkün olan en kısa sürede yapacağımızdan eminim. Hindistan ile önemli bir yatırım, bir ilişki olması muhtemel olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Musk, gelecek yıl ülkeyi ziyaret etmeyi planladığını da sözlerine ekledi. Tesla CEO'su, "Başbakana desteği için teşekkür etmek istiyorum ve umarım çok uzak olmayan bir gelecekte bir şeyler duyurabiliriz" ifadelerini kullandı. 

Elon Musk, "Hindistan, dünyadaki herhangi bir büyük ülkeden daha fazla umut vadediyor. Başbakan Modi Hindistan'ı gerçekten önemsiyor; Bizi Hindistan'da önemli yatırımlar yapmaya zorluyor ki, bu bizim yapmaya niyetlendiğimiz bir şey. Biz sadece doğru zamanlamayı bulmaya çalışıyoruz" dedi. 

Başbakan Modi de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün sizinle görüşmek harika Elon Musk! Enerjiden maneviyata kadar birçok konuda çok yönlü sohbetlerimiz oldu” değerlendirmesinde bulundu. Musk ise Modi’nin mesajını, “Sizinle tekrar görüşmek bir onurdu” diyerek yanıtladı. 

Narendra Modi; ABD programına dair, “ABD’de ayrıca iş dünyasının liderleriyle tanışma, Hint topluluğuyla etkileşim kurma ve hayatın farklı kesimlerinden düşünce liderleriyle tanışma fırsatı bulacağım. Hindistan-ABD bağlarını ticaret, iş, yenilikçilik, teknoloji ve benzer diğer önemli sektörlerde derinleştirmeye çalışıyoruz” açıklamasını yapmıştı. 

ÇİN DEVLET BAŞKANI JİNPİNG, BİLL GATES İLE GÖRÜŞTÜ 

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ise geçtiğimiz hafta Microsoft’un kurucusu Bill Gates ile Pekin’de bir araya geldi.

Reuters’a konuşan iki kaynak, ikilinin görüşmelerinde yapay zekanın dünya genelinde yükselişi hakkında konuştuklarını belirtti. 

Kaynaklar ayrıca Jinping’in, Microsoft gibi ABD’li şirketlerin yapay zeka teknolojilerinin Çin’e getirmelerini memnuniyetle karşıladığını belirttiğini kaydetti. 

Ancak Çin devlet medyasındaki haberler ve Gates’in Çin gezisi hakkındaki blog gönderisinde, ikilinin yapay zeka üzerine konuştuklarına değinilmedi. 

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, milyarder iş insanı Bill Gates ile yaptığı görüşmede; Gates'in, Pekin'in kalkınma sürecine katkıda bulunan çok "eski bir dostu" olduğunu söyledi.  

Xi, "Her zaman, Çin-ABD ilişkilerinin temelini halkların oluşturduğunu düşündüm. Umudumu Amerikan halkına bağladım. Bugün dünyanın içinde bulunduğu durumda, iki ülke ve iki halka faydalı faaliyetlerde bulunabiliriz, tüm insanlık için faydalı birçok faaliyette bulunabiliriz. Bunu kolaylaştırıcı adımlar atıyoruz" ifadelerini kullandı.

Farklı ülkelerle bilimsel ve teknolojik inovasyon alanındaki iş birliğini ilerletmeyi arzuladıklarına işaret eden Xi Jinping; iklim değişikliği, salgınlarla mücadele ve halk sağlığı gibi alanlarda Bill & Melinda Gates Vakfı ile iş birliğini güçlendirmeyi sürdüreceklerini söyledi. 

ABD’li iş insanı Bill Gates ise görüşmede; Xi Jinping’e vakfın Çin ile yaptığı iş birliği ve gelecek planları hakkında bilgi verdi. 

Gates, "Çin, yoksulluğun azaltılmasında ve koronavirüs salgınına müdahalede kayda değer başarılar elde ederek dünya için iyi bir örnek oluşturdu. Bill & Melinda Gates Vakfı, son yıllarda Çin ile iyi bir iş birliği ilişkisi geliştirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Bill Gates; inovasyon, yoksulluğun azaltılması, halk sağlığı, ilaç araştırma ve geliştirme çalışmaları ve tarım alanlarında Çin ile iş birliğini daha da güçlendirmeye kararlı olduklarını vurguladı. 

Bill & Melinda Gates Vakfı'ndan yapılan açıklamada da Çin’in sıtma ve veremle mücadele çalışmalarına 50 milyon dolar bağışlanacağı belirtildi. 

Bill Gates, 2019’dan bu yana Pekin’i ilk kez ziyaret ederek Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in uzun süre sonra yüz yüze görüştüğü ilk yabancı girişimci oldu. 

Asya ve Avrupa’daki hükümetler, ABD’li zengin iş insanları ile bir araya geliyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin, Roket firması SpaceX ve elektrikli araç üreticisi Tesla’nın üst yöneticisi Elon Musk ile görüşmesi, beraberinde yeni ortaklıklar getiriyor.

Tesla’nın hisselerinin zayıf talep ve teslimatlarda aksamalara neden olan lojistik sorunları nedeniyle değer kaybetmesinin, Elon Musk’ı yeni arayışlara sevk ettiği görülüyor. Elon Musk’ın Narendra Modi ile görüşmesi Tesla’nın Hindistan'da önemli bir yatırım yapmasının muhtemel olduğunu düşündürüyor. 

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in, Bill Gates ile görüşmesi ise ABD-Çin ilişkilerinin en düşük seviyede olduğu ve yapay zekanın ikili ilişkilerde önemli bir gündem maddesi olduğu bir dönemde gerçekleştiğinden önem arz ediyor. 

Microsoft, küresel çapta ilgi çeken ChatGPT sohbet robotunun yaratıcı OpenAI şirketinin destekçilerinden biri. Çin ise yapay zeka alanındaki gelişmelerin yarattığı riskleri gerekçe göstererek, ulusal güvenlik önlemlerinin arttırılması çağrısında bulunuyor.

Ayrıca Pekin hükümetinin en son teknolojik gelişmelerde küresel liderliği ele geçirme kararlılığına vurgu yaptığı şu dönemde Xi Jinping-Bill Gates görüşmesi oldukça dikkat çekici.

İlerleyen günlerde ABD’li zengin iş insanlarının Asya ve Avrupa’daki yatırımlarını artırması bekleniyor.

ABD’li iş insanlarının hükümetlerle teknoloji, sağlık ve ekonomi gibi alanlarda iş birliği imkanları araması da ABD’nin Avrupa ve Asya'daki varlığını artıracak.