Dünya sanayisi Türkiye'de Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda bir araya geldi

Savunma sanayisi alanında faaliyet gösteren firmaların bir araya geldiği Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF’23) başladı. Yerli ve yabancı bin 461 firmayı buluşturan fuar, dünya çapında büyük ilgi gördü. Türk savunma sanayisinde önemli bir noktada olan DEXXDEF de büyük bir stantla fuarda yerini aldı.

Bu yıl 16'ncısı düzenlenen IDEF’23 dünyanın en büyük savunma ve güvenlik fuarlarından kabul ediliyor. Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen fuar, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vafkı (TSKGV) sorumluluğunda Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde yer alıyor.

55 ülkeden bin 461 firmanın bulunduğu fuarın açılışına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve üst düzey yabancı konuklar da katıldı.

Fuarın açılış töreni Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün’ün yaptığı konuşma ile gerçekleşti. Görgün, geçmiş IDEF fuarlarında olduğu gibi bu yıl da hem Türk savunma sanayi şirketlerinin hem de küresel şirketlerin son teknoloji barındıran platform ve sistemlerinin görücüye çıkacağını belirterek, çok sayıda sözleşme imzalanacağını ve yeni iş birliklerinin temellerinin atılacağını ifade etti.

Türk savunma sanayi ürünlerinin ihraç edildiği ülke sayısının 170’e, ihraç edilen ürün çeşitliliğinin ise 230’a çıktığını vurgulayan Görgün, "Türk savunma sanayisinin geliştirip ürettiği yerli ve milli ürünlerimiz güvenlik güçlerimizin terörle mücadelede operasyonlarında, yurt içi ve yurt dışındaki harekatlarında başarıyla kullanılmaktadır" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade ise IDEF'in savunma sanayisi alanında önemli bir uluslararası tanıtım, pazarlama ve iş birliği platformuna dönüştüğünü belirtti.

Piyade, "IDEF, dünyanın en büyük 4 savunma sanayisi fuarı arasında yerini almıştır. Fuarımızda 689 yerli, 772 yabancı katılımcı olmak üzere toplam 1.461 firmaya ev sahipliği yapmanın yanı sıra 81 ülkeden 189 heyeti de fuarımızda ağırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Fuarda; zırhlı muharebe araçları, taktik zırhlı araçlar, insansız kara, hava ve deniz araçları, silah sistemleri, roketler, güdümlü füzeler, piyade silahları, askeri simülatörler, elektronik harp çözümleri, güç grupları, askeri tekstil ürünleri ve patlayıcı madde imha ekipmanlarının aralarında bulunduğu binlerce ürün yer aldı.

DEXXDEF SAVUNMA TEKNOLOJİ A.Ş. DE IDEF’TE YERİNİ ALDI

Savunma sistemleri üzerine farklı çalışmalar yürüten DEXXDEF de DEXXDEF Yönetim Kurulu Başkanı Murat Koç’un katılımıyla büyük bir stantla fuardaki yerini aldı. Koç, kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı ve son yıllarda atılan önemli adımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Türk Savunma Sanayiinin şu an geldiği nokta aniden olan bir yükseliş değil. Ön adımları atılmış ve planlanmış bir gelişmeyle gerçekleşiyor. 2003-2004 yıllarında temeli atılmaya başladı. Bizim de savunma sanayiinde iletişime geçtiğimiz iş birliği yaptığımız çevrelerden aldığımız bilgiler de bu şekilde. 15-20 yıl önce attığımız ilk adımların şu an ‘meyvelerini yiyoruz’ diyebiliriz.

-Tabi ki bu büyük bir maliyet. Devletin bütçesinden de akan bir para. Bu gelişmeler hem ülkemizin güvenliğini sağlıyor hem de savunma sanayimizi dünyada önemli bir noktaya getirerek Türkiye’nin askeri anlamda dünyanın en iyileri arasında olmasını sağlıyor.

Savunma sanayisinin bu denli gelişimi Türkiye’yi nasıl etkiledi?

-Baykar, Roketsan, Havelsan gibi onlarca firma devletin katkılarıyla yüksek oranda üretime geçti. Örneğin; MKE, 2000’li yılların başında kırk küsur ürün yapıyorsa şu an 460’ın üzerinde farklı ürün üretiyor. Küçük namlulu silahlardan havan toplarına kadar, bunların fırlatma sistemlerine kadar şu an üretimi devam ediyor. Bunlar önceden üretilemiyordu.

-Bu açıdan Türk savunma sistemleri oldukça gelişti. Bu da Avrupa ya da diğer dünya ülkelerinin Türkiye’ye olan bakış açısını nasıl değiştirdiğini gözler önüne seriyor.

İHA’lardan tanklara, zırhlı araçlardan helikopterlere kadar önceden dışarıdan temin ederken şu an kendimize yetecek kapasiteye eriştik çok şükür. Bazı parçaları ithal ediyoruz evet. Ancak Amerika dahil birçok ülke zaten ithal parçalar kullanarak kendi mühendislikleri ile bunları birleştiriyor ve ‘Made in America’ diye sunuyor. Biz de aynısını yapıyor ve belli oranda parçaları farklı ülkelerden alıyoruz.

-Daha sayamadığım, lansmanı yapılmayan, geliştirilmiş ancak piyasaya sürülmemiş onlarca proje var. Hatta belki daha benim bile bilmediğim planlar var. 2030 itibariyla Türkiye’yi dünyada ilk 5’e çıkaracak savunma sanayi işleri olacak.

Diğer yandan DEXXDEF olarak savunma sanayide öncü olmak, ilklere imza atmak istediklerini belirten Koç, firmalarıyla ilgili soruları yanıtladı.

DEXXDEF olarak siz nasıl faaliyetler yürütüyorsunuz?

-Bizim firmamızda ağır sanayi, mühimmat ya da tank üretimi yok. Daha çok koruyucu ürünler var. Diğer tarafta yazılımla ilgili geliştirilen özel ürünlere yönelik çalışmalar var. Bu yıl sonuna kadar devlet şirketleriyle yapılacak partnerlik söz konusu. Biz de kendi payımıza düşeni yapacağız.

-DEXXDEF’in teknoloji kısmı da var. Şu an ağırlıkla tekstil üretimi yapıyoruz. Ukrayna ile aktif çalışmamız sürüyor. Savaşın ilk dönemlerinde balistik plaka ile satışa başlamıştık. Bu ürün, büyük uzun namlulu mühimmatları koruyor.

Tam yirmi gün sonra ürün gönderimine başladık. Devamında kış olduğu için soğuk iklim kıyafeti dediğimiz askeri kıyafetleri 180 bin askere dörtlü set halinde gönderdik. Bu kıyafetlerin en önemli özelliği eksi 15-20 dereceye kadar korunaklı olması ve uyku tulumuna dahi ihtiyaç bırakmamasıydı.

-Ukrayna Savunma Bakanlığı bize referans olarak teşekkürlerini iletti ve yaz kıyafetlerini de temin etmek istedi. Bu anlaşmanın yeni sezon hazırlıkları kendi tasarımlarımız ile devam ediyor.

-Bunun dışında 6 farklı NATO ülkesi ile, Arap dünyasında Katar ve Kuveyt gibi ülkelerle iş birliği ve iletişimimiz devam ediyor. Afrika ile de farklı partnerlerimiz üzerinden ilerleyen zamanlar için projeler yapacağız.

DEXXDEF’in tercih edilmesindeki ana sebepler neler? Sizi diğer firmalardan hangi özellikler ayırıyor?

-Biz DEXXDEF olarak maddiyattan önce kaliteye önem veriyoruz. Ürünlerin dayanıklılık seviyesini belirleyen bir ölçek var ve biz bu seviyenin çok üzerinde iki katı dayanıklı ürünler üretiyoruz. 

-Hem maddesine, kumaşına hem de ekstra parçalarına aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Her koşulda malzemelerimiz gerekli testlerden geçiyor. Bu yüzden kalite politikamız ön plana çıkıyor ve tercih ediliyoruz. 

-Diğer yandan talep edilen her türlü şarta uyum sağlayabiliyoruz. Savunma bakanlıkları ve altındaki şirketlerin acil ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Normal şartlarda 5 ayda teslim edebileceğimiz bir ürün bizden yarı süresinde isteniyorsa bunun için ayrıca çaba sarfediyor ve hızlı teslimat yapıyoruz. Ancak bunu yaparken kaliteden ödün vermiyoruz.

DEXXDEF’in de son güne kadar yer alacağı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’23, 28 Temmuz’a kadar dünya savunma sanayisine ev sahipliği yapmaya devam edecek.