Dağlık Karabağ’da neler oluyor?
Geçtiğimiz sene 44 gün süren çatışmalar sonucunda Azerbaycan ordusu, yaklaşık 30 yıldır Ermenistan’ın işgali altında bulunan topraklarını geri almıştı. İkinci Dağlık Karabağ Savaşı’nın üzerinden bir yıl geçmesinin ardından Ermenistan’ın bölgedeki provokasyonları artıyor. Peki, Dağlık Karabağ’da neler oluyor? İki ülke arasında yeniden savaş çıkabilir mi?
Son günlerde Azerbaycan-Ermenistan sınırında gerilim oldukça artmış durumda. İki ülke, geçtiğimiz seneki Dağlık Karabağ savaşının ardından yeniden askeri olarak karşı karşıya geldi. Ermenistan Savunma Bakanlığı, son günlerde yaşanan çatışmalarda 15 Ermeni askerinin öldüğünü ve 12’sinin ise yaralandığını duyurdu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Ermeni birliklerinin Azeri mevzilerine saldırdığı ve yaralı askerlerinin olduğu belirtildi.
İki ülke arasında son günlerde yaşanan çatışmalar, Rusya’nın devreye girmesi ve arabuluculuğu ile son buldu. Ermenistan Savunma Bakanlığı, iki ülke arasında ateşkes ilan edildiğini açıkladı.
Ermenistan yetkilileri, çatışmalarda iki mevzinin kaybedildiğini ve ülke topraklarının bütünlüğünün korunması için Rusya’dan yardım istendiğini dile getirdi. Ayrıca Ermenistan, son günlerde yaşanan gerilim ve çıkan çatışmalardan dolayı Azerbaycan’ı sorumlu tuttu.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni birliklerinin Kelbecer ve Laçin’deki Azeri mevzilerine saldırdığını belirtirken, iki Azeri askerin ise yaralandığını açıkladı. Açıklamada Azeri birliklerin düşmanın ilerleyişini durdurduğu, etrafını sardığı ve Ermeni askerleri gözaltına aldığı bildirildi.
Yaşanan çatışmalar üzerine Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefonda görüştü. AB Konseyi Başkanı, iki lidere de ateşkese uymaları yönünde çağrıda bulundu.
ERMENİSTAN PROVOKATİF EYLEMLERDE BULUNUYOR
Ermenistan, özellikle son günlerde, geçen sene imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen Laçin ve Kelbecer bölgelerinde provokatif eylemlerde bulunuyor. Azerbaycan tarafından ise Ermenistan’ın provokatif eylemlerine karşılık veriliyor.
Geçtiğimiz günlerde Ermenistan ordusu tarafından sınırdaki bazı tepelerde kontrolü sağlayabilmek için operasyon başlatılmıştı. Bu operasyon sonucunda ise iki Azerbaycan askeri yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı.
Azerbaycan ordusu, Ermenistan’ın saldırılarına karşı operasyon ile karşılık vermiş ve Ermeni askerler geri çekilmek zorunda kalmıştı. Son günlerde yaşanan gelişmeler nedeniyle iki ülke arasındaki gerilim oldukça tırmandı.
ERMENİSTAN DAĞLIK KARABAĞ’I GERİ ALABİLİR Mİ?
Geçtiğimiz sene Azerbaycan ordusunun İkinci Karabağ Savaşı’nda elde ettiği zafer, Ermenistan tarafından bir türlü kabullenilemedi. Uzun yıllardır ekonomik olarak kriz yaşayan, komşu ülkeleriyle ilişkilerinde sorun yaşayan, dış ülkelere göç veren ve bölgedeki nüfuzunu her geçen gün yitiren Ermenistan; Karabağ yenilgisinin ardından uzun bir süre toparlanamadı.
Her ne kadar bu sene yapılan seçim sonucu Nikol Paşinyan görevinde kalmayı sürdürse de; Başbakanlık koltuğu hala sallantıda. Halkın büyük çoğunluğu tarafından eleştirilen ve Karabağ yenilgisi sonrası ciddi tepkilere maruz kalan Paşinyan, Azerbaycan ordusuna yönelik provokatif eylemleri ile halkına mesaj veriyor. Paşinyan, bölgede yenilgiliyi kabullenmediklerini ve Karabağ’ı geri almak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyerek, destekçilerini bir arada tutmayı amaçlıyor. Ermenistan’ın bölgedeki eylemlerini Paşinyan’ın koltuğunda kalma mücadelesi olarak değerlendirmek mümkün.
Ermenistan’ın son dönemde bölgedeki askeri eylemlerinin artmasında bir diğer faktör ise Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin her geçen gün gelişmesi. Türkiye ile Azerbaycan’ın Fuzuli, Şuşa ve Laçin gibi yerlerde imzaladığı anlaşmalardan rahatsız olan Ermenistan, askeri saldırılarda bulunarak bölgede tehlike yaratmak istiyor. Ermenistan hükümeti, Türkiye’nin bölgedeki askeri, ekonomik ve siyasi faaliyetlerinin önüne geçmeyi amaçlıyor.
Son dönemde bölgedeki en önemli konulardan biri de Zengezur Koridoru. Geçtiğimiz sene Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında, Zengezur Koridoru’nun yeniden faaliyete geçmesi konusunda mutabık kalınmıştı.
Son dönemde Türkiye ile Azerbaycan hükümetleri, Zengezur Koridoru’nu yeniden açmak için çalışmalara ağırlık vermiş durumda. Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 26 Ekim’deki Fuzuli ziyaretinde, gerek Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in geçtiğimiz günlerdeki Ankara ziyaretinde en çok konuşulan konulardan biri Zengezur Koridoru olmuştu.
Ermenistan bu koridorun yeniden faaliyete geçmesine şiddetle karşı çıkıyor. Söz konusu koridorun açılması halinde, Türkiye’nin, başta Azerbaycan olmak üzere diğer Türk cumhuriyetleri ile karasal bağlantısı sağlanmış olacak. Ayrıca Zengezur Koridoru’nun açılması, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesinde ve büyümesinde oldukça kritik bir rol oynayacak. Koridorun yeniden faaliyete geçmesi, Azerbaycan’ın Avrupa’ya, Türkiye’nin ise Doğu’ya açılması anlamına geliyor.
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki Zengezur Koridoru görüşmelerinin yoğunlaşması üzerine Ermenistan’ın Karabağ’daki saldırıları artmış bulunuyor. Ermenistan’ın, Zengezur Koridoru’nun açılmasını engellemek için önümüzdeki dönemde provokatif eylemlerine devam etmesi bekleniyor. Ancak İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sonrasında çok ağır kayıplar veren Ermenistan ordusunun, bölgede yeni bir savaşa girmesi çok zor görülüyor. Türkiye’nin bölgedeki varlığı ise Ermenistan’ın yeni bir harekât başlatmasının önüne geçen en büyük etkenlerden biri olarak gösteriliyor.