İngiltere'nin zayıf ekonomisi iş gücü piyasasına zarar veriyor

İngiltere'ye ait Ulusal İstatistik Ofisi, işsizlik oranını aralık ayında yüzde 3,8 seviyesinden, ocak ayında yüzde 3,9'a yükseltti. Ülke ekonomisinde yaşanan durgunluk nedeni ile piyasalarda işverenler mart ayına kadar yeni personel alımını azaltacağını duyurdu.

İngiltere ekonomisinde yaşanılan mevcut durgunluk iş gücü piyasasına giderek zarar vermeye başlıyor.

İngiltere iş gücü piyasasının ekonomideki daha geniş bir yavaşlamayı yansıtan zayıflık işaretleri göstermesi nedeniyle işsizlik arttı ve ücret artışı yavaşladı.

Ülkede işsizlik sürekli artıyor ve bu oran yüzde 4'ün altında kalıyor. İngiltere Çalışma ve Emeklilik Bakanlığı, istihdam edilen kişi sayısının düştüğünü ve açık iş pozisyonların artmaya devam ettiğini aktardı.

İşverenler yeni personel alımını azalttı ve ilan edilen boş pozisyonların sayısının 43.000 kişi azalarak 908 bine düştü. Bu da 2023'ün son altı ayındaki durgunluğun iş gücü piyasasına  beklenenden daha büyük bir zarar verdiğini gösteriyor.

Ulusal İstatistik Ofisi'ne göre işsizlik oranı aralık ayında yüzde 3,8'den beklenmedik bir şekilde ocak ayında 3,9'a yükseldi. İkramiyeler dahil yıllık ortalama ücret artışı önceki aya göre yüzde 5,8'den yüzde 5,6'ya geriledi.

Ekonomistler işsizliğin sabit kalmasını ve ücret artışının yüzde 5,7 gibi daha normal bir seviyeye yavaşlamasını bekliyorlardı. 

İngiltere Merkez Bankası, (BoE) faiz oranlarını düşürmek için harekete geçmeden önce ücret artışının yavaşladığına dair işaretleri görmeyi bekledi.

İstihdam Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Tony Wilson'ın sosyal medya hesabı X'te yaptığı paylaşımda, “Toplamda, pandeminin  başlamasından öncesine kıyasla yarım milyonun üzerinde işsiz insan var. Bu, iş gücü dışında kalan daha fazla genç ve yaşlı insandan ve özellikle de daha fazla insanın uzun vadeli sağlık sorunları nedeniyle çalışmalarını engellediğini bildirmesinden kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

Tony Wilson, paylaşımın devamında, "Bizim görüşümüze göre, ekonomi istihdam yaratmaya devam ederken, bugün yaklaşık bir milyon doldurulmamış iş ilanı bildirildiğinden bu durum toparlanmayı geciktiriyor" dedi.

Sterlin, işsizlik verilerinin yayımlanmasının hemen ardından ABD doları ve euro karşısında zayıfladı. 

BoE yetkilileri, faiz oranlarını ne zaman düşüreceğini değerlendirirken temel enflasyon baskılarını ölçmek için ücret artışlarını izliyor.

KPMG İngiltere Baş Ekonomisti Yael Selfin, basına düzenlediği konuşmada, "Bugünkü veriler, özellikle maaş artışlarının hala güçlü olması ve bunun fiyat baskılarında kalıcılığa yol açabileceği endişelerinin devam etmesi nedeniyle İngiltere Merkez Bankası'nın büyük bir politika değişikliği yapmasını gerektirmesi pek mümkün değil" dedi.

Selfin konuşmasının devamında, "Ancak, önümüzdeki aylarda iş gücü piyasasının zayıflamasını bekliyoruz, bu da ücret artışlarındaki ivmeyi azaltacak ve yazdan itibaren faiz indirimi ihtimalini artıracaktır" şeklinde konuştu.

İNGİLTERE'DE  KORONAVİRÜS SONRASI EN YÜKSEK İŞSİZLİK RAKAMLARI GÖRÜLÜYOR

İngiltere'de ücret artışı, enflasyonun yüzde 2 hedefine yakın olduğu bir zaman olan koronavirüs salgını öncesindeki orana karşın iki katı oranında artış yaşanıyor.

Üst düzey BoE yetkilileri, manşet enflasyon düştükçe ücret artışlarının da düşmesini beklerken, ekonomistler pandemiden bu yana iş gücü sıkıntısının bunu yavaş bir süreç haline getireceğinden korkuyor.

Borçlanma maliyetlerinde daha fazla artış çağrısında bulunan İngiltere Merkez Bankası Faiz Oranı Belirleyicisi Catherine Mann, enflasyon baskılarını hafifletmek için hala "uzun bir yol" olduğunu söyledi.

BoE, düşen enerji fiyatlarının enflasyonu ikinci çeyrekte yüzde 2 hedefine geri çekmesini, hizmet fiyatlarının ve ücret maliyetlerinin ise bu yılın sonlarında enflasyonu yüzde 3'e yükseltmesini bekliyor.

İngiltere'nin asgari ücreti önümüzdeki ay yüzde 9,8 artarak saat başına 11,44 pound'a  çıkacak. Büyük şirketlerden Tesco, Sainsbury's, Amazon ve Primark da dahil olmak üzere bunun biraz üzerinde ücret ödeyen büyük perakende işverenlerinin çoğu için zincirleme etkiler olacak.

Enflasyon sebebi ile yüksek maaşlı personelin maaşları asgari oranlı çalışanlara göre daha yavaş artıyor.

İnsan Kaynakları Veri Şirketi XpertHR, büyük firmalardaki yıllık maaş anlaşmalarının ocak ayında ortalama yüzde 5 olduğunu aktardı. Merkez Bankası yetkilileri, işletmelerin önümüzdeki yıl maaşlarını yüzde 4,9 oranında artırılacağı beklentisinde olduklarını söyledi.

İngiltere Çalışma Bakanlığından alınan resmi rakamlara göre, ilan edilen boş pozisyonlar için ücret artışını ocak ayında yüzde 6,5'ten, şubat ayına kıyasla yüzde 6,3'e geriledi.

Indeed Ekonomisti Jack Kennedy, "Bugünkü ONS rakamları, iş gücü piyasasındaki kademeli yumuşamanın ve ücret baskılarının hafiflemesinin tanıdık bir resmini çiziyor, ancak bu artan bir süreç olmaya devam ediyor" dedi.

İşe Alma ve İstihdam Konfederasyonu, 11 Mart günü günü yaptığı açıklamada, personel talebinin geçen ay, koronavirüs kısıtlamalarının sıkılaştırıldığı Ocak 2021'den bu yana en hızlı şekilde düştüğünü söyledi.

Bakanlığın resmi verilerinde, işsizlik şubat ayına kadar üç ayda üst üste 20 kez yükseldi.

İşsizlik rakamları Eylül-Kasım ayı döneminde 43 bin olarak belirlendi ve bir önceki yıla göre 224 bin düşüşle 908 bin oranına sabitlendi.