İspanya parlamentosunda "Katalan ayrılıkçılar için af tasarısı" oy çokluğu ile reddedildi

İspanya parlamentosunda “Katalan ayrılıkçılara yönelik af tasarısı” için yapılan oylamada, 171 evet oyuna karşılık 179 hayır oyu kullanılarak af tasarısı reddedildi.

İspanya’da Başbakan Pedro Sanchez liderliğindeki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), Katalan ayrılıkçılara yönelik af tasarısını meclise sundu.

350 sandalyenin bulunduğu İspanya parlamentosunda af tasarısı, 171 evet oyuna karşılık olarak 179 hayır oyu kullanılması sonucunda reddedildi.

Katalonya için Birlikte (JxCat) partisi, terör ile bağlantısı olduğu nedeniyle haklarında soruşturma yürütülen siyasetçiler için yeterli koruma sağlanamadığı gerekçesiyle hayır oyu kullandı.

JxCat parti Sözcüsü Miriam Nogueras, “Katalan bağımsızlık hareketinin siyasallaşmış İspanyol yargısının kaprislerine maruz kalmasına izin veremeyiz” şeklinde konuştu.

Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı Vox’un da destek vermediği af yasası tasarısı, şubat ayı içerisinde yeniden parlamentoya sunulmak ve incelenmek üzere komisyona gönderilecek.

Katalan ayrılıkçılara yönelik af tasarısı, Katalonya’daki bağımsızlık taraftarı girişimler çerçevesinde, 9 Kasım 2014’te yasa dışı olarak gerçekleşen halk oylaması ve 1 Ekim 2017'deki referandum süreçlerinin ardından hüküm giyen ya da haklarındaki yargı süreci devam eden yaklaşık 400 kadar ayrılıkçı Katalan siyasetçi ve STK temsilcisinin affedilmesini içeriyor.

“İSPANYOLLAR FİDYE ÖDEMEYECEK”

Hükümet, gündemdeki af girişimini "Katalonya'da birlikte yaşam ve İspanya demokrasisi için önemli bir adım" olarak belirtse de muhalefetteki sağ partiler tasarıyı "Vatana ihanet, İspanyol demokrasisini ve hukuk devletini küçük düşürme, eşitlik ilkesini bozma" olarak yorumluyor.

Senato'da çoğunluğa sahip olan, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) lideri Alberto Nunez Feijoo, Meclis'te yaptığı konuşmada, Junts'un, iktidarda kalmak için destek alması gereken Başbakan Pedro Sanchez'i "rehin aldığını ama İspanyolların fidye ödemeyeceğini" vurguluyor.

Her şeye rağmen tasarının yasalaşmasına ilişkin Meclis ve Senato'da yürütülecek süreçlerin uzun sürmesi ve mayıs ayından önce tamamlanmaması bekleniyor.