İspanya’da seçimlerin ardından tartışmalar devam ediyor

İspanya’da seçim zaferine ulaşan Sosyalist Başbakan Pedro Sanchez’in 22 kişilik kabinesi belli oldu. Filistin’e destek veren Sosyal Haklar Bakanı lone Belarra’nın kabinede yer almaması dikkat çekti. 

İspanya’da 23 Temmuz’da gerçekleştirilen erken genel seçimlerin ardından İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) Genel Başkanı ve Başbakan Pedro Sanchez, 16 Kasım’da Kongre’den güvenoyu almıştı.

Başbakan Pedro Sanchez, yeni kabinesini, Ocak 2020’de kurulan ilk koalisyon hükümetindeki gibi 22 bakandan oluşturdu. 

Bakanlıkların 17’si PSOE’den, 5’i de koalisyonun küçük ortağı, sol partilerin ittifakıyla oluşturulan Sumar partisinden oldu.

Savunma Bakanı Margarita Robles, Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Birinci Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Nadia Calvino, İkinci Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, Üçüncü Başbakan Yardımcısı ve Ekolojik Geçiş ve Demografik Zorluklar Bakanı Teresa Ribera ile Dördüncü Başbakan Yardımcısı ve Finans ve Kamu Hizmetleri Bakanı Maria Jesus Montero; Başbakan Pedro Sanchez’in yeni kabinesinde görevlerine devam eden isimler oldu.

Sosyalist başbakanın 2018’deki ilk kabinesinde 17 bakandan 11’i kadınken; 2020’deki koalisyon hükümeti döneminde ise 22 kişilik kabinede 14 kadın bakan yer almıştı. Son kabinede ise kadın bakan sayısının 14’ten 12’ye düştüğü görüldü. 

Başbakan Sanchez, yeni kabinesini duyurduktan sonra açıklamalarda bulundu. Sosyalist lider, “Yeni hükümet diyalog ve müzakereye öncelik verecek. Hazırlıkların yanı sıra ideal profillere sahip olan yeni bakanların sağlam siyasi kariyerlerinin altını çizmek istiyorum. Bu dönem tüm siyasi açılardan çok zor ve zorluklarla yüzleşecek bir ekibe sahip olmalıyız. Güçlü bir hükümete ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Sanchez, yeni hedeflerinin, “sağlık sistemini güçlendirmek, konuta erişimi iyileştirmek, daha fazla eşitlik getirmek ve İspanya’nın Avrupa’daki konumunu güçlendirmek” olduğunu söyledi.

LONE BELARRA KABİNEDE YER ALMADI

Podemos partisi, Ocak 2020’de koalisyon hükümeti ortağı olmuş, daha sonrasında ise parti içi çekişmelerden dolayı güç kaybetmişti. Yeni hükümette bakanlık alamayan Podemos partisi, yerini sol partilerin ittifakı Sumar’a bıraktı.

Önceki hükümette Sosyal Haklar ve 2030 Ajandası Bakanı olan Podemos lideri lone Belarra ile Eşitlik Bakanı İrene Montero, yeni dönemde görevlerine devam etmeyecek.

Podemos Sözcüsü Pablo Fernandez, gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Podemos’u hükümetin dışında tuttular. Çünkü kabinede kimsenin, soykırım suçlusu olan Netanyahu’nun tutuklanması, AB dönem başkanı İspanya’nın İsrail’in Filistin’deki soykırımını durdurmak için daha fazla şey yapması ve İsrail ile diplomatik ilişkileri kesmesi gerektiğini söylemesini istemediler” şeklinde konuştu.

Podomes Başkanı lone Belarra, son dönemde İsrail’e çok sert ifadeleri ile dikkatleri üzerinde toplamıştı. 

Belarra, Gazze’deki “planlı soykırıma son vermek” için İsrail’e baskıların devam etmesi gerektiğini dile getirmişti.

Belarra, İsrail’in Filistin halkını “yok etmeyi bırakması” için İspanya ve Avrupa hükümetlerinin çok acil önlemler almasını, İspanya’da yeni hükümetin İsrail ile diplomatik ilişkileri kesmesini ve Netanyahu’nun Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanması için Güney Afrika liderliğindeki ülkeler koalisyonuna katılmasını talep etmişti.

KATOLONYA AFFINA TEPKİLER ARTIYOR

Katalonya’nın başkenti Barcelona’nın 2006-2011 dönemi Belediye Başkanı Jordi Hereu, Sanayi Bakanı olarak görevlendirilirken; Kültür Bakanı olarak atanan Ernest Urtasun ise 1982 Barselona doğumlu ve sol kanat Catulunya en Comu üyesi Sumar ittifakının sözcüsü oldu.

İspanya’da yeni yasama döneminin ilk konusunun, Meclis’e sunulan ve bağımsızlık yanlısı Katolonyalılara af getirilmesini içeren yasa tasarısının olması bekleniyor. 

18 Kasım’da başkent Madrid’de binlerce İspanyol, Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) Meclis’e sunduğu, ayrılıkçı Katalanlara af getirilmesini içeren yasa tasarısına tepki gösterdi.