İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatı gündemde: Savaş uzun yıllar devam edebilir

İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatı ve Hamas'ın sahip olduğu Gazze'deki tüneller uzun bir süredir dünya gündeminde. İsrail'in kara harekatı ile birlikte bölgeyi tamamen kontrol altına almak için yoğun faaliyetlerde bulunduğu biliniyor. Hamas'ın sahip olduğu Gazze'deki tünellerin İsrail'e karşı neler yapacağı ise tartışılmaya devam ediyor.

İsrail'in Hamas'a karşı kara saldırısı uluslararası kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Gazze'nin nüfus yoğunluğu göz önüne alındığında, şehir savaşının sonuçlarının ne olacağı tüm dünyanın merak konusu olmuş durumda.

Sürecin uzaması ve İsrail güçlerinin yavaş hareket etmesi farklı değerlendirmeleri ve farklı yorumları beraberinde getiriyor: İsrail, bölgeyi yavaş ve metodik bir şekilde yıpratacak ve bu sebeple Gazze Kuşatması yaklaşık 1 yıllık bir süreyi bulabilir...

İsrail'in savunma gücünün, Gazze'nin nüfus yoğunluğu ve kentsel yayılımına kıyasla nispeten küçük boyutu farklı stratejileri beraberinde getirecek.

İki ek faktör de şehir savaşının daha minimal düzeyde ilerlemesini etkileyebilir. 

Birincisi, Gazze'nin küçüklüğü nedeniyle açık ve yan arazide manevra savaşı yapabilecek neredeyse hiç arazi yok.

İkincisi ise açık arazi mevcut olsa bile Hamas'ın şehrin dar sınırları içinde savaşmaktan fayda sağlayacak olması ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin düz geniş alanlarda, 'hareketli savaş' için optimize edilmiş olması.

Aynı zamanda Hamas alt yapıya yakın konumlanarak; İsrail Savunma Kuvvetleri'nin kendi birimlerini gözlemleme, tespit etme ve hedefleme yeteneklerine karşı istihbarat faaliyetlerine karşı da bir koruma sağlamış olmayı hedefleyecek.

Buna ilave olarak Hamas, Gazzeli siviller arasında faaliyetlerini sürdürerek, şehir çatışmalarının eşlik ettiği ölüm ve yıkımı dünyaya göstererek, şehir içi savaşın vahşetini dünya kamuoyuna göstermenin yollarını arayacak.

İSRAİL MİKRO KUŞATMALARLA YIPRATMAYI HEDEFLEYECEK

Kadrajı İsrail güçlerine doğrulttuğumuzda ise İsrail, kendi kayıplarını en aza indirmek ve şehir savaşının yıpratıcı risklerinden kaçmak için en ihtiyatlı yol ve yöntemlerin peşinden gidecek.

İsrail ordusu bölgeyi yıpratma yoluyla bertaraf etmek için yeni stratejiler peşinde. 

Çünkü kuşatmalar; bire bir muharebelerin aksine, rakibine etkili bir şekilde teçhizat, lojistik kayıp yaşatmanın en iyi yollarından biri...

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Gazze'nin kentsel nüfusuna göre büyüklüğü göz önüne alındığında, bu kuşatmaların askeri ve siyasi hedeflere odaklanan yakın mikro kuşatmalar olması ise muhtemel.

Ancak Hamas'ın yer altına inşa ettiği tüneller de işin içine girince süreç daha da öngörülemez noktaya taşınıyor. 

MUSUL KUŞATMASI VE MARIUPOL

Son olarak geçmişteki örneklere bakıldığında, kuşatmalarda saldırgan taraf bir kentsel alanı tamamen kuşatmak için yeterli büyüklüğe sahip olmasa da yine de kuşatmayı sürdürmekte fayda görüyor.

Bu nedenle saldırgan taraflar geçmişte bilinçli olarak geçirgen bir kuşatmayı çok defa uygun buldu.

Mesela Inherent Resolve Operasyonu'nun Musul Kuşatması (2016-17) bu duruma karşın bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Bu örneği incelediğimizde; DAEŞ'i yenmek için ABD liderliğindeki koalisyon tarafından desteklenen Irak güvenlik güçleri, Musul şehrini tamamen kuşatmaya yetecek güce sahip değildi. Irak güvenlik güçleri ve ABD liderliğindeki koalisyon yine de şehri ikiye ayırdı ve örgütü yıpratmak için mikro kuşatmalar gerçekleştirdi.

Mikro kuşatmalarda, kuşatmanın bir kısmının bilinçli bir şekilde açık bırakılmasının ise birkaç nedeni var:

Birincisi, geçirgen bir kuşatmayla kuşatmaya giden ve kuşatmadan çıkan bir arter oluşturulması, saldırgan tarafa istihbarat sağlayarak bölgeye neyin girip çıktığını gözlemleme fırsatı veriyor. Böylelikle de saldırganın savunma tarafının yeteneklerini, kaynak kapasitesini ve kuvvet dağılımını daha iyi anlama olanağı doğuyor.

İkincisi, saldırgan kuşatmayı cezai bir eylem olarak kullanıyor.

Çünkü, bir vanayı açık bırakmak, saldırganın kuşatılmış bir bölgeye ölçülü miktarlarda tedarik akışını sürdürmesini sağlıyor ve savunma kuvvetinin ve etkilenen nüfusun, dış dünyayla temasının tamamen kesilmesi, kalacaklarından daha uzun süre savaşta kalmalarına olanak tanıyor.

Bu kez Donetsk Havalimanı'ndaki (2014–15) ve Mariupol'deki (2022) kuşatmalar bu dinamiğin örnekleri olarak karşımıza çıkıyor.

Bu mikro kuşatmada da Rus ordusu çevreyi tamamen kapatmış olsaydı Ukraynalıları çok daha erken yıpratabilirdi. Ancak küçük bir yer bilerek açık bırakıldı ve Kiev güçlerinin kendilerini savunmasını sürdümek için kaynak harcaması sağlandı. Bunun ise Ukrayna'ya maliyeti daha fazla oldu.

HAMAS'IN YER ALTI SAVUNMASI VE GEÇMİŞ TECRÜBELERİ

Hamas'ın; İsrail güçleriyle geçmişteki karşılaşmalarından dersler çıkardığı, 2002'de Cenin'deki savaşçıların uyguladığı taktikleri incelediği ve kendi yeniliklerini bir araya getirdiği görülüyor. Hamas, Hizbullah'ın askeri altyapısını ve isyancı savaş stratejilerini yakından gözlemliyor.

2014'teki Gazze saldırısı sırasında İsrail güçleriyle geçmişte yaşanan karşılaşmalar, Hamas'a şehir savaşının değerini ve el yapımı patlayıcılardan, tünel ağlarından, psikolojik savaştan ve asimetrik savaştan en iyi şekilde nasıl yararlanılacağını öğretti.

Hamas, Filistin direnişinin sembolü haline gelen Cenin Savaşı sırasında Cenin savaşçılarının 2002'de uyguladığı taktiklerden de belirli içgörüler elde etti.

Hamas'ın Cenin'den öğrenmiş olabileceği en önemli derslerden biri, el yapımı patlayıcıların kayıplara neden olma ve İsrail askeri operasyonlarını aksatma konusundaki etkinliğiydi. Çünkü el yapımı patlayıcılar düşük maliyetli ve kolayca gizlenebiliyor. Bu da el yapımı patlayıcıları asimetrik savaş için değerli bir araç haline getiriyor.

İsrail'in Gazze'ye kara saldırısı derinleştikçe bu taktiklerin nasıl kullanıldığı, Hamas'ın yer altı tünellerinden ne ölçüde faydalandığı ve İsrail'in uzun vadede bölgenin ele geçirilmesi için neler yapacağı ortaya çıkacak.