İsrail ve Hamas arasında 4 günlük ateşkes ve rehine takası anlaşması yapıldı

İsrail ve Hamas, Gazze’de 4 günlük bir ateşkes ve yerleşim bölgelerinde tutulan 50 esirin serbest bırakılması konusunda Katar’ın da aracı olması ile anlaşma sağladılar. Anlaşmanın sonucunda, İsrail hapishanelerinde tutulan yaklaşık 150 Filistinli kadın ve çocuk serbest bırakılacak.

Baran Dö[email protected]

İsrail ve Hamas arasında çeşitli devletlerin de aracı olmasıyla taraflar arasında 4 günlük bir ateşkes sağlandı. Ancak Gazze Şeridi’nde İsrail saldırıları devam ediyor. Çatışmalara ise 23 Kasım Perşembe günü ara verilmesi bekleniyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, rehinelerin aşamalar halinde serbest kalacağını ve çatışmalara kısa bir süre ara verileceğini söyledi. Netanyahu, ateşkes başlamadan önce Gazze’deki kara ve hava operasyonlarına devam ettiklerini duyurdu.

Netanyahu, “İsrail hükümeti bugün zor bir kararla karşı karşıya kaldı, ancak doğru kararı verdi. Rehineler aşamalar halinde serbest bırakılacak. Üzerinde konuşulan anlaşma, Kızılhaç'ın Hamas'ın elinde kalan rehinelere ulaşarak gerekli tıbbi desteği sağlamasını da içeriyor. Her 10 rehinenin salıverilmesi ile çatışmalara verilen araya bir gün daha eklenecek. İsrail hükümeti, İsrail Ordusu ve güvenlik birimleri tüm rehinelerin evlerine dönmesi için savaşa devam edecek, Hamas'ın yok edilmesini tamamlayacak ve Gazze'den İsrail'e yeni bir tehdidin daha gelmemesini garanti altına alacak” şeklinde konuştu.

İsrail hükümeti, ateşkesin savaşın sonu olmadığını ve Hamas’ın ortadan kaldırılması için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Katar ve Mısır’ın savaşta ateşkesin sağlanmasına yardım etmelerine teşekkür ederek, “İsrail, Filistin halkına yönelik uyguladığı saldırıları bir an önce sonlandırmalıdır” dedi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh, sosyal medya platformu X’den yaptığı açıklamada, “İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırganlığının kapsamlı bir şekilde durdurulması, insani yardımın getirilmesi, işgalin ve Filistin halkının özgürlüklerini, bağımsızlıklarını ve egemenliklerini kazanmasına son verilmesine yol açan uluslararası meşruiyete dayalı bir çözümün uygulanması çağrısını yeniliyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜLKELERDEN ATEŞKES İÇİN AÇIKLAMALAR

İsrail ve Hamas arasında 4 günlük ateşkes ilan edilmesinin ardından ülkelerin devlet başkanlarından ve bakanlarından önemli açıklamalar geldi.

Ateşkes anlaşmasına ilişkin olarak sosyal medya platformu X’den açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, “Hamas'ın rehin aldığı kişilerin serbest bırakılması için varılan anlaşmadan' duyduğu memnuniyeti" dile getirdi.

Anlaşmaya varılmasındaki katkılarından dolayı Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi'ye teşekkür eden Biden, "Başbakan Netanyahu'nun bu anlaşmanın tam anlamıyla uygulanabilmesinin sağlanması için genişletilmiş bir arayı desteklemeye olan bağlılığını takdir ediyorum” dedi.

ABD Başkanı Biden, “Benim devlet başkanı olarak tüm dünyada rehin tutulan Amerikalıların güvenliğini sağlamaktan daha büyük bir önceliğim yok. Tamamı serbest bırakılana kadar da durmayacağım” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün varılan sonuç, Birleşik Devletler hükümetinin yorulmak bilmez diplomasisi ve kesintisiz çabasının sonucu. Bu anlaşma önemli bir ilerlemeye işaret ederken, Hamas Gazze'de insanları rehin tutmaya devam ettiği sürece dinlenmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Açıklamasında ek olarak ABD vatandaşlarının da olduğu 50 rehinenin serbest bırakılacak olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Blinken, "Katar ve Mısır'a ortaklıklarından ötürü teşekkür ediyor, İsrail'in ilave insani yardımın Gazze'deki Filistinlilere ulaşmasına izin verecek insani araya olan desteğini takdir ediyorum" dedi.

İsrail ve Hamas arasında sağlanan ateşkese yönelik olarak sosyal medya platformu X üzerinden bir paylaşım yapan Almanya Dışişleri Bakanı ve Yeşiller Partili siyasetçi Annalena Baerbock, “Dünya üzerinde hiçbir şey yaşadıkları acıyı yaşanmamış kılamasa da ilk en büyük rehine grubunun serbest bırakılacağı haberi bir ilerlemedir. İnsani ara, Gazze halkına yaşamsal öneme sahip yardımı ulaştırmak için kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise ateşkes anlaşmasına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, insani krizin bir an önce sonlanması gerektiğini ve İsrail ile Hamas arasında sağlanan ateşkesi Rusya’nın memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Katar Başbakanı Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, Katar’ın Gazze’de ateşkes sağlanmasına aracılık etmesine yardım ettikleri için ABD ve Mısır’a teşekkür etti.

Jassim Al Thani, “Ateşkes anlaşması, savaşa ve kan dökülmesine son verecek, aynı zamanda kapsamlı ve sürdürülebilir bir anlaşma zemini hazırlayacaktır. Anlaşmanın kapsamlı ve adil bir barış süreci için ciddi görüşmelere yönlendirmesini umuyorum” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ateşkes sağlanmasına yönelik olarak yaptığı açıklamada, “Anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum. Avrupa Komisyonu, çatışmalara verilen bu arayı Gazze’ye insani yardımın artması için kullanmak üzere elinden geleni yapacaktır” şeklinde konuştu.