Hamas yönetiminden "Gazze'de ateşkes" teklifine cevap geldi
Filistinli örgüt Hamas, Paris toplantısının ardından kendilerine iletilen teklifin incelendiğini ve verecekleri cevap için görüşmelere başladıklarını duyurdu.
Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin konuya ilişkin basın açıklamasını yayımladı.
"Paris toplantısından çıkan teklife karşı Hamas'ın cevabı öncelikle, Gazze'ye acımasız saldırganlığın durması ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin dışına çekilmesi temelinde olacaktır" ifadelerini kullanan Heniyye, saldırıların tamamen durması ve halkın barınmasının sağlanması, yeniden imar, Filistinli esirlerin özgürlüğünü garantiye alan bir esir takasının gerçekleştirilmesinin önemini belirterek, bu kapsamda Hamas'ın her türlü teklif ya da ciddi fikirleri dikkate alacağını belirtti.
"İsrail işgal güçlerinin direnişi taviz vermeye zorlayacağı" iddiasıyla askeri suçları ve saldırılarına kılıf uydurduklarını vurgulayan Heniyye, şu şekilde konuştu:
“Dünyanın, Batı Şeria bölgelerinde halkımıza yönelik kötü muamele politikası, infazlar, tutuklamalar, şehirlere ve kamplara yapılan günlük baskınlar da dahil olmak üzere bu katliamları ve savaş suçlarını durdurması için işgalcilere baskı yapması gerekiyor. Tüm bu uygulamalar, halkımızın özgürlük ve bağımsızlık yolundaki kararlılığını kıramayacaktır”
Heniyye, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) finansal desteği dondurma kararı alan başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere diğer ülkeleri eleştirerek, "Bu durum, Gazze'ye yardımların artırılması gerektiğini söyleyen Uluslararası Adalet Divanının (UAD) kararlarına karşı açık bir muhalefet ve ihlaldir. Bu ülkelerde, UAD'nin kararlarına icabet etmek yerine halkımızı açlık ve abluka altında tutarak işgali destekleme yönünde sistematik bir politikanın varlığına işaret etmektedir" ifadelerini kullandı.
UNRWA'ya finansal desteği dondurma kararına götüren gerekçelerin "hiçbir delile dayanmayan mesnetsiz bahaneler" olduğunu söyleyen Heniyye, bunun İsrail tarafından Birleşmiş Milletleri "UAD'ye sunduğu raporlardan dolayı cezalandırma ve üzerinde baskı kurmayı hedefleyen birer açık algı unsuru" olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Heniyye, daimi ateşkes için Mısır ve Katar tarafından yürütülen çalışmaları takdirle karşıladığını vurguladı.Ayrıca gösterdiği çabadan ve aldığı tarihi pozisyondan dolayı, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne de takdir ve teşekkürlerini iletti.
İsmail Heniyye ayrıca Hamas'ın, özellikle Türkiye, Rusya ve Çin olmak üzere birçok kardeş ve dost ülkenin gösterdiği çabaları da yakından izlediğini belirtti.