İtalya'da yoksulluk ekonomik toparlanmaya rağmen rekor sayıya ulaştı
Ulusal istatistik bürosu ISTAT'ın raporuna göre, İtalya'da mutlak yoksul sayısı 2023'ten bu yana rekor seviyeye ulaştı.
25 Mart günü yayımlanan verilere göre, İtalya'da yoksulluk içinde yaşayan insan sayısı, koronavirüs bağlantılı kısıtlamaların hafifletilmesinden bu yana yaşanan ekonomik toparlanmaya rağmen 2023'ten sonra en yüksek seviyeye yükseldi.
Ulusal İstatistik Bürosu ISTAT'ın raporuna göre, temel mal ve hizmetleri satın alamayan "mutlak yoksulluk" içinde yaşayanların sayısı 5,75 milyona, yani nüfusun yüzde 9,8'ine yükseldi.
Bu, 2022'deki yüzde 9,7'den çok az bir artış ve mevcut veri serisinin başladığı 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış olması anlamına geliyor.
İtalya ekonomisi, 2020-21'de koronavirüsün neden olduğu durgunluktan Almanya ve Fransa gibi komşularına kıyasla daha güçlü bir şekilde toparlandı ve buna istihdamda da bir artış eşlik etti. Ancak ISTAT raporu toparlanmanın en yoksul ülkelere çok az yardım ettiğini gösterdi.
Mutlak yoksulluk içinde olanların yüzdesi, ekonomik durgunluğun aileler üzerindeki etkisinin çok sayıda hükümet desteği önlemiyle kısmen dengelendiği, salgının en yüksek olduğu 2020'de 9,1 yüzde ve 2021'de yüzde 9,0 seviyesindeydi.
2019'daki düşüş haricinde yoksulluk, ISTAT'ın veri serisinin başladığı 2014'teki yüzde 6,9 seviyesinden istikrarlı bir şekilde arttı.
Geçtiğimiz yıl, Giorgia Meloni'nin sağcı hükümeti, bazı ekonomistlerin ve İtalya Merkez Bankası'nın bunun yoksullar üzerindeki etkisine ilişkin uyarılarını göz ardı ederek, 2019'da uygulamaya konulan yoksulluğu hafifletme sübvansiyonunu aşamalı olarak kaldırmaya başladı.
ISTAT'ın 2019'da yaklaşık bir milyon ailenin yoksulluktan kurtulmasına yardımcı olduğunu söylediği program, bu yılın başından itibaren tamamen iptal edildi ve yerini büyük ölçüde fiziksel olarak çalışamayan kişilere yönelik sınırlı bir sübvansiyon aldı.