Japonya hükümetinden karar çıktı: Yeni savaş uçaklarının diğer ülkelere ihracatına başlanıyor
Japonya’da hükümet kabinesi, ülkelerinin İtalya ve İngiltere ile birlikte geliştirmekte olduğu yeni nesil savaş uçaklarının diğer ülkelere satılması kararını onayladı.
Uluslararası silah satışına izin verilmesi yönündeki çekişmeli karar; Japonya’nın ortak savaş uçağı projesindeki rolünü güvence altına alması, Japon silah endüstrisini geliştirmesi ve küresel güvenlikteki rolünü güçlendirmesi açısından önemli bir hamle olarak görülüyor.
Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi, Japonya'nın güvenlik ortamı göz önüne alındığında değişikliklerin gerekli olduğunu söyledi ancak Japonya'nın Pasifik ülkelerine yönelik ilkelerinin değişmediğini belirtti.
Hayashi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Gerekli performansı karşılayan bir savaş uçağı elde etmek ve Japonya'nın savunmasını tehlikeye sokmamak için, bitmiş ürünlerin Japonya'dan ortak ülkeler dışındaki ülkelere aktarılması gerekiyor. Barışçıl bir ulus olarak temel felsefemize bağlı kalmaya devam edeceğimizi açıkça gösterdik” şeklinde konuştu.
Japonya, ülkenin pasifist anayasası uyarınca uzun süredir silah ihracatını kısıtlamıştı ancak özellikle yakın dönemde Çin'den kaynaklanan bölgesel ve küresel gerilimler nedeniyle hızla serbestleştirme adımları attı.
Jetlere ilişkin karar, Japonya'nın ilk kez ortak ürettiği ölümcül silahları diğer ülkelere ihraç etmesine olanak sağlayacak.
Japonya, eskiyen Amerikan tasarımı F-2 savaş uçakları ile Birleşik Krallık ve İtalyan orduları tarafından kullanılan Eurofighter Typhoon'ların yerini alacak gelişmiş bir savaş uçağı geliştirmek için İtalya ve Birleşik Krallık ile birlikte çalışıyor.
Savaş zamanı geçmişi ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin ardından gelen yıkım nedeniyle Japonya, ordusunu meşru müdafaa ile sınırlayan bir anayasayı kabul etti. Ülke uzun süredir askeri teçhizat ve teknoloji transferini sınırlama ve öldürücü silahların tüm ihracatını yasaklama yönünde katı bir politika izledi.
Muhalifler, Başbakan Fumio Kishida hükümetini, savaş uçağı projesini halka bir açıklama yapmadan veya büyük politika değişikliği için onay almadan taahhüt ettiği için eleştirdiler.
Kishida, şubat ayında GCAP anlaşmasını imzalamadan önce Kabine onayı istedi ancak küçük koalisyon ortağı Budist destekli Komeito partisinin direnişi nedeniyle ertelendi.
Bu karar aynı zamanda Kishida'nın nisan ayında Washington'a bir eyalet ziyareti planladığı ve burada Japonya'nın askeri ve savunma sanayii ortaklıklarında daha büyük bir rol üstlenmeye hazır olduğunu vurgulamasının beklendiği dönemde geldi.
Kishida orduyu güçlendirmeye çalışırken bu ihracat kararı, tarihsel olarak yalnızca ülkenin öz savunma gücüne hizmet veren Japonya'nın savunma endüstrisinin de desteklenmesine yardımcı olacak.