Kamboçya'da 38 yıllık Hun Sen devri sona eriyor
Kamboçya’da 38 yıl başbakanlık görevini üstlenen Hun Sen, başbakanlık görevini oğluna devrediyor. Başbakanlık görevine gelen Hun Manet’in ataması, Kral Norodom Sihamoni tarafından resmi olarak yapıldı.
Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni, yayımladığı yeni kararname ile 38 yıldır başbakanlık görevini yürüten Hun Sen’in yerine oğlu Hun Manet’i ülkenin yeni başbakanı olarak atadığını duyurdu.
70 yaşında olan Hun Sen, geçtiğimiz ay yapılan seçimlerde kazandığı zaferin ardından oğlu Hun Manet’in başbakan olacağını söylemiş ve görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.
Yeni liderin ve seçeceği kabinenin göreve gelebilmesi için parlamentoda yapılacak güven oylamasını kazanması gerekiyor.
İktidar partisi olan Kamboçya Halk Partisi (CPP), 125 koltuğun bulunduğu parlamentoda 120 koltuk kazanmıştı.
ANA MUHALEFET PARTİSİ SEÇİMLERE GİREMEDİ
Kamboçya’da geçtiğimiz ay düzenlenen seçimlerde Başbakan Hun Sen’in iktidarda bulunan Kamboçya Halk Partisi (CPP), meclisteki 125 koltuğun 120’sini kazanmıştı.
Ana muhalefet durumunda bulunan Mum Işığı Partisi (CP), seçimlerden yaklaşık bir ay önce seçim komisyonuna gerekli belgeleri teslim edemediği ve düzgün kayıt yaptıramadığı gerekçesiyle seçim dışı kalmıştı.
Eski Başbakan Hun Sen uzun zamandır iktidarı seçim kampanyasında boy gösteren büyük oğlu Hun Manet’e devredeceğinin sinyallerini veriyordu.
Hun Sen, oğlunun başbakan olarak atanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Görevim için henüz son değil. En az 2033 yılına kadar başka görevlerde hizmet vermeye devam edeceğim” ifadelerini kullandı.
Kamboçya’nın yeni Başbakanı Hun Manet’in Kamboçya Halk Partisi ve aynı zamanda Senato Başkanı olarak bütün devlet mekanizmalarının kontrollerini elinde tutması bekleniyor.
Hun Manet, 26 Temmuz’da veraset planını duyurmak için yaptığı açıklamada, “Halkın çıkarlarına hizmet etme, hükümetin ve ülkenin güvenliğini sağlama, kamu düzeninin denetlenmesine yardımcı olma ve ülkenin kalkınmasına yardımcı olmak gibi birçok özelliğe sahip olacağım” ifadelerini kullandı.
HUN SEN İKTİDARINDA KAMBOÇYA
Kamboçya’nın 38 yıllık eski Başbakanı Hun Sen, Kızıl Kmer rejim birliklerinde gerilla olarak mücadele etmiş ve Kamboçya’da komünist rejimin iktidara gelmesinde önemli bir rol oynamıştı.
Hun Sen, uzun zamandır Batılı devletler ve Birleşmiş Milletler’e karşı bir mücadele yürütüyor.
Eski başbakan yönetimindeki Kamboçya, yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik bir politika izledi ancak ülkede zengin ve fakirler arasındaki maddi uçurum genişlemeye devam etti. Bunun sonucunda Hun Sen’in yerli müttefikleri ve yatırımcı yatırımcılar tarafından arazi gaspları başladı.
Kamboçya’da 2013 yılında yapılan seçimlerde Kamboçya Halk Partisi ve ana muhalefet arasında ciddi bir çekişme yaşandı. Başbakan Hun Sen seçim sonrasında muhalefet liderlerini hedef göstermeye başladı ve ana muhalefet liderleri mahkemelerde yargılanmaya başladı.
O dönemde Avrupa Birliği, Kamboçya’da ana muhalefet partilerinin sivil toplum tarafından engellendiğini ve medya kuruluşları tarafından yasaklı olduğu için düzgün kampanya yürütemediğini ve sınırlı bir alanda çalışma yapabildiklerini açıklamıştı.
Bu olaylardan bir süre sonra ABD, Kamboçya’da yetkili kişilere vize kısıtlaması getirdi ve birçok yardım programının iptal edildiğini duyurmuştu.
Hun Sen, ülkesinin savaştan çıkmasından sonra istikrarı sağlamış ancak bunu ülkede demokrasiyi baskılayarak yapmıştı.
Kızıl Kmer Ordusu rejiminin iktidardan düşmesinin ardından yönetimi ele alan Hun Sen, yıllar ilerledikçe daha da otoriter bir duruma geldi. Muhalifleri hapse attı ve birçok insanı sürgüne gönderdi.
KIZIL KMER REJİMİ
Kamboçya’da bir dönem tek otoriter güç olarak ülkeyi yöneten Kızıl Kmerler’in acımasız ve soykırımlarla dolu bir geçmişi bulunuyor.
Kamboçya’da yönetimi ele geçirerek 1975-79 yılları arasında ülkeyi yöneten radikal sosyalist örgüt Kızıl Kmerler, 1979 yılında Vietnam’ın ülkelerini işgal etmesi sonucunda yeraltına çekilmişlerdi.
1998 yılında örgütün kurucu lideri Pol Pot’un ölmesi sonucunda bütün faaliyetlerini durdurma kararı alan Kızıl Kmerler, ülkede yaklaşık 2 milyon insanın ölümünden sorumlu tutuluyor.
Kızıl Kmerler Örgütü, ülkede etkili olduğu 1970-1975 yılları arasında Kamboçya iç savaşında yaklaşık 1.4 milyon sivil insanı katlederek “Ölüm Tarlaları” diye bilinen bölgeye gömmüş ve yanlış politikalar sonucunda meydana gelen açlık, hastalık ve yoksulluk sonucunda toplamda 2.5 milyon insan hayatını kaybetmişti.
Kızıl Kmerler Rejimi, 1970’li yılların başında profesörler ve entelektüel kesim dışında önceki hükümetle herhangi bir bağlantısı olan herkesi infaz etmişti.
Müslüman Çamlar, Vietnamlılar, Çin kökenliler, Hristiyan Kamboçyalılar ve Budist rahipler de işkence edilen gruplar içerisinde yer almış ve dönemin Başbakanı Pol Pot, uluslararası toplum tarafından “soykırım tiranı” olarak adlandırılmıştı.