Almanya’da hükümet kurma krizi yaşanabilir!

Almanya’daki meclis seçimlerinde resmi olmayan sonuçlar açıklandı. Bu sonuçlara göre, SDP birinci olurken, CDU/CSU ise az bir farkla ikinci sıraya geriledi. Peki, Almanya’da seçim sonuçlarının ardından partilerden hangi açıklamalar geldi? Koalisyon hükümeti için muhtemel olasılıklar neler? Önümüzdeki dönemde Almanya’yı neler bekliyor?

Almanya’da resmi olmayan seçim sonuçları açıklandı. Bu sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (SDP) yüzde 25,7 oy oranını yakalayarak birinci parti oldu. Son 15 yıldır yapılan seçimlerde oy kaybeden SDP, böylelikle yıllardır süren düşüş eğilimini tersine çevirdi. 2017 yılında yapılan seçimlerde SDP’nin oy oranı ise yüzde 20,5 olmuş ve tarihinin en kötü seçim sonucu olarak kayıtlara geçmişti.

Angela Merkel’in partisi olan Hristiyan Demokrat Birlik/Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) ise yüzde 24,1 oy olarak ikinci parti oldu. Bu oy oranı, CDU/CSU’nun tarihinde aldığı en düşük oy olarak kayıtlara geçti.

Seçim kampanyasının ilk dönemlerinde kendisine büyük hedefler belirleyen Yeşiller ise beklentileri karşılayamadı. Yüzde 14,8 oy alan Yeşiller, her ne kadar tarihinin en yüksek oy oranına ulaşsa da; seçim sonuçlarından memnun kalmadı.

Almanya’daki seçimlerde Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11,5 oy oranına ulaşırken; aşırı sağcı politikaları ile bilinen Almanya için Alternatif (AfD) ise yüzde 10,3 oranıyla beşinci parti oldu. Bu seçimlerde tarihi bir düşüş kaydeden Sol Parti, yüzde 4,9 oranıyla yüzde 5 barajının altında kaldı.

Bu seçim sonuçlarına göre SDP 206, CDU/CSU 196, Yeşiller 118, FDP 92, AfD 83 ve Sol Parti ise 39 sandalye kazanmayı başardı. Almanya’da resmi olmayan seçim sonuçları, koalisyon hükümetinin kaçınılmaz olduğunu gözler önüne serdi. Resmi olmayan seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından birtakım koalisyon hükümeti senaryoları üzerinde durulmaya başlandı.

HANGİ PARTİLER KOALİSYON HÜKÜMETİNDE ANLAŞABİLİR?

Almanya’da resmi olmayan seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından koalisyon hükümeti için çeşitli senaryolar dile getiriliyor. Koalisyon hükümeti için özellikle dört olasılık üzerinde duruluyor.

Yüzde 25’lik bir oy oranını yakalayarak birinci olan SDP, yüzde 15 oranı ile tarihinin zirvesini yakalayan Yeşiller ve yüzde 11 oy alan Hür Demokrat Parti arasında ortak bir koalisyon hükümeti kurulabilir. Üç partinin bir araya gelip koalisyon kurmaları halinde, mecliste toplam 434 sandalyeye sahip olacaklar.

Bir diğer olasılık ise yüzde 24 oy alan CDU/CSU’nun; Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ile birlikte bir koalisyon hükümeti kurması. Üç parti, toplam 417 sandalye ile hükümeti kurabilir. CDU/CSU ile SDP’nin ortak bir koalisyona gitme ihtimali de bulunuyor. İki parti arasında koalisyon hükümetinin kurulması halinde Mecliste 413 sandalyeye ulaşılmış olacak. Bir diğer güçlü olasılık ise Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti arasında kurulabilecek bir koalisyon hükümeti.

ALMAN İŞ DÜNYASI HÜKÜMETİN HEMEN KURULMASINI İSTİYOR

Almanya Dış Ticaret Birliği (BGA), Alman Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (BVMW) ve Aile İşletmeleri Birliği, ülkede gerçekleştirilen seçimlerin ardından bir açıklama yaptı. Söz konusu kuruluşlar, ülkede hükümetin bir an önce kurulması çağrısında bulundu.

BGA Başkanı Anton Börner, “Şimdi seçilmişlerin bir uzlaşı bularak, gecikmiş kararların üstesinden kararlılıkla gelen bir ittifak kurmaları gerekiyor” şeklinde konuşurken; BVMW Genel Sekreteri Markus Jerger ise “Bir ekonomi merkezi olarak Almanya, aylarca devam eden bir hükümet kurmayı göze alamaz” ifadelerini kullandı.

Aile İşletmeleri Birliği Başkanı Reinhold von Eben- Worlee ise “İklimi koruma ve dijitalleştirme gibi konularda da ancak Alman şirketleri yeniden uluslararası rekabette daha rekabetçi hale gelirse başarılı olunur” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

YEŞİLLER: “SEVİNMEK İÇİN NEDEN YOK”

Almanya’da Yeşiller’in Başbakan adayı Annalena Baerbock, resmi olmayan seçim sonuçlarının ardından açıklamalarda bulundu. Sonuçlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Baerbock, sevinmek için bir nedenleri olmadığını ifade etti.

Kurulduğu tarihten bu yana en yüksek oy oranına ulaşan Yeşiller’in lideri Baerbock, “Şansölye olmak istemiştik, ancak bu mümkün olmadı, hatalar yaptık” ifadelerini kullandı. Yeşiller’in Başkanı Robert Habeck ise Baerbock gibi seçim sonuçlarından memnun olmadıklarını dile getirdi.

İKTİDAR MÜCADELESİ KIZIŞIYOR

Almanya’da resmi olmayan seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte iktidar olma mücadelesi de kızıştı. CDU/CSU partilerinin Başbakan adayı Armin Laschet, kendi partisinin öncülüğünde bir koalisyon hükümeti kurmak için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Seçim sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulunan Laschet, “Bu seçim akşamı istisnai bir durum. Henüz elimizde güvenilir rakamlar bulunmuyor. Ancak bu sonuçtan memnun olmadığımızı şimdiden söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Lachet, Almanya’da ilk defa gelecek hükümetin üç partiyle kurulacağına dikkat çekerken, hükümet kurma görevinin CDU/CSU’ya verildiğinin altını çizdi. Laschet, Hristiyan Birlik partililerinin öncülüğünde koalisyon kurmak için elinden geleni yapacağını belirtirken, “Zıtlıkları aşmak ve Almanya’nın birliğini sağlamak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Seçim sonuçlarının ardından kameraların karşısına geçen SDP Başbakan adayı Olaf Scholz ise sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Seçim sonuçlarının büyük bir başarı olduğunu söyleyen Scholz, “Halkımız, Başbakan olarak Olaf Scholz’u görmek istiyor” şeklinde konuştu.

Bu seçim sonuçlarının ardından seçmenlerin hükümet değişikliği istediğinin ortaya çıktığını söyleyen Scholz, Noel’den önce hükümeti kurmak istediklerini ifade etti.

HÜKÜMET KURMA KRİZİ YAŞANABİLİR Mİ?

Almanya’da yaşanan gelişmeler, özellikle iş dünyasının, hükümetin bir an önce kurulmasından yana olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak hem seçim sonuçları hem de siyasilerden gelen açıklamalar, kısa süre içerisinde koalisyon hükümeti kurulmasının zor olduğunu gösteriyor.

Önümüzdeki günlerde SDP ile CDU/CSU arasında koalisyon hükümeti kurmak için siyasi krizin tırmanabileceğini söyleyebiliriz. Uzun yıllar sonra seçimlerde birinci olan SDP’nin, CDU/CSU karşısında kolay bir şekilde geri çekilmesi beklenmiyor. SDP’nin, ilerleyen günlerde SP, LDP ve Yeşiller ile temaslarını sıklaştırması ve iletişime yoğunluk vermesi öngörülüyor. SDP ile CDU/CSU arasında bir koalisyon hükümeti kurulması ise şimdilik en düşük ihtimal olarak görülüyor.

Diğer yandan 16 yıldır iktidarda olan CDU/CSU’nun, Merkel’in görevini bırakmasının ardından her ne kadar düşüşe geçse de; koalisyon hükümetinde başı çekebilmek için yoğun çalışmalar yapması kaçınılmaz. Ancak diğer seçimlere kıyasla CDU/CSU’nun işi daha zor görünüyor.

CDU/CSU ve SDP’nin koalisyon hükümetini oluşturabilmek için sıkı bir mücadele içerisine gireceğini ve bu durumun bir hükümet kurma krizini beraberinde getireceğini söyleyebiliriz.