Bulgar Sosyalist Partisi'ne koalisyon hükûmetini kurma görevi verildi

Bulgaristan’da parlamento krizi sürerken Başkan Rumen Radev, hükûmeti kurma görevini Sosyalist Parti’ye verdi. Sosyalist Parti’den önce iki partiye daha verilen hükûmet kurma görevi ikisi tarafından da başarılamamıştı.

Bulgaristan’da Nisan 2021’de gerçekleştirilen seçimlerde hükûmet kurulamayınca üç ayrı seçim daha gerçekleştirildi.

Bu üç seçimde de parlamentoya giren partiler 11 kere hükûmet kurmakta başarısız oldu. Bunun üzerine ise hükûmet kurma görevi yüzde 10 oy alan Bulgaristan Sosyalist Partisi’ne (BSP) verildi.

Başkan Rumen Radev, hükûmeti kurma görevini sosyalistlere verirken “Hükûmeti kurma şansı en yüksek olan partinin BSP olduğunu düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.

Radev, BSP’nin kutuplaşma ortamında birleştirici, yapıcı diyalog sahibi, farklı görüşlerle anlaşabilen bir parti olduğunu ve koalisyonlarda yer alabileceğini kanıtladığını da ifade etti.

BSP lideri Korneliya Ninova, Radev’e teşekkür ederek partisinin ülkenin çok ihtiyacı olan “normal bir hükûmet” kurmak için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Hükûmeti kurma görevi meclise giren yedi parti içinde beşinci sırada olan Sosyalist Parti’ye verilmeden önce, ilk olarak seçimlerde en yüksek oyu alan GERB, ondan sonra da Değişime Devam Ediyoruz partisine verilmişti. Bu iki parti de hükûmeti kurmayı başaramadı.

BULGAR SOSYALİST PARTİSİ

Bulgaristan Sosyalist Partisi genel kanıya göre 1891 yılında kurulan Bulgar Sosyal Demokrat Partisi’nin devamı sayılıyor. BSP, 1990 yılında sosyal demokrat partinin Marksist-Leninist ideolojiyi terk etmesiyle kuruldu.

Kurulduğu 1990 yılı içinde hükûmet kurma görevini alan parti, yıl sonuna doğru cereyan eden grevler nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı.

Parti, 1995 yılında Zhan Videnov’un Başbakan olmasıyla tekrar hükûmette olma şansı elde etti.

2005’e kadar hükûmet yüzü göremeyen parti, 2005 yılında kurulan Sergey Stanishev hükûmetinde koalisyonda olma şansı yakaladı.

2009 seçimlerinde yüzde 18 oy ile muhalefette kalan parti 2013 seçimlerinde tekrar yüzde 26 kadar oyla hükûmette bulundu. Bu dönemde dışişleri bakanlığı ve savunma bakanlığı başta olmak üzere birkaç bakanlık BSP’nin elindeydi.

2017 seçimlerinde tekrar muhalefette kalan parti, ondan sonraki seçimler olan 2021 seçimlerinde dördüncü sırada gelmişti. 2021’de hükûmetin kurulamamasıyla ortaya çıkan kriz sonrası yapılan dördüncü seçimde BSP, yeniden hükûmeti kurma şansı elde etti.

BULGAR SOSYALİZMİ

Bulgar Sosyalist Partisi yeni bir parti olmaması ve uzunca süre hükûmette kalmış olması nedeniyle iktidar tecrübesi olan bir parti.

Kurulduktan belli bir süre sonra “Bulgaristan Komünist Partisi” adını alan ve 1944 darbesinde Bulgar Krallığı’nın ilgâ edilip yerine Bulgar Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasında etkin rol oynayan parti, siyasal reformla liberal kapitalist düzene döndüğü 1990 yılına kadar ülkeyi yönetmişti.

Bu dönemde Bulgaristan her ne kadar bir SSCB uydusuna dönüşmüş de olsa, 44 yıllık komünist süreçte BKP iktidarda kaldı.

Efektif olarak 1990 yılına kadar komünist kalan Bulgaristan, 1980’li yıllardan itibaren liberal politikaları sistemine entegre etmeye başlamıştı.

1990 yılında ise 1989 yılında dünyada sosyalist devletlerde gerçekleşen değişim talepleri Bulgaristan’a da sıçramıştı. Halkın yenilik taleplerine direnemeyen komünistler 1990 yılında çok partili seçimler gerçekleştirmeye yeşil ışık yaktı ve seçimlere gidildi.

Seçimleri yeniden adlandırmayla BSP’ye dönüşen Komünist Parti kazansa da artık liberal fikirler de mecliste temsil ediliyordu.

BSP'NİN SIRADAKİ ADIMLARI

BSP'nin ilk iş olarak parti liderlerine meclisteki diğer partilerle mümkün olabilecek bir koalisyon hükûmeti için görüşmelere başlamaları yönünde talimat verildiği öğrenildi.

Eğer BSP bu kez de hükûmeti kuramazsa, Bulgar halkı tekrar milletvekili seçimleri için sandık başına gitmek durumunda kalacak.

The Sofia Globe'un haberine göre, BSP yetkilileri diğer partilerin görevlileriyle beş konuda uzlaşmaya çalışacak. Bu konular bir hükûmet oluşumu için "siyasi bir irade ve istek" olup olmadığı; bu hükûmetin görevleri ve ömrü; kabine üyelerinin siyasetçilerden mi, uzmanlardan mı yoksa karışık kişilerden mi oluşması gerektiği ve karar verme süreçlerinin nasıl ilerlemesi gerektiği.

Ninova, BSP'nin prosedürlere hiç vakit kaybetmeden başlayacağını söyledi.