Kolombiya, Petro'nun sosyal ve ekonomik reformlarını protesto etmek için sokağa döküldü
Yüzbinlerce insan, popülaritesini zamanla kaybeden Gustavo Petro'nun solcu hükümetini protesto etmek için Pazar günü Kolombiya'nın büyük şehirlerinde sokaklara döküldü.
Kolombiya'da haziran 2022'de yapılan başkanlık seçimleri, sol koalisyon Pacto Historico'dan Gustavo Petro'nun zaferiyle sonuçlandı.
Petro yönetiminin temel öncelikleri barışı, sosyal adaleti ve kadınlar için sosyal eşitsizliği ortadan kaldırmaktı.
Seçim sonrası iktidar vaadlerini gerçekleştirme konusunda sorun yaşamasından dolayı on binlerce Kolombiyalı, Başkan Gustavo Petro'nun sosyal reform gündemini protesto etmek için birçok şehirde sokaklara çıktı.
Şehir yönetimi tarafından sağlanan tahminlere göre 21 Nisan günü Bogota'da yaklaşık 70 bin kişi gösteri yaptı.
Petro'nun önerdiği ekonomik ve sosyal reformlara karşı ülkenin diğer şehirlerinde de büyük mitingler düzenlendi.
Protestolar, Pesto’nun 2022'de göreve gelmesinden bu yana süreklilik gösteriyor ancak Petro'nun, muhafazakar iş grupları tarafından engellenen sosyal reformları teşvik etmek için anayasayı yenileme olasılığını öne sürmesi ile ivme kazandı.
Bu ayın başlarında bir Senato Komitesi, sigorta şirketlerinin yetkilerini ortadan kaldırmayı ve sağlık hizmetlerine erişimi genişletmeyi amaçlayan bir sağlık reformu teklifini reddetti.
Muhalefet, hükümetin hastalara doğru bakımı sağlayamadığı söylenen iki büyük sigorta şirketinin kontrolünü ele geçirme hamlesine öfkelendi.
Temmuz ayında yeni yasama dönemi başladığında hükümetin sağlık reformunun yeni bir versiyonunu önermesi bekleniyor. Emeklilik ve çalışma reformları da milletvekilleri tarafından tartışılıyor.
Petro'nun reformlarını desteklemek amacıyla daha önce de yürüyüşler yapılmıştı.
Kolombiyalı bir vatandaşın basına verdiği demeçte, “Bu hükümetin politikaları çok vahim. Sağlık sistemi, kusurlarına rağmen çalışıyordu ve şimdi Petro, hiçbir sağlık hizmeti veya ilacı olmayan hastaları krize sürükleyerek bu sisteme son veriyor" şeklinde konuştu.
KOLOMBİYA’DA NELER OLUYOR?
Başkan Petro, X adlı sosyal medya hesabından yaptığı bir gönderide protestoların Medellin, Bogota ve Bucaramanga'da büyük olduğunu ancak diğer 18 şehirde zayıf olduğunu söyledi.
Petro, protestoları reformları engellemek için "yumuşak bir darbe" olarak nitelendirerek, "Yürüyüşlerin asıl amacı 'Petro Dışarı' diye bağırmak ve hükümeti devirmektir" dedi.
1 Mayıs'ta hükümet yanlısı büyük bir yürüyüş yapılması çağrısında bulundu.
Ancak göreve başlamasından birkaç ay sonra mecliste çoğunluğu kaybetti ve onaylanma oranı hızla düştü.
Invamer anket grubuna göre Kolombiyalıların yüzde yetmişi ülkedeki durumun "kötüleştiğini" söylüyor.
Petro'nun altmış yıllık silahlı çatışmaya son vermeye yönelik iddialı “topyekün barış” politikası da tersine döndü.
Silahlı gruplara verilen tavizler tartışmalı hale geldi ve sık sık ihlaller rapor edildi.
Kolombiya büyük çapta sosyal ve bölgesel eşitsizliklerin olduğu bir ülke olarak biliniyor.
Hükümet, yoksulluğu azaltmak, refahı teşvik etmek, üretkenliği artırmak bölgesel yakınlaşmayı yeniden canlandırmak, sosyal güvenliği iyileştirmek, daha verimli ve kapsayıcı işgücü piyasaları oluşturmak için uğraşıyor.
KOLOMBİYA'DA ENFLASYON NEDEN YÜKSELDİ
Ülkedeki iklim değişkenliği bölgedeki geçim kaynaklarını ve varlıkları etkileyerek refah iyileştirmelerini baltalıyor.
Diğer yandan Kolombiya, dünya karbondan arındırılırken fosil yakıt talebindeki azalmaya maruz kalıyor.
Ülkenin iklim hedeflerine ulaşması, kırılganlıkların azaltılması ve uzun vadede çeşitlendirilmiş bir ekonomik yapının desteklenmesine yardımcı olabilir.
Birden fazla zorlukların mali açıdan sorumlu bir şekilde ele alınması gerekecek ve Kolombiya'nın kalkınma hedeflerini ilerlemesini temel ön koşulu olmaya devam edecek.
"EKONOMİNİN İSTİKRARA İHTİYACI VAR"
Kolombiya'nın kurallara dayalı bir mali çerçeveye, esnek bir döviz kuruna ve modern bir enflasyon hedefleme rejimine dayanan sağlam makroekonomik kurumsal yapısı, makroekonomik istikrarının temel taşına ihtiyacı var. Ancak ekonomik büyümenin hızı yavaşlıyor.
Kolombiya'nın kurallara dayalı bir mali çerçeveye, esnek bir döviz kuruna ve modern bir enflasyon hedefleme rejimine dayanan sağlam makroekonomik kurumsal yapısı, istikrara ihtiyacı var.
Ülkede ekonomik büyümenin hızı giderek yavaşlıyor. Kolombiya, üretkenliği artırarak ve ihracatını daha da çeşitlendirip genişleterek GSYİH büyümesini artırma konusunda önemli bir potansiyele sahip.
Ancak altyapı açıklarının giderilmesi, eğitimin iyileştirilmesi ve kurumların güçlendirilmesi, ülkenin ekonomik kalkınmasını daha da artırmadığı sürece bu mümkün gözükmüyor.
Pandemi sonrası güçlü ekonomik toparlanma sırasında ortaya çıkan makroekonomik dengesizlikler, düşen enflasyon, mali ve dış açıklarla birlikte hızla düzeliyor.
Teşvik politikalarının gevşetilmesinin gerekliliği ve artan politika belirsizliğinin sabit yatırımı etkilemesi nedeniyle ekonomi 2023'te yüzde 0,6 büyüdü.
İşgücü piyasalarının sınırlı iyileşme göstermesi nedeniyle yoksulluk oranının 2023'te sabit kalacağı tahmin ediliyor. Ekonominin 2024 yılında yüzde 1,3 büyüyeceği öngörülüyor.