KÜNYE

Başkent: Kahire

Nüfus: 102 milyon

Etnik yapı: Yüzde 90 Müslüman Mısırlı Arap, yüzde 9 Kıpti, yüzde 1 Yunan

Yüzölçümü: 1,2 milyon kilometrekare

Dil: Arapça

Din: Yüzde 90 Müslüman, yüzde 10 Hristiyan

Para birimi: Cüneyh

GENEL BİLGİLER

1952 yılına kadar Mehmet Ali Paşa’nın torunları tarafından krallıkla yönetilen Mısır, Hür Subaylar Devrimi’nin ardından 1953’te cumhuriyet sistemine geçti. Ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Necib oldu. Cemal Abdunnasır ve arkadaşları 1954 yılında Necib’i darbe ile görevinden uzaklaştırdı. Nasır’ın ardından Muhammed Enver Sedat ve Muhammed Hüsnü Mübarek, Cumhurbaşkanlığı görevlerine geldi.

“Arap Baharı” olaylarının ardından Muhammed Mursi, demokratik seçimlerle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti. Ancak 2013’te Abdülfettah es-Sisi askeri darbe ile yönetime el koydu. Mısır’ı Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, Başbakan Şerif İsmail yönetiyor. Yasama organı Mısır Halk Meclisi.

Akdeniz ve Kızıldeniz'e kıyısı bulunan Mısır'ın batısında Libya, güneyinde  Sudan yer alıyor. Mısır, Asya kıtasında bulunan kısmı Sina Yarımadası üzerinden Filistin ve İsrail ile komşu. Sina Yarımadası, 1967 yılında İsrail tarafından işgal edildi ancak 1973 savaşının ardından imzalanan Camp David ile tekrar Mısır topraklarına katıldı. Mısır'dan geçen Nil Nehri, ülke sularının yüzde 95’in karşılayarak bir nevi ülkeye hayat veriyor.

Yaklaşık 7 bin yıllık tarihi boyunca Mısır coğrafyasında birçok yönetim, ülke ve kavim gelip geçti. Mısır, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vilayeti oldu. 1922'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanan ülkede, 1953'te cumhuriyet ilan edildi. Mısır’ın uluslararası alanda da çoklu ilişkileri bulunuyor. İslam İşbirliği Teşkilatı, Afrika Birliği, Arap Birliği ve Asya Birliği'ne üye olan ülkenin hem doğu hem de batı ülkeleriyle dengeli ilişkiler yürütüyor.

EKONOMİ

Mısır Arap ülkeleri içinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından üçüncü büyük ekonomidir. Afrika kıtasında ise Güney Afrika’dan sonra ikinci büyük ekonomiye sahiptir. Gelişmekte olan Mısır ekonomisi önemli ölçüde dış ticaret açığı vermekle birlikte, bu açık, turizm, Süveyş kanalı ve işçi gelirleriyle kapatılmaya çalışılmaktadır.

Petrol sanayi, tekstil ve hazır giyim en önemli sektörlerdendir. Diğer gelişmiş sanayi dalları çelik, çimento, kimyasallar ve ilaç sanayidir. Turizm, doğal gaz, Süveyş Kanalı gelirleri ve beraberinde Körfez Ülkeleri’ndeki yenilenme çalışmaları nedeniyle inşaat sektöründeki canlanma, ekonominin lokomotifi durumuna gelmiştir.