Küba'da halk ABD Büyükelçiliği önünde toplandı: Protestolar düzenleniyor

Küba, yaşanan elektrik kesintilerine ve gıda kıtlığına karşı protestolarına devam ederken, ABD karşıtı eylemler düzenlenmeye devam ediyor.

Küba’da hükümet, ABD’nin ülkelerine müdahale ettiğini açıklayarak protesto etti. Ülkede yüzlerce insan, yaşanan elektrik kesintilerine ve gıda kıtlığına karşı Havana’daki ABD Büyükelçiliği önüne giderek protesto gösterileri düzenledi.

Protestocular, doğuda bulunan Santiago kentinde toplanarak 10 saatten fazla süren elektrik kesintilerini ve yaşanan gıda kıtlığını protesto ettiler. ABD’nin Havana Büyükelçiliği, adadaki başka kentlerde de protesto gösterilerinin düzenlendiğini açıkladı.

İnsan hakları grupları, protestolar nedeniyle en az üç kişinin tutuklandığını belirtti.

ABD Büyükelçiliği, Küba hükümetini protestolara saygı göstermeye çağırdı. Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamada, “Küba hükümetini protestocuların insan haklarına saygı göstermeye ve Küba halkının meşru ihtiyaçlarını karşılamaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası haber ajanslarına açıklamalarda bulunan Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Carlos Fernandez de Cossio, ABD kanadından yapılan açıklamaları “saygısızlık” olarak değerlendirirken, “ABD, Küba’ya açıktan müdahalede bulunuyor” şeklinde konuştu.

Küba, tarihinin en kötü ekonomik ve enerji krizlerinden biriyle karşı karşıya bulunuyor. Son haftalarda elektrik kesintisi daha sık yaşanıyor ve bu durum komünist yönetimdeki ülkede geçimi giderek zorlaştıran gıda kıtlığı ve enflasyonla ilgili hayal kırıklıkları yaratıyor. Son dönemde yüz binlerce insan göç etti ve birçoğu Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti.