Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki sızıntılarda ABD'nin rolü ne?

Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında sızıntı olduğu açıklanmıştı. Daha sonra da İsveç İstihbarat Teşkilatı (SEPO) sızıntılarda ağır sabotaj bulunduğunu duyurmuştu. AB de boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını bildirmişti. Geçtiğimiz günlerde ise Amerikalı araştırmacı gazeteci Seymour Hersh, “Kuzey Akım” boru hatlarının ABD yönetimi tarafından gizli bir operasyonla imha edildiğini açıkladı.

Kuzey Akım 1, Rusya’nın St. Petersburg kenti yakınlarından başlayıp Almanya’nın kuzeydoğusuna kadar uzanan, Baltık Denizi’nin altında bin 200 kilometre uzunluğa sahip bir boru hattı.

Kuzey Akım 1, Rusya’dan Almanya’ya azami 170 milyon metreküp gaz taşıyor. Almanya, gazın yüzde 55’ini Rusya’dan ithal ediyor ve bu gazın büyük bölümü Kuzey Akım 1 üzerinden geliyor.

Kuzey Akım 2 boru hattı da Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz taşımak için inşa edilen bir doğalgaz boru hattı projesi. Bin 230 kilometre uzunluğundaki doğalgaz boru hattı, Rusya'dan Almanya'nın Baltık Denizi kıyılarına Baltık Denizi'nin altından geçerek ulaşıyor.

Eylül 2022 tarihinde Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında dört sızıntı olduğu bildirildi ve gemilerin “bölgeye yanaşmaması” yönünde uyarı yapıldı.

Danimarka polisi, Danimarka ve İsveç yakınlarında Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında bildirilen dört sızıntıya ilişkin inceleme başlattı. İncelemede boru hattındaki hasarlardan meydana gelen sızıntıların "güçlü patlamalardan" kaynaklandığı  belirtildi.

İsveç İstihbarat Teşkilatı (SEPO) ise Baltık Denizi’nde Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hattında yaşanan gaz sızıntılarıyla ilgili bir soruşturma başlattığını açıkladı.

SEPO tarafından yapılan açıklamada, “İsveç çıkarlarına yönelik ciddi bir suç olabilir. Bunun ardından yabancı güçlerin olduğu da göz ardı edilemez. Soruşturma ağırlaştırılmış sabotaj şüphesi ile sürdürülecek” denildi.

Soruşturmayı yürüten İsveçli Savcı Mats Ljungqvist, İsveç sahasında bulunan gaz sızıntılarına yönelik araştırmalarda sabotaj şüphesinin güçlendiğini bildirdi.

Analizlerin yapıldığı yerde çok sayıda yabancı nesne patlayıcı bulduklarını belirten Ljungqvist, "Bunları belgeledik ve geniş çaplı yapılacak analizler, daha güvenli sonuçlara varmamızı sağlayacak" dedi.

Danimarka ve İsveç sızıntıların kaza değil, kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna yönelik işaretlerin olduğunu açıkladıktan sonra Avrupa Birliği, boru hatlarındaki gaz sızıntıların tesadüf olmadığını kaydetti.

AB Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “AB'ye göre bu sızıntılar tesadüf değil aksine kasıtlı bir eylemin sonucu" diyerek Moskova'yı işaret etti. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de sızıntıların sabotaj nedeniyle meydana geldiğini söyledi.

AB, Rusya’yı doğalgaz boru hatlarını Batı’ya karşı bir silah olarak kullanmakla suçladı. Avrupa Birliği, Batı’nın yaptırımları karşısında Rusya’nın doğalgaz boru hatlarına sabotaj yaptığını ileri sürdü.

Ukrayna yönetimi de patlamaların arkasında Rusya’nın olduğunu iddia etti. Kiev’den yapılan açıklamada, “Baltık Denizi'ndeki boru hatlarındaki patlamalar Moskova'nın, Avrupa Birliği'ne karşı planlı terör saldırısının bir sonucu" denildi.

RUSYA’DAN SABOTAJ İDDİALARINA TEPKİ

Rusya, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hatlarına yönelik olası sabotajda parmağı olduğuna yönelik suçlamaları “aptallık” olarak nitelendirdi.

Amerikan LNG şirketlerinin karlarını hızla artırdıklarına işaret eden Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Tedariklerini çoğaltan Amerikan LNG şirketlerinin devasa karlarını görüyoruz. Bu devasa karları devam ettirmek konusunda da oldukça istekliler. (Hatlardaki hasarlar) Bu durum bizim çıkarımıza mı? Hayır. Biz doğal gaz tedarik yollarımızı kaybettik” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Kuzey Akım 2’yi sonlandıracaklarına yönelik geçmişte yaptığı açıklamaları hatırlatan Peskov, “Neyi kastetmişti? Bilmiyoruz. Polonyalıların, deliliğin sınırında, histerik tepkilerini, ABD’ye bunun için teşekkür ettiklerini görüyoruz. Bunun da ne anlama geldiğini bilmiyoruz” dedi.

Eski Polonya Dışişleri ve Savunma Bakanı Radek Sikorski, boru hatlarındaki sızıntının fotoğrafını paylaşarak, “Teşekkürler ABD" ifadelerini kullanmıştı.

SEYMOUR HERSH: “BİDEN’IN TALİMATI ÜZERİNE GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

AA’nın aktardığına göre, Danimarka ve İsveç; Baltık Denizi’nde, Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki sızıntıların birkaç yüz kilo patlayıcıya denk olduğunu açıkladı.

Batı, sızıntının Rus sabotajı olduğunu savunurken, Rusya ABD’yi suçladı.

Ekim 2022 tarihinde boru hatlarında basınç normale döndü ve sızıntılar sona erdi. Ancak sabotajın kimin yaptığı ortaya çıkmadı. 

Amerikalı araştırmacı gazeteci Seymour Hersh ise 8 Şubat’ta Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Kuzey Akım boru hatlarının ABD tarafından patlatıldığını açıkladı. 

Habere göre, ABD’nin Haziran 2022’de yaptığı Baltık Operasyonları (BALTOPS) tatbikatı sırasında Amerikan dalgıçları, Norveçli uzmanların da desteğiyle boru hatlarına patlayıcı düzenekler yerleştirdi. Operasyon CIA Başkanı William Burns’un gözetiminde hazırlandı ve Beyaz Saray güvenlik uzmanlarıyla dokuz ay süren istişarelerin ardından bizzat ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatıyla başlatıldı.

Hersh, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) BALTOPS tatbikatı sırasında bir Norveç gemisine, dalgıçların Kuzey Akım boru hatlarına patlayıcı yerleştirebilmeleri için bir dekompresyon odası teslim ettiğini de söylüyor.

Hersh, ABD’deki bazı insanlar ve Avrupa’da boru hattının inşaatına katılan insanların da gerçekleri bildiklerini belirtiyor. 

Araştırmacı gazeteci Seymour Hersh, Rusya’dan Baltık Denizi üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım boru hatlarının sabotaja uğramasını, ABD ordusunun Başkan Biden’ın talimatı üzerine gerçekleştirdiğini ileri sürüyor.

Hersh, “ABD’nin gözünde sadece Rusya’dan gelen doğalgaz var. Rusya’nın Sibirya bölgesi zengin doğalgaz rezervine sahiptir, aynı zamanda Almanya’ya doğalgaz taşıyan boru hatları var, malın fiyatı çok ucuz. Endişe verici bir durum olarak, Biden çatışma yaratmak istiyor. Nedenini sormayın, belki destek oranlarının yükseltilmesine yardımcı olabilir. ABD doğalgazı bir silah olarak görüyor. Rusya büyük miktarda doğalgazı satmayı sürdürürken, ABD Rusya’nın doğalgazı silahlaştırdığını savunuyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, Hersh’in kendi yayın platformu ‘Substack’ üzerindeki hesabında yayınladığı haberini ‘tamamen kurgu’ olarak nitelendiriyor.

Bir CIA sözcüsü de, haberin tamamen yanlış olduğunu söylüyor. Norveç Dışişleri Bakanlığı, Hersh’in Oslo’nun söz konusu operasyonu desteklediğine dair haber hakkında, “Bu iddialar asılsızdır” açıklamasını yapıyor.

HERSH, KONGREYE İFADE VERMEYİ REDDETTİ

Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına yönelik saldırıların emrini CIA Direktörü Willam Burns'ün verdiğini yazan ABD'li gazeteci Seymour Hersh, Kongre’ye ifade vermeye gitmeyeceğini açıkladı. 

Sputnik’e demeç veren Hersh, “Kongre’ye ifade vermeye gitmiyorum. 50 yıldır işimdeyim ve gazetecilik yapıyorum. Hazırladığım materyalleri anlatmak için Kongre’ye gitmiyorum. Bu benim işim değil. Ben sadece yazıyorum. Beni Kongre’de ifade verirken asla görmeyeceksiniz. Bunu asla yapmadım” dedi.

Hersh, Rusya’nın çağrısı üzerine BM Güvenlik Konseyi’nde Kuzey Akım sabotajları hakkında yapılacak toplantıya katılmayacağını da belirtti.

Diğer yandan 85 yaşındaki Pulitzer ödüllü araştırmacı gazeteci Seymour Hersh, karalama kampanyasıyla karşı karşıya kalmış durumda. Araştırmacı gazetecinin itibarıyla oynanıyor. Hersh, “yaşlandı”, “komplocu” eleştirilerine maruz kalıyor.

Rusya’nın müttefiki konumunda olan Çin ise Birleşmiş Milletlere, Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarındaki sızıntıların sabotajdan kaynaklandığı iddiasının soruşturulması çağrısını yapıyor.

Rusya, dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi ve ithalatçısı konumunda bulunuyor. Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 projeleri ile Rusya’nın doğalgazı Avrupa’ya taşınıyor.

Sıvılaştırılmış doğalgazını (LNG) Avrupa ülkelerine satmak isteyen Washington ise AB’nin Rusya’ya bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Rusya’nın da belirttiği gibi gaz boru hatlarında meydana gelen sızıntıların ABD’nin çıkarına olduğu görülüyor.