Çin, Japonya ve Güney Kore zirvesi: Kuzey Kore'den misilleme geldi

Güney Kore devlet medyası, Kuzey Kore tarafından ülkenin ikinci casus uydusunun fırlatıldığını ve kalkıştan kısa bir süre patlatıldığını duyurdu. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ABD ve Güney Kore’yi daha iyi incelemek için birden fazla uydu çalıştırmaya devam edeceğini vurguluyor.

Kuzey Kore tarafından 27 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirilen başarısız füze lansmanı, Güney Kore, Çin ve Japonya liderlerinin dört yıldan uzun bir süredir ilk üçlü toplantılarında Seul'de bir araya gelmesinden saatler sonra geldi. Kuzey Kore'nin ticari ve siyasi açıdan en büyük müttefiki konumunda bulunan Çin’in bölgede üst düzey diplomasi turunda bulunurken kışkırtıcı eylemde bulunması son derece sıra dışı olarak yorumlanıyor.

Kuzey Kore, casus uydu fırlatma girişiminde dolayı komşularından tepki gördü. Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'nin bu tür fırlatmaları yapmasını yasaklıyor. Ayrıca bunları uzun menzilli füze teknolojisini test etmek için bir bahane olarak görüyor.

Kuzey'in resmi Kore Merkez Haber Ajansı, ana kuzeybatı uzay merkezinde yeni bir roketle bir casus uydu fırlattığını söyledi. Ancak KCNA, şüpheli bir motor sorunu nedeniyle kalkıştan kısa bir süre sonra ilk aşama uçuşu sırasında roketin patladığını duyurdu.

Japonya hükümeti, Okinawa'nın güney vilayeti için kısa bir süreliğine bir füze uyarısı yayınladı ve vatandaşları binalara ve diğer daha güvenli yerlere sığınmaya çağırdı. Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi, bölgenin artık tehlikede olmadığı için uyarının daha sonra kaldırıldığını söyledi.

Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara ise Kuzey Kore’nin lansmanını "Tüm dünya için ciddi bir meydan okuma" olarak nitelendirdi. ABD Hint-Pasifik Komutanlığı, lansmanı BM'nin "küstah bir ihlali" olarak eleştirdi. BM Güvenlik Konseyi kararları, Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze programıyla doğrudan ilgili teknolojileri içerdiğini söyledi. Güney Kore Birleşme Bakanlığı, “Bölgesel güvenliğimizi ciddi şekilde tehdit eden bir provokasyon" olarak yorumladı.

ÜÇLÜ ZİRVE SIRASINDA GERÇEKLEŞTİ

Kuzey Kore, ABD liderliğindeki askeri tehditler karşısında uydu fırlatma ve füzeleri test etme hakkına sahip olduğunu kararlı bir şekilde sürdürüyor. Kuzey Kore, casus uyduların operasyonunun ABD ve Güney Kore'yi daha iyi izlemesine ve füzelerinin hassas-çarpıcı yeteneklerini geliştirmesine olanak tanıyacağını vurguluyor.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Çin Başbakanı Li Qiang ile yapılan üçlü görüşmede, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore'nin fırlatma planına devam etmesi durumunda uluslararası sert eylemler çağrısında bulundu.

Kishida, Japonya adına Kuzey Kore’yi fırlatma planını geri çekmeye çağırdı ancak Li, siyasi bir karar yoluyla Kore Yarımadası'nda barış ve istikrarı teşvik etme konusunda genel yorumlar sunduğu için fırlatma planından bahsetmedi.

Kuzey Kore, 28 Mayıs’tan 3 Haziran'a kadar bir fırlatma penceresi sırasında Kore Yarımadası ile Çin arasındaki sularda ve Filipin'in ana adası Luzon'un doğusunda dikkatli olmaları için bir uyarı göndererek Japonya'nın sahil güvenlik görevlisine planlanan lansmanı bildirmişti.

WASHİNGTON KARŞITI BİRLEŞİK CEPHE

Kuzey Kore'nin sekiz günlük uydu fırlatma planının ilk gününde, Seul-Pekin-Tokyo toplantısı üzerinde bir ürperti ve bu zirve dolayısıyla Çin'e olan hoşnutsuzluğunu göstermeyi amaçlamış olabileceğini söyleyebiliriz. Kim Jong Un, "Yeni bir Soğuk Savaş" fikrini benimsiyor ve Washington'a karşı birleşik bir cephe kurmak için Pekin ve Moskova ile bağları güçlendirmeye çalışıyor. Bu nedenle Çin'in Seul ve Tokyo ile diplomasisi Pyongyang için rahatsız edici bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Her ikisi de Washington ile çatışmalara kilitlenmiş olan Pyongyang ve Moskova'nın askeri işbirliğini genişlettiği için Kim'in son aylardaki birincil odak noktası Rusya oldu. Uluslararası itibarı konusunda çok daha hassas olan Çin, BM'de ABD liderliğindeki çabaları engellemede Rusya'ya katıldı. BM Güvenlik Konseyi, Kuzey'deki yaptırımları sıkılaştırma kararı alarak Kim'in “Yeni Soğuk Savaş” stratejisini destekleme konusunda daha az cesur davrandı.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı 27 Mayıs Pazartesi günü Li, Yoon ve Kishida tarafından yayınlanan ve "içişlerine vakitsiz müdahale" olarak nitelendiren ortak bir bildiriyi şiddetle eleştirdi. Bakanlık, üç liderin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda mevcut konumlarını yeniden vurguladıklarını söyleyen ortak açıklamanın bazı bölümlerine itiraz etti.

Kuzey Kore, eleştirilerinin çoğunu açıklamadan baş sorumlu olduğu iddiasıyla Güney Kore'ye odaklansa da, Kuzey Kore'nin Çin tarafından imzalanan bir açıklamayı eleştirmesi pek de görünen bir şey değildi.