Kuzey Kore'nin füze testleri ne anlama geliyor?

Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler ve ABD tarafından uygulanan yaptırımlara rağmen hipersonik füze faaliyetlerini artırarak sürdürüyor. Bu sabah erken saatlerde atılan füze ile son iki hafta içinde toplam dört füze denemesi gerçekleştirildi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’nın pazartesi günü yaptığı açıklamada, Pyongyang yakınlarındaki bir havaalanından doğuya doğru iki kısa menzilli balistik füze fırlatıldığı aktarıldı.

Açıklamayı doğrulayan Japon yetkili Hirokazu Matsuno, “Japonya'nın, bölgenin ve uluslararası toplumun barış ve güvenliğini tehdit eden balistik füzelerin tekrar tekrar fırlatılması da dahil olmak üzere Kuzey Kore'nin eylemlerini şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Japonya sahil güvenliği, ülkenin kıyılarında dolaşan gemileri düşen nesnelere karşı dikkatli olmaya çağıran bir bildiri yayınladı. Ancak gemilerde veya uçaklarda herhangi bir hasar bildirilmedi.

Pazartesi sabah erken saatlerde yapılan füze denemesi, Kuzey Kore’nin iki hafta içinde gerçekleştirdiği dördüncü test oldu.

YAPTIRIMLAR KUZEY KORE’Yİ ENGELLEMEYE YETMİYOR

Kuzey Kore ile ABD arasındaki nükleer müzakereler, Biden’ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla durmuştu. Bazı analistler, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un ABD’nin müzakereleri sürdürerek taviz vermesi yönünde baskı yapmaya çalıştığını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri nedeniyle Pyongyang yönetimine karşı ilk yaptırımını uyguladı.

Kuzey Kore, 2017 yılından bu yana kıtalararası bir balistik füze veya nükleer silah testi gerçekleştirmemiş olsa da son dönemde yaptığı füze testleri, uluslararası toplumun rejim üzerindeki baskısının etkili olmadığını gösterdi.

Hankuk Üniversitesi’nden Prof. Mason Richey, “Her füze testi, yaptırımların Kim rejimini ne kadar az sınırladığını ve Kuzey Kore’nin kısa menzilli füze programı geliştirmesine yönelik ABD yaptırımlarının ne kadar başarısız olduğunu gözler önüne seriyor” yorumunda bulundu.

HALKI “YÜREKLENDİRMEYE” ÇALIŞIYOR

Kuzey Kore, ülkedeki siyasi açıdan önemli olaylara işaret etmek veya rakiplerine mesaj vermek için füze testlerini kullanır. Ancak ocak ayında gerçekleşen füze testlerinin sıklığı ve zamanlaması diğerlerine kıyasla olağandışı olarak yorumlandı.

Ülkenin en önemli ekonomik ve siyasi müttefiki Çin ile sınırlarının kapalı olması, gıda kıtlığı ve ekonomik problemleri beraberinde getirdi. Kuzey Kore lideri Kim, kısa süre önce ülkenin “büyük bir ölüm kalım mücadelesi” ile karşı karşıya olduğunu doğruladı. Ayrıca hipersonik füzeler de dahil olmak üzere ulusal askeri gücün artırılacağına dair söz verdi.

2021 Meşru Müdafaa sergisinde konuşan Kim, “yenilmez bir askeri güç” kuracağı mesajını verdi ve bir kez daha ordudaki gelişimin süreceğini vurguladı.

Bazı analistler, Kuzey Kore’nin askeri faaliyetlerindeki artışın ülkenin ekonomik durumu ile ters orantıda olmasını Kim’in halkı “yüreklendirme” çabası olarak yorumladı.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı yetkilisi Ankit Panda BBC’ye verdiği demeçte, “Kim Jong Un’un iç kaygıları var. Ekonomik zorlukların yaşandığı dönemde yapılan bu testler ile ulusal savunma önceliklerinin süreceği mesajını veriyor” ifadelerini kullandı.

ASIL HEDEF ÇİN Mİ?

Kuzey Kore’nin son füze testi, ABD yaptırımlarına karşı güçlü bir tepki ve alt edilememe mesajı verdi. Ancak bazı analistler, asıl hedefin Çin olabileceğine dikkat çekiyor.

Çin için son derece prestijli ve politik açıdan hassas bir etkinlik olan Pekin Kış Olimpiyatları 4 Şubat tarihinde başlayacak. Kuzey Kore uzmanı Chad O’Carroll, “Çin’in Pekin Olimpiyatları arifesinde sınırındaki Kuzey Kore testlerini hoş karşılamayacağını düşünüyorum. Bu böyle devam ederse, Kuzey Kore’nin Çin’e bir şey yüzünden kızgın olma olasılığını göz ardı etmemeliyiz” yorumunu yaptı.

Ankit Panda ise, Pekin’in söz konusu füze testlerinden hoşnut olmasa bile nükleer silah veya “Çin’in kırmızı çizgileri” olarak adlandırdığı uzun menzilli füzeler test edilmediği için tolere edilebilir eylemler olarak göreceğini söyledi.

Diğer yandan, Kuzey Kore ile Çin arasındaki ticaretin yakın zamanda yeniden başlayacağına dair haberler gündeme geldi. Bu da Çin’in Kuzey Kore’nin askeri eylemlerinden rahatsız olmadığı, aksine desteklediği şeklinde yorumlandı.

Çin ile Kuzey Kore arasındaki stratejik ilişki göz önüne alındığında, Pyongyang yönetimi 2022’nin başında yapmayı planladığı füze testlerini Pekin Olimpiyatları öncesinde tamamlıyor.

Güney Kore’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sessiz kalmak ve Çin’den gelen desteğe muhtaç görünmek istemeyen Kuzey Kore, füze testlerini güçlü imajını korumak için kullanıyor.