Lübnan'da ekonomik kriz derinleşirken Selame yasa dışı zenginleştirme ile suçlanıyor
Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame, hakkındaki kara para aklama ve zimmete para geçirme iddiaları ile açılan yolsuzluk davasının Fransa'nın başkenti Paris’teki duruşmasına katılmadı. Fransız yargısı da Selame hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkardı. Riyad Selame daha önce de 5 Avrupa ülkesi tarafından soruşturuluyordu. Peki, Lübnan Merkez Bankası Başkanı Selame uluslararası bir suçluya nasıl dönüştü?
Lübnan 2019'dan bu yana ciddi bir ekonomik krizle mücadele ediyor.
Lübnan Merkez Bankası’ndaki dolar likidite sorunu ve döviz rezervlerinin erimesi, ülkede ekonomik krize neden oldu.
Kamuoyu ise Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame ve diğer yöneticileri, 2019 yılında ülke genelinde başlatılan gösteriler sırasında yasa dışı bir şekilde yurt dışına para transferi yapmakla suçladı.
İsviçre, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve Lihtenştayn’dan yetkililer de Riyad Selame hakkında benzer iddialar hakkında soruşturma başlattı.
1993 yılından bu yana Lübnan Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan Riyad Selame hakkında ilk olarak Ocak 2021’de İsviçre’deki adli merciler tarafından "zimmete para geçirme, kara para aklama ve yolsuzluk" gibi suçlamalarla dava açıldı.
İsviçre Başsavcılığı, Selame'nin kardeşi Raca Selame'ye ait Forry Şirketi'nin, Lübnan Merkez Bankası’na ait eurobond ve hazine bonoları satışından 2002'den 2014'e kadar 326 milyon dolar ücret ve komisyon aldığını bildirdi.
Lübnan Başsavcılığı ise Nisan 2021'de İsviçre'nin soruşturma talebi için Lübnan'dan yardım istemesi üzerine Selame hakkında dava açtı.
Cebel Lübnan Mahkemesi Başsavcısı Gade Avn, 11 Ocak'ta Riyad Selame hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini açıkladı, 19 Şubat'ta da Selame'nin ikamet ettiği Lübnan'ın Metn bölgesindeki taşınır ve taşınmaz varlıklarının dondurulmasına karar verdi.
Selame ayrıca 16 Mart'ta Beyrut'ta, Avrupa'dan gelen adli bir heyetin huzurunda hakkındaki iddialara ilişkin ifade verdi.
Başsavcı Avn, 17 Mart'ta da Raca Selame hakkında tutuklama kararı verdi. Raca Selame, 12 Mayıs 2022'de iki aylık tutukluluğun ardından 3,7 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldı.
RİYAD SELAME YASA DIŞI ZENGİNLEŞTİRME İLE SUÇLANDI
Geçtiğimiz şubat ayında Lübnan’da Merkez Başkanı Riyad Selame Selame’nin kardeşi Raca ve danışmanı Marianne Howayek, Yargıç Raja Hamoush tarafından kara para aklama, zimmete para geçirme, sahtecilik, yasadışı zenginleşme ve vergi kaçakçılığı ile suçlandı.
Yargıç Hamoush tarafından yöneltilen suçlamalar, Selame ve kardeşi Raca'nın 2002 ile 2015 yılları arasında Merkez Bankası'ndan 300 milyon dolardan fazla parayı zimmetlerine geçirip geçirmediğine dair Lübnan tarafından yürütülen 18 aylık bir soruşturmanın ardından geldi. Selame ve kardeşi Raca, suçlamaları reddetti.
İHA’nın aktardığına göre; Merkez Bankası Başkanı Selame, “Yasalara ve yargı sistemine saygılıyım ve prosedüre uyacağım. Bildiğiniz gibi bir mahkeme tarafından suçluluğu kanıtlanana kadar kişi masumdur" dedi.
FRANSIZ YARGISI ULUSLARARASI YAKALAMA KARARI ÇIKARDI
İsviçre, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve Lihtenştayn'dan yetkililer, Selame ve erkek kardeşi hakkında soruşturma açmıştı.
Haziran 2021’de Paris mahkemesi, Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame’nin kişisel varlığıyla ilgili ön soruşturma başlatmıştı.
Paris mali suçlarla mücadele savcılığının, Salame’nin “suç ortaklığı içinde olmak ve kara para akladığı” yolundaki şikayetler üzerine bu ön soruşturmayı açtığı bildirilmişti.
AA’nın aktardığına göre; Fransız yargı makamları, Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame hakkında uluslararası yakalama kararı çıkardı.
Lübnan medyasına göre, Selame hakkında daha önce açılan davanın duruşması dün görüldü.
Selame duruşmaya katılmazken, davanın yargıcı Aude Buresi, Selame hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkardı.
AA’nın aktardığına göre; Lübnan Merkez Bankası Başkanı Selame ise hakkında verilen kararın ardından yazılı açıklama yayımlayarak Fransız yargısına tepki gösterdi.
Riyad Selame, Fransız yargıcın yasalarında öngörülen kanuni süreye uymadığı ve verdiği kararla açıkça ülkesinin yasalarını ihlal ettiğini söyledi.
Karara itiraz edeceğini bildiren Selame, tutuklama kararının ön yargılı bir şekilde alındığını aktardı.
Fransa’da taşınmaz mal varlığı olan Selame’nin, bu ülke üzerinden de yasa dışı para transferi yapmakla suçlanıyor. Riyad Selame’nin yurt dışında 2 milyar doların üzerinde mal varlığı olduğu tahmin ediliyor.
Lübnan'da 30 yıldır Merkez Bankası Başkanı olan 72 yaşındaki Selame'nin görev süresi bu ay doluyor. Selame'nin Lübnan'da tutuklanabilmesi için de dokunulmazlığının kaldırılması gerekiyor.