Meksika, Ulusal Seçim Kurulu'nda değişiklik öneren reformu protesto ediyor!

Meksika'da muhalefet, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un ülkedeki bağımsız seçim kurulunu küçültme planına karşı değişikliklerin demokrasiyi tehdit ettiği gerekçesiyle büyük protesto gösterileri düzenleyeceğini açıklamıştı. Geçtiğimiz haftasonu da Obrador'un seçim sisteminde yapmak istediği değişiklikler Meksiko City'de 100 bin kişi tarafından protesto edildi.

Meksika Senatosu 23 Şubat’ta ekonomik tasarruf sağlayacağı ve siyasi ayrıcalıkları azaltacağı iddia edilen seçim reformunu onayladı. Yapılan oylamada, seçimleri denetleyen Ulusal Seçim Kurulunda değişiklik öngören reform lehine 72’ye karşı 50 oy kullanıldı.

Seçim organının denetleme ve yaptırım yetkilerini sınırlayacak olan girişimi desteklediği bilinen Devlet Başkanı Anders Manuel Lopez Obrador’un, reformun yasalaşması için onay vermesi gerekiyor. 

Obrador, 2018 seçimlerindeki zaferinden bu yana, seçim yapmanın maliyetli olduğundan şikayet ederek Ulusal Seçim Kurulunun bütçesini kısmaya çalışıyor ve sık sık bağımsız kuruluşun seçkinlerin elinde olduğunu savunuyor.

Ancak reformun demokrasiyi baltalayacağını iddia eden muhalefet ise değişikliği yüksek mahkemeye taşıyacağını açıkladı.

Ulusal Seçim Kurulu da oylamanın ardından, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, reformun, kurumun kampanya finansmanı kurallarını ihlal eden adaylara ve partilere uygulayabileceği yaptırımları zayıflatarak "seçimlerin eşitliğini ve şeffaflığını riske attığını" söyledi.

OBRADOR’A TEPKİ BÜYÜYOR

Meksika'da muhalefet, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un ülkedeki bağımsız seçim kurulunu küçültme planına karşı değişikliklerin demokrasiyi tehdit ettiğini açıklıyor. 

Politikacılardan Fernando Belaunzaran da değişikliklerin seçim sistemini zayıflatacağını ve 2024 yılında yapılacak Lopez Obrador'un halefinin belirleneceği seçimlere gölge düşüreceğini savunuyor.

Euronews’in aktardığına göre; Belaunzaran, "Normalde başkanlar kendilerinden sonra istikrar olmasını isterler ama bu başkan belirsizlik yaratıyor. Ateşle oynuyor" değerlendirmesinde bulunuyor.

Geçtiğimiz pazar günü Meksika'da Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un seçim sisteminde yapmak istediği değişiklikler başkent Meksiko Citiy’de protesto edildi. 

Protestocular değişikliklerin demokrasiyi tehdit ettiğini ve geçmişe dönüş anlamına geleceğini belirtti. 

Ulusal Seçim Enstitüsü'nün rengi olan beyaz ve pembeye bürünen protestocular "Oyuma Dokunma!" sloganları attı. 

Göstericilerin 100 bin kişi kapasitesine sahip olan başkentin ana meydanı Zocalo’ya sığmayarak yan cadde ve sokaklara yayıldığı açıklandı.

DEVLET BAŞKANI OBRADOR İDDİALARI YALANLIYOR

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yürürlüğe girmek üzere olan seçim reformu kapsamında Ulusal Seçim Kurulu'nda kısıtlamalara gidileceği iddialarını reddediyor. 

Obrador, Ulusal Seçim Kurulu'nun bütçesinde yapılacak değişiklikle "milyonlarca dolarlık" tasarruf sağlanacağını ileri sürüyor.

Ulusal Seçim Kurulu Başkanı Lorenzo Cordova ise “Reformlar, ülkede güvenilir seçimleri korumak için her gün çalışan binlerce kişiyi çıkarmayı hedefliyor ve tabii ki de gelecek seçimleri tehdit ediyor” değerlendirmesini yapıyor.

Başkan Obrador, seçim reformunun Ulusal Seçim Kurulu'nu kısıtlamayacağını savunurken, göstericiler, "Meksika'daki yolsuzlukların ve uyuşturucu şebekelerinin parçası" olmakla suçluyor.

“Mahkemenin itirazına rağmen" yasayı imzalayacağını söyleyen Obrador, reform paketinde "yasalara aykırı herhangi bir husus" olmadığını belirtiyor. 

Devlet Başkanı Andres Lopez Obrador, seçim kampanyasının merkezine yolsuzlukla mücadeleyi koyarak 2018’deki seçimleri kazanmıştı. Obrador, göreve geldiğinde güvenliği geliştirmeye ve cinayet oranlarını düşürmeye odaklanacağını açıklamıştı.

Ancak geçtiğimiz sene ülkedeki gazeteciler, yolsuzlukları, işlenen suçları ve görevi suistimal vakalarını ortaya çıkardığı için öldürüldü. Obrador ise "paralı askerler" benzetmesinde bulunarak gazetecileri azarladı.

Gazeteciler de popülist liderin medyayı taciz etmeyi bırakmaması halinde Meksika'nın basına karşı "daha da kanlı" bir ölümcül şiddet dönemine sürüklenebileceği uyarısını yaptı.

Meksika'da devlet başkanları altı yıllığına tek sefer seçilebiliyor. Ancak Meksika’da suç örgütleri devletten daha güçlü konumda bulunuyor. Suç örgütleri; yetkililere ve polislere rüşvet vererek ya da onları korkutarak kendilerine boyun eğdiriyor.