TCMB enflasyon tahminini yukarı yönlü olarak güncelledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 senesi yıl sonu tahmini ile 2025 ve 2026 yıllarının enflasyon tahminlerinin güncellendiğini aktardı.
Karahan, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yılın 2. Enflasyon Raporu'nu paylaştı.
TCMB Başkanı, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin 2 puan artırılarak yüzde 38'e çekildiğini, 2025 ve 2026 tahminlerinin de sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyelerinde kalarak değişmediğini aktardı.
Karahan, orta vadede ise enflasyonun yüzde 5'te istikrar kazanmasını hedeflediklerini, 2024 yılı için tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarının yüzde 34 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21'e denk geldiğini söyledi.
Karahan, 25 metreküp bedelsiz doğal gaz kullanımı düzenlemesinin sona ermesinin, mayısta aylık enflasyonu 0,7 puan yukarı yönlü etkileyeceğinin altını çizdi ve olumsuz baz etkisi dolayısıyla enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaşacağını ifade etti.
TCMB Başkanı, “Böylece, politika iletişiminde sıklıkla vurguladığımız geçiş döneminin sonuna gelmiş olacağız. Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecektir. Böylelikle, yılın geri kalanında enflasyonun istikrarlı olarak gerileyeceği dezenflasyon dönemine gireceğiz. Bu dönemde, olumlu yöndeki baz etkileri ve daha önemlisi enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün devamı etkili olacaktır” şeklinde konuştu.
Mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun yılın 3. çeyreğinde yüzde 2,5 dolaylarına, son çeyrekte ise yüzde 1,5'in bir miktar altına gerileyeceğini öngördüklerini söyleyen Karahan, enflasyonun ana eğiliminde gerilemenin 2025'te de devam edeceğini söyledi.
Karahan, 2024 yılı tahmininin güncellenmesinde, yılın ilk çeyreğindeki makroekonomik gelişmelerin belirleyici olduğuna işaret etti.
Dirençli seyreden talep koşulları nedeniyle yılın ilk yarısında çıktı açığının önceki rapor öngörülerine göre daha yukarıda olacağını tahmin ettiklerini anlatan Karahan, açıklamasında “Sıkı para politikası ve maliye politikasının eşgüdümünün katkısıyla, iç talepteki dengelenme süreci devam edecektir. Bu görünüm altında, çıktı açığı tahmini güncellememiz 2024 yılı enflasyon tahminimizi 0,4 puan artırıcı yönde etkilemiştir. Türk lirası cinsi ithalat fiyatları, gıda enflasyonu ve yönetilen yönlendirilen fiyat varsayımlarımızdan gelen toplam etkiyi eksi 0,2 puan olarak hesaplıyoruz” ifadelerini kullandı.