Jens Stoltenberg, NATO'ya yaklaşan bir askeri tehdit olmadığını söyledi
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’de gerçekleştirilen savunma bakanları toplantısından sonra açıklamalarda bulundu.
Önümüzdeki temmuz ayında Washington, D.C.’de gerçekleştirilecek NATO zirvesine hazırlık amacıyla toplandıklarını belirten Stoltenberg, yeni savunma planlarına kaynak sağlama ve transatlantik savunma sanayi tabanını güçlendirme çalışmalarının hızlandırıldığını aktardı.
18 NATO ülkesinin gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYİH) en az yüzde 2’si kadar savunma harcaması yapmasının beklendiğini söyleyen Genel Sekreter, 2024 yılı içinde Avrupa’daki ittifak üyelerinin 380 milyar dolarlık savunma yatırımı yapacağını ifade etti.
Toplantıda mühimmat üretimi ve stoklar konusunun da ele alındığına değinen Stoltenberg, “Stoklarımızı doldurmak ve Ukrayna’yı desteklemeye devam etmek için barış zamanının yavaş temposundan çatışmanın gerektirdiği yüksek tempolu üretime geçmemiz gerekiyor” dedi.
Son zamanlarda yayılan felaket haberlerine değinen Stoltenberg, NATO’ya yönelik yakın bir askeri tehdit görmediklerini dile getirdi.
Stoltenberg, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası sırasında NATO ile ilgili yaptığı açıklamalara ilişkin bir soruya yanıt olarak “İttifak var olduğu sürece NATO Müttefikleri arasında da NATO hakkında farklı görüşler ve tartışmalar olmuştur. Kamuoyu yoklamalarına baktığımızda, hem Kuzey Amerika’da, ABD’de, Kanada’da hem de Avrupa’da NATO’ya rekor düzeyde destek olduğunu görüyoruz. NATO’nun tarihteki en güçlü ve en başarılı İttifak olmaya devam edeceğinden eminim. En az üç nedenden ötürü ABD’nin sadık bir müttefik olmaya devam etmesini bekliyorum. Birincisi, güçlü bir NATO’ya sahip olmak ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygundur. İkincisi, ABD’de NATO’ya iki partiden de geniş bir destek var. Üçüncüsü, ABD’deki eleştiriler öncelikle NATO’ya karşı değildir. NATO müttefiklerinin NATO için yeterince para harcamamasına karşıdır” dedi.
Türkiye’nin Ukrayna’ya hibe edilen gemilerin Boğazlar üzerinden Karadeniz’e geçişine izin verilmemesiyle ilgili kendisine yöneltilen bir soruya cevap veren Stoltenberg, “Montrö Anlaşması, Karadeniz’e açılan boğazların artık donanma gemilerine kapalı olduğu anlamına geliyor. Bu aynı zamanda Rusya’nın Karadeniz’e daha fazla donanma gemisi sokamayacağı anlamına geliyor … NATO Müttefikleri arasındaki yakın iş birliğini sürdürmemiz, Ukrayna’nın Rus Karadeniz Filosunu geri püskürtme çabalarını desteklemeye ve Montrö Anlaşmasına saygı göstermeye devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.