NATO üyesi olan Helsinki askeri gücünü artırıyor: Ülke topraklarına ABD üssü kurulabilir
Türkiye’nin onay vermesiyle Finlandiya, NATO'nun 31. üyesi olarak ittifaka katıldı. Helsinki’nin NATO’ya katılması ile ittifak üyesi ülkelerin Rusya ile toplam sınırı iki katına çıktı. Bu durum ise NATO ve Finlandiya’yı harekete geçirdi. Savunma harcamalarını artırma yoluna giden Helsinki, ülke topraklarına ABD üslerinin kurulması için Washington’la görüştü. Finlandiya ayrıca ilk kez bir NATO tatbikatında üye ülke olarak yer aldı.
18 Mayıs 2022 tarihinde Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesini gerekçe göstererek NATO’ya üyelik başvurusunda bulundu. Askeri olarak tarafsızlık ve bağlantısızlık ilkesinden vazgeçen iki ülke, ittifaka katılmak istediklerini açıkladı.
Kırım’ın ilhakından bu yana NATO ile yakınlaşan Finlandiya, Rusya’nın belirsiz tavrından endişe duyuyordu. Toprak bütünlüğünü korumak isteyen Helsinki bu nedenle de NATO’ya sığındı.
Bir ülkenin NATO’ya katılabilmesi için oy birliği yani mevcut 30 üye ülkenin tümünün onayı gerekiyordu. Finlandiya ittifaktaki tüm ülkelerin onayını aldı. Böylece Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci, bir yıldan kısa sürede tamamlandı.
Finlandiya, 4 Nisan’da düzenlenen tören ile resmen NATO’nun 31. üyesi oldu. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de, Twitter’dan yaptığı açıklama ile ülkenin tarihinde yeni bir dönemin başladığını ve askeri tarafsızlık döneminin sona erdiğini duyurdu.
Finlandiya'nın NATO'nun toplu caydırıcılık gücüne ve savunmasına katkı sağlayacağını belirten Niinistö, "NATO'ya üyelik Finlandiya için güvenlik sağlayacak. Finlandiya da NATO'nun güvenliğini artıracak. Tüm NATO üye devletlerinin güvenliğini taahhüt eden Finlandiya, bölgesel istikrarı güçlendiren güvenilir bir müttefik olacak" ifadelerini kullandı.
Helsinki’nin NATO’ya katılması ile de ittifak üyesi ülkelerin Rusya ile toplam sınırı iki katına çıkarak 2 bin 600 kilometreye ulaştı.
Finlandiya coğrafi olarak Rusya ile en uzun sınırı paylaşıyor. Helsinki’nin Rusya'ya bin 300 kilometre sınırı bulunuyor. Bu sınırın büyük bölümü de korunmasız.
Helsinki’nin resmen ittifak üyesi olmasının ardından Rusya, üyeliğin yarattığı güvenlik tehditlerine karşı “misilleme tedbirler” almak zorunda kalınacağı konusunda uyardı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu, Finlandiya’nın NATO’ya katılımından kaynaklanan ulusal güvenliğe yönelik tehditlere karşı, askeri-teknik ve diğer misilleme önlemlerini almak zorunda kalacaktır” denildi.
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Helsinki’nin üyeliğinin NATO’daki Rusya karşıtı trendin yükselişinin göstergesi olduğunu söyledi.
Peskov, Moskova’nın NATO müttefiklerinin Fin topraklarına yerleştireceği silahlara bağlı olarak uygun yanıt vereceği konusunda uyardı.
Ancak Dmitri Peskov açıklamasında, Rusya’nın Finlandiya ile herhangi bir toprak anlaşmazlığı olmadığını da belirterek, üyeliğin Rusya’ya olan etkisinin önemsiz ve etkisiz olduğu mesajını verdi.
Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasıyla Rusya sınır güvenliğini iki katına çıkardı. İskandinav ülkesi ise savunmasını güçlendirme yoluna gitti.
FİNLANDİYA’NIN ve NATO’NUN SAVUNMASI GÜÇLENİYOR
Avrupa'daki en güçlü ağır silah birliklerine sahip olan Finlandiya, ordusuyla NATO'nun da gücünü artırdı.
Finlandiya ordusunda zorunlu askerlik hizmeti hiçbir zaman kaldırılmadı. DW’nin aktardığına göre, Finlandiya’nın 24 bin aktif görevde, 900 bin de eğitimli yedek askeri bulunuyor.
700 obüs ve topa, 700 havana ve 100 ağır ila hafif roketatara sahip Finlandiya, bu özelliğiyle Batı Avrupa'nın en büyük ağır silah gücüne sahip ülke konumunda.
Finlandiya donanmasında ise gemisavar füzelerle donatılmış 4 hücumbotun yanı sıra 5 komuta gemisi, 8 mayın gemisi ve 13 mayın tarama gemisi bulunuyor.
Independent Türkçe’nin aktardığına göre, Finlandiya'nın bu yıl gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1,9'unu savunmaya harcaması öngörülüyor. Bu oran iki yıl önce 1,3'tü.
Savunma harcamalarını artıran Finlandiya, NATO’ya üye olduktan sonra orduya yeni hava savunma sistemi olarak İsrail’den “Davut Sapanı” tedarik etme yetkisi verdi.
Haber.aero’nun aktardığına göre; Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, hava savunma sistemi için yapılan ihalenin bedelinin yaklaşık 316 milyon avro olduğu belirtildi.
Davut Sapanı sisteminin Finlandiya’nın kara konuşlu hava savunma kapasitesini önemli ölçüde genişleteceği kaydedilen açıklamada, teklif talebinde sistemin minimum uçuş irtifası şartının 15 bin metre olarak belirlendiği ifade edildi.
Savunma Bakanı Antti Kaikkonen, bu satın alma işleminin Finlandiya Savunma Kuvvetleri için yüksek irtifadaki hedefleri önleme konusunda yeni bir yetenek oluşturacağını bildirdi.
Geçtiğimiz haftalarda ise NATO'nun Baltık Denizi’nde icra ettiği Ramstein Alloy 2023-1 hava tatbikatına Finlandiya da katıldı. Finlandiya uçakları ilk kez bir NATO tatbikatında üye ülke olarak yer aldı.
NATO açıklamasında, müttefikler arasında koordinasyonu artırmayı hedefleyen tatbikat sayesinde müttefik uçakların Baltık hava sahasına entegrasyonunun arttığı belirtildi.
HÜKÜMET, ÜLKE TOPRAKLARINA ABD ÜSLERİNİN KURULMASINI İSTİYOR
Finlandiya, Washington’la da savunma iş birliği anlaşması üzerinde çalışma yürütüyor.
Sputnik’in aktardığına göre, ABD'ye Finlandiya topraklarını kullanma hakkı sunacak ve ülke topraklarına ABD üsleri kurulmasını öngören anlaşmaya ilişkin görüşmelerin sonuncusu geçen hafta Helsinki'de yapıldı.
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Politika Dairesi Başkan Yardımcısı Mikael Antella, görüşmede, anlaşma metni üzerinde istişareler yapıldığını ve belgenin, ABD'nin askeri teçhizatının konuşlandırılması sayesinde Finlandiya'nın savunmasını güçlendirmesine imkan sunacağını söyledi.
Mikael Antella, anlaşma kapsamında ABD'nin Finlandiya'ya asker konuşlandırabileceğini ve ABD Kongresi'nin Savunma Bakanlığı için tahsis edeceği fonlarla altyapıya yatırım yapabileceğini belirtti.
Ancak ocak ayında, Finlandiya halkının yarısı ülkelerinin ittifaka katılmasının ardından Finlandiya topraklarında kalıcı bir NATO üssü kurulmasını desteklemediğini bildirmişti.
Finlandiya’nın MTV kanalında yayınlanan anketin sonuçlarına göre, Finlandiya nüfusunun yarısı ülke topraklarında herhangi bir NATO üssüne karşı çıkmış, ülkede yabancı asker görmek isteyenler yüzde 39'la sınırlı kalmıştı.
Ankete göre, ülke halkının yüzde 49'u Finlandiya'nın ABD güdümündeki bloğun uluslararası faaliyetlerine ve himayesi altındaki ortak askeri operasyonlara aktif katılımını desteklediğini ifade ederken, ankete katılanların yaklaşık yüzde 42'si ülkenin kendisini kendi güvenlik meseleleriyle sınırlaması gerektiğini belirtmişti.
İttifak üyeliğinin kimseyi hedef almadığını açıklayan İskandinav ülkesi, savunmasını güçlendirmeyi ve ülke topraklarına ABD üslerinin kurulmasını istiyor. Ancak bu durum, ilerleyen zamanda hem Rusya hem de Finlandiya halkı tarafından tepkiyle karşılanabilir.
Finlandiya’nın ittifaka üyeliğine ilk günden itibaren karşı çıkan Moskova, ülkeye ABD üslerinin kurulması halinde, Helsinki'ye olan uyarılarını daha tehditvari hale getirebilir.