Ermenistan Başbakanı Paşinyan, koltuğunu sağlama alma peşinde…
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, geçtiğimiz günlerde Türkiye ile normalleşme süreci hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Peki, Paşinyan, Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkiler hakkında ne dedi? Paşinyan, Kafkaslar’da neyi amaçlıyor?
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ankara ile ilişkilerin normalleşmesi sürecine ciddi baktıklarını ve samimiyetle yaklaştıklarını söyledi. Paşinyan, müzakerelerin şu anki tempoyla devam etmesi halinde Türkiye’nin davetini kabul ederek Antalya’da yapılması planlanan Diplomatik Forum toplantılarına katılmayı düşündüğünü belirtti.
Ermenistan’ın başkenti Erivan’da gazetecilerle bir araya gelen Başbakan Paşinyan, Türkiye ile Ermenistan arasında başlatılan normalleşme sürecini sonuna kadar götürmeyi istediklerini dile getirdi. Söz konusu normalleşme sürecinin 2009 yılındaki süreçten daha farklı bir zeminde başladığını söyleyen Paşinyan, “Biz Türkiye ile normalleşme görüşmelerine, samimiyetle yaklaşarak yeniden başlatılan sürece son derece ciddi yaklaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ermenistan Başbakanı, “Bir önceki başarısız girişimden elde ettiğimiz deneyimleri de göz önünde bulundurarak, komşumuzla koşulsuz şartsız normalleşmeyi tamamlamayı amaçlıyoruz. Tabii bu yolda her şey bize bağlı değil. Ancak bana soracak olursanız müzakerelerin sonunda mantık olarak ülkelerimiz arasında eninde sonunda diplomatik ilişki kurulması ve aramızdaki sınırın açılmasının sağlanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Paşinyan, geçtiğimiz haftalarda Rusya’nın başkenti Moskova’da iki ülke özel temsilcileri arasında yapılan ilk doğrudan görüşme hakkında da açıklamalarda bulundu. Ermenistan Başbakanı, “Taraflar arasında tayin edilen özel temsilciler arasında ilk temas bilindiği gibi olumlu geçti. Yaratılan bu pozitif ivmenin devam etmesi halinde Türkiye’nin davetini kabul ederek Anyalya’da gerçekleşecek Diplomatik Forum toplantılarına katılmayı düşünüyorum” dedi.
Paşinyan ayrıca, “Üst düzey yetkililerin buluşma fırsatını değerlendirmemiz gerekiyor. Nitekim Türkiye ile aramızda başlattığımız normalleşme sürecine ABD, Rusya ve AB gibi dünyanın önde gelen devletleri de destek veriyor” ifadelerini kullandı.
Ankara ile Erivan arasında ilişkilerin normalleşmesi yönündeki müzakereleri yürütmek amacıyla özel temsilciler atanmıştı. Türkiye tarafından Büyükelçi Serdar Kılıç atanırken, Ermenistan ise Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan temsilci gösterilmişti. 14 Ocak’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelen taraflar, yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan ile yaşanan sorunlara da değindi. Paşinyan, Türkiye’nin ikinci Karabağ Savaşı sonrasında Güney Kafkaslar için önerdiği 3+3 iş birliğinin hayata geçirilmesi için Bakü ile Erivan’ın anlaşma yapması gerektiği gerçeğini kabul etti. Ermenistan Başbakanı, “Ermenistan olarak biz bunu günü geldiğinde yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
PAŞİNYAN KOLTUĞUNU KORUYABİLECEK Mİ?
2020 yılında gerçekleşen ve 44 gün süren İkinci Dağlık Karabağ Savaşı’nı kaybeden Ermenistan, ekonomik ve siyasi krizlerle mücadele ediyor. Ermenistan ekonomisi, uzun zamandır zor günlerden geçiyor. Sürekli dış ülkelere göç veren Ermenistan’ın, nüfusu da her geçen gün azalıyor. Dağlık Karabağ Savaşı’nın kaybedilmesi ise ülkeyi tamamen kaosa sürükledi. Savaşın kaybedilmesinden bu yana ülke sürekli siyasi krizlerle karşı karşıya.
Ülkede büyük bir kitle, Dağlık Karabağ Savaşı’nın kaybedilmesi nedeniyle Başbakan Paşinyan’a tepki göstermeyi sürdürüyor. Her ne kadar geçen sene yapılan seçimleri kazansa da; Başbakan Paşinyan’ın koltuğu hala sallantıda. Paşinyan, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin üstesinden gelebilmek için Ankara ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açmak istiyor. Ankara ile Erivan arasında ticari ilişkilerin yeniden başlaması, Paşinyan’ın kısa vadede elini güçlendirebilir.
Geçtiğimiz günlerde Ermenistan’da Cumhurbaşkanı Sarkisyan, yaptığı yazılı açıklamada, baskılar nedeniyle istifa ettiğini belirtmişti. Sarkisyan, “Bu önemli kararı alırken; yeni cumhurbaşkanlığı kurumunun dış politikayı, ekonomiyi, yatırım politikasını, diaspora ile ilişkileri etkilemek için araçlara, fırsatlara sahip olacağı ve ayrıca ülkedeki ulusal çıkarları teşvik edeceği teklifinden yola çıktım” ifadelerini kullanmıştı. Sarkisyan’ın istifası sonrası Ermenistan’daki siyasi krizin daha da derinleştiği görülüyor.
Başbakan Paşinyan, dış politikada attığı adımlarla iç politikada önemli bir koz elde etmeye çalışıyor. Erivan’ın, Ankara ve Bakü ile normalleşmesi, Kafkaslar’daki ticaret yollarından daha fazla yararlanmasına yol açabilir. Özellikle Zengezur Koridoru’nun yeniden faaliyete geçmesi, bölgedeki ticari faaliyetlerde Ermenistan’ın da konumunu güçlendirebilir.
İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında ve sonrasında Rusya, Fransa ve ABD gibi ülkelerden beklediği desteği bulamaması; Paşinyan’ı, bölgedeki yalnızlığı nedeniyle Ankara ve Bakü ile yeni bir sayfa açmaya zorluyor.
İç politikada zor günlerden geçen, Kafkaslar’da Ermenistan’ı yeniden önemli bir ülke haline getirmek isteyen, ekonomik sorunları çözmeyi hedefleyen ve koltuğunu korumayı amaçlayan Paşinyan; komşu ülkelerle barışarak Erivan’ın bölgedeki konumunu güçlendirme peşinde.