Peru'da Dino Boluarte krizi derinleşiyor: Yasa dışı zenginleşme iddiaları tartışılıyor
Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte’nin liderliğindeki hükümet, lüks saatlerin dahil olduğu iddia edilen yasa dışı zenginleşme skandalının körüklediği siyasi kriz nedeniyle sarsılıyor.
Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte, Temmuz 2021’de Başkan Yardımcısı ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapmaya başladı. Boluarte, Aralık 2022’de ise devlet başkanlığı seçimlerini kazanarak ülkenin yeni lideri oldu.
61 yaşında bir avukat olan Dino Boluarte, Temmuz 2021’de o dönemki Başkan Pedro Castillo’nun hükümetinde aylık 8.136 dolar maaşla göreve başlamadan önce mütevazi bir bölge yetkilisiydi. Boluarte daha sonra 4.200 dolar gibi daha düşük bir maaşla başkanlık görevini devraldı.
Boluarte, göreve geldikten kısa bir süre sonra lüks saatler sergilemeye başladı. Ülkenin zorunlu varlık beyanı formuna ise üç saatini dahil etmedi.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Peru’da silahlı polisler, 29 Mart Cuma günü geç saatlerde, varlık beyanı formuna bildirilmeyen Rolex saatleri aramak amacıyla Dino Boluarte’nin evinin ön kapısını kırarak içeri girdi. Polisler tarafından gerçekleştirilen bu baskın, Peru tarihinde ilk kez polisin görevdeki bir başkanın evine zorla girmesi anlamına geliyordu.
Soruşturma, mart ayı ortasında Boluarte’nin Peru’da değeri 14.000 dolara kadar çıkan bir Rolex saat taktığını gösteren Tv programının ardından başladı. Diğer TV şovları daha sonra en az iki Rolex saatten daha bahsetti.
Bu olayların ardından Dino Boluarte hakkında yasa dışı zenginleşme suçlamaları yapıldı ve soruşturma başlatıldı.
Başkan Dino Boluarte, yasa dışı zenginleşme suçlamalarını reddediyor.
BAKANLARIN İSTİFASI DEVAM EDİYOR
Peru Devlet Başkanı Dino Boluarte hükümeti lüks saat krizi ve yasa dışı zenginleşme skandalı ile sarsılırken kabineden altı bakan istifa kararı aldı.
İstifa talepleri, Boluarte'nin bir zamanlar içerisinde yer aldığı Peru Libre de dahil olmak üzere çeşitli partilerden milletvekilleri tarafından sunuldu. Boluarte'nin görevden alınması için 130 sandalyeli tek meclisli Parlamento'nun 87 oyu gerekiyor ve şu ana kadar toplamda 54 oy alan beş parti, baskının ardından cumhurbaşkanına desteklerini açıkladı.
Boluarte, 1 Nisan Pazartesi günü içişleri, eğitim ve kadın bakanlarının aniden istifa etmesi üzerine ilk olarak üç Kabine üyesini kaybetti. İçişleri Bakanı Víctor Torres ise gazetecilere istifasının ailevi bir meseleden kaynaklandığını belirtirken, Kadın Bakanlığı başkanları Nancy Tolentino ve Eğitim Bakanı Miriam Ponce ise sosyal medyada paylaştıkları duyurularda herhangi bir gerekçe sunmadı.
Bu bakanların istifalarını tarım, üretim ve dış ticaret bakanlarının istifası takip etti. İstifasını açıklayan Torres, Boluarte'nin iktidardan ayrılması durumunda "ülkenin batacağı" uyarısında bulundu.
Boluarte daha sonra İçişleri Bakanı olarak daha önce organize suçlarla mücadele müdürü olan emekli polis memuru Walter Ortiz'in de aralarında bulunduğu altı yeni bakan ataması yapılacağını açıkladı. Kabinede, Gustavo Adrianzén'in başbakanlık görevine ek olarak 18 bakanlık bulunuyor.
Ayrıca telekomünikasyon devi Telefónica'nın eski yöneticilerinden Elizabeth Caldo'nun yeni Dış Ticaret Bakanı ve Morgan Quero'nun da Eğitim Bakanı olacağı açıklandı.
Boluarte, Aralık 2022'de Peru Parlamentosu tarafından görevden alınan ve şu anda yolsuzluk ve isyan iddialarıyla soruşturma altında bulunan Castillo'nun yerine geçerek cumhurbaşkanı oldu.