QAnon destekçileri ABD seçimlerinde kendini gösterebilir

ABD’deki Kongre baskınının birinci yılında, saldırıdan sorumlu tutulan QAnon hareketi destekçilerinin gücünü koruduğu uyarısı yapılıyor. Uzmanlar, hareketin 2022 ara seçimlerinde yeniden faaliyet gösterebileceğini öngörüyor.

Geçen yıl ABD’de başkanlık seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından seçimi protesto eden göstericiler, 6 Ocak 2020’de Kongre binasını bastı. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ı destekleyen ve seçimin hileli olduğunu savunan göstericilerin büyük bir kısmı aynı zamanda QAnon hareketine bağlı kişilerdi.

Capitol Hill’deki ayaklanmanın ardından baskının sorumlusu olarak gösterilen QAnon hareketi destekçileri engellenmeye başladı. Twitter’da QAnon ile ilişkili 70 bin hesap kaldırıldı. Youtube ve Facebook’ta da benzer önlemler alındı ve QAnon’u destekleyen paylaşımların yapılması yasaklandı.

QAnon, siyasi kulislerden edinildiği öne sürülen komplo teorilerinin çeşitli platformlarda yayılmasını sağlayan bir hareket. ABD’nin şeytana tapan ve çocuk ticareti yapan elitler tarafından yönetildiğine inanıyorlar. Hareketin destekçileri, ABD eski Başkanı Donald Trump'ın söz konusu elitlere karşı mücadele ettiğini savunuyor.

QAnon destekçileri ise daha az kullanıcıya ve denetime sahip olan Parler ve Gab gibi alternatif sosyal medya uygulamalarına geçti.

Uzmanlar, mesajlaşma platformu olan Telegram’ın QAnon hareketine yeni destekçiler kazandırmak ve hareketin görüşlerini daha geniş kitlelere yaymak için en çok kullanılan araçlardan biri olduğunu dile getirdi. 6 Ocak’tan bu yana sosyal medya platformlarında yasaklanan QAnon destekçilerine ait Telegram uygulamasındaki kanalların giderek büyüdüğü fark edildi.

Hareketin destekçileri bu kanalları ayrıca Covid-19 aşılarının bir nüfus kontrol aracı olduğu yönündeki iddialarını da yaymak için de kullandı.

QAnon destekçileri, kasım ayındaki Travis Scott konseri sırasında kalabalığın ezilmesi nedeniyle 10 kişinin öldüğü Astroworld olayının da aslında şeytani bir ritüel olduğunu savundu.

QANON DESTEKÇİLERİNİN SEÇİMLERE ETKİSİ

QAnon bağlantılı önde gelen ünlüler arasında Avukat Lin Wood, eski 8chan yöneticisi Ron Watkins ve yüz binlerce Telegram kullanıcısının takip ettiği "Ghost Ezra" olarak bilinen bir komplo teorisyeni yer alıyor.

Üçü de yaptıkları paylaşımlarda aşı karşıtı komplo teorileri ve 2020 seçimlerinin hileli olduğuna dair iddiaları dile getiriyor.

Dijital Adli Araştırma Laboratuvarı’nda araştırmacı olan Jared Holt, QAnon hareketindeki popüler isimlerin diğer konular hakkında da yayın yaparak "daha fazla izleyici getirebileceklerini" fark etmesiyle hareketin "ideolojik olarak çeşitlendiğini" öne sürüyor.

Holt’un iddiası, QAnon destekçilerinin aynı teorileri desteklese de farklı komplo teorisi gruplarına dağıldığı yönünde. Özellikle 6 Ocak’ta QAnon’un önde gelenlerinin gözaltına alınması ve soruşturmalarının devam etmesi nedeniyle liderlerinden uzak kalan destekçilerin farklı gruplarda varlık göstermeye devam ettiği belirtiliyor.

Diğer yandan, seçim süreci yaklaştıkça Cumhuriyetçi adayların QAnon tarzı retorik kullanmaya yönelmesi öngörülüyor. Bunun en büyük nedeni ise hareketin oy kullanacak birçok koyu destekçisi olması gösteriliyor.

Media Matters’ın raporuna göre, 2022’deki seçimlerde 15’ten fazla eyalette ABD Kongresi için yarışacak 49 QAnon destekçisi isim yer alıyor.

QAnon hareketini takip eden araştırmacı Mike Rothschild, “Bu bir darbe ya da eski haline geri döndürme olsun, Biden’ın görevden alınmasını ve Trump’ın koltuğa oturmasını yüzde 100 destekliyorlar” ifadeleri ile durumun ciddiyetine dikkat çekiyor.

QAnon'u destekleyen en dikkat çekici kişilerden biri ise Georgia’dan Kongre üyesi Marjorie Taylor Greene. Bu hafta Greene’nin Twitter ve Facebook hesapları Covid-19 hakkında yanlış bilgi yaydığı için askıya alındı. Ancak Greene yine de söz konusu paylaşımları yapmaya devam etti.

AMERİKALILAR DEMOKRATİK SÜREÇTEN RAHATSIZ

ABD’lilerin bir kısmı ise QAnon hareketine ve etkilerine inanmıyor. Onlara göre ABD Kongre binasına yapılan saldırı, QAnon gibi organize olmayan, küçük bir grup tarafından gerçekleştirilen bir eylem değildi. ABD siyasi sistemine karşı olan hoşnutsuzluğun şiddetli bir tezahürüydü.

Son dönemde yapılan araştırmalar, Amerikalıların çoğunluğunun iki baskın siyasi partiye olan inancını kaybettiğini gösterdi. Amerikalıların neredeyse yarısı kendilerini Demokrat ya da Cumhuriyetçi olarak değil bağımsız olarak nitelendirdiklerini söyledi.

Yapılan başka bir ankette ise yaklaşık 23 milyon Amerikalının Donald Trump’ı Beyaz Saray’a geri getirmek için güç kullanmanın meşru olduğu ve siyasi şiddeti destekleyebilecekleri sonucu çıktı.

BBC’nin röportaj yaptığı ve bir QAnon destekçisi olan Kim Carpentier, “Ülkemizi geri alıyoruz. Sokağa çıkmaya hazırım. Kavga için sabırsızlanıyorum” ifadeleriyle şiddet kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

Bir diğer QAnon destekçisi ise grubun hiç olmadığı kadar silahlandığını, çünkü bir savaşta olduklarını söyledi. ABD’deki kişisel silahlanma oranlarındaki artışa bakıldığında da QAnon destekçisi olsun veya olmasın giderek arttığı görülüyor.