Bombalanmaya devam eden Refah'a bu kez de tanklar girdi

İsrail, 29 Mayıs Çarşamba günü Refah’a tanklar göndererek baskın düzenledi ve işgalin 2024 boyunca devam edeceğini duyurdu.

Uluslararası Adalet Divanı’nın saldırıları durdurma emrine rağmen İsrail, çok sayıda Filistinlinin yaygın bombardımandan kaçarak sığındığı kente yönelik işgaline devam ediyor.

Refah sakinleri, tankların şehrin batısındaki Tel Al-Sultan'a, Yibna'ya ve merkezdeki Şaboura yakınlarına girdikten sonra Mısır sınırındaki tampon bölgeye doğru geri çekildiklerini söyledi.

Refah'taki ambulans ve acil durum hizmetleri müdür yardımcısı Haitham al Hams, Tel Al-Sultan'da yaşayanların, kaldıkları bölgelerden güvenli bölgelere doğru hareket ederken insansız hava araçları tarafından hedef alındıklarını aktardı.

İsrail, ordusunun, Mısır sınırındaki tampon bölgenin yüzde 75 kadarını kontrol ettiğini ve tamamını kontrol etmeyi hedeflediğini açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanı Majed Abu Ramadan, Refah sınır kapısının yakın zamanda yardım için yeniden açılacağına dair bir işaret olmadığını dile getirdi.

"Refah'taki çatışma anlamsız bir savaş değil" diyen İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, Gazze’deki çatışmaların en az 2024 yılı boyunca devam edeceğini belirtti ve amacın şehirdeki Hamas yönetimini sona erdirmek ve Hamas ile müttefiklerinin İsrail'e saldırmasını engellemek olduğunu yineledi.

Filistinli sağlık yetkilileri, Refah’ın doğusunda İsrail ateşi sonucu çok sayıda kişinin yaralandığını ve yardım depolarının ateşe verildiğini ifade etti.

Bölge sakinleri, İsrail’in saldırılarının gece boyunca devam ettiğini ve Tel Aviv’in tahliye emrinden sonra çoğu insanın terk ettiği bölgedeki birçok evi tahrip ettiğini aktardı.

Bazı bölge sakinleri, insansız robotik zırhlı araçlar olarak tanımladıkları araçların şehrin bazı bölgelerinde makineli tüfeklerle ateş açtığını gördüklerini bildirdi.