Sergey Lavrov’dan Taliban açıklaması: “Afganistan’daki gerçek güçtür”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, terör faaliyetleri nedeniyle BM yaptırımları altındaki Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir güç olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının, Taliban’ı ülkede yasaklanan terör örgütleri listesinden çıkarılmasını Kremlin’e teklif ettiğini söylemişti.

Lavrov, 2003’ten bu yana Rusya’da yasaklanan terör örgütleri listesinde bulunan Taliban hükümetinin terör örgütü listesinden çıkarılmasını desteklediğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı, “Gerçek güç onlar. Afganistan’ı umursuyoruz ve başta Orta Asya’daki müttefiklerimiz olmak üzere kayıtsız kalamayız. Dolayısıyla bu süreç gerçekliğin farkına varılmasını yansıtıyor” dedi.

Kabulov, Rusya Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığının, Taliban’ın terör örgütü statüsünün kaldırılması ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve çalışma sonuçlarının Kremlin’e iletildiğini söyledi.

Kabulov, “Buna olumlu bakıyoruz. Bu, Taliban yönetiminin tanınması öncesi gerekli bir süreç. Bu nedenle bu konu değerlendiriliyor. Tüm hususlar, Rusya’nın üst düzey yönetimine iletildi. Bu konuda karar alınmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov, 2022’de Afganistan’daki Taliban geçici hükümetinin tanınması ihtimalinin olduğunu söylemişti.