Rusya’dan Kuzey Kore yaptırımlarına yönelik hamle geldi
Rusya, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları uzun süredir takip eden BM uzmanlarından oluşan bir paneli kapattığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, nükleer silah programı nedeniyle 2006 yılından bu yana Pyongyang'a bir dizi yaptırım uyguladı. Bu kısıtlamalar hala yürürlükte ancak ihlalleri izlemek için kurulan uzman grubu artık dağıtılacak.
28 Mart Perşembe günü yapılan Güvenlik Konseyi oylamasında Rusya, daimi üye olarak veto yetkisini yenilemeyi engellemek için oy kullanırken, diğer 14 üye ülkeden 13'ü buna oy verdi. Pyongyang'ın en yakın müttefiki Çin ise çekimser kaldı.
Rusya'nın blokajı ABD, İngiltere, Güney Kore ve diğer Batılı müttefiklerden gelen bir kınama dalgasını tetikledi ve Moskova ile Pyongyang liderleri arasında bir yıl süren halka açık toplantıların ardından bu karar alındı.
Rusya, BM Güvenlik Konseyi tarafından 14 yıldır her yıl yenilenen paneli ilk kez engelliyor.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, sosyal medyada Rusya'nın vetosunun savaşta Kuzey Kore silahları kullandığına dair "suçunu kabul etmek" anlamına geldiğini belirtti.
ABD, İngiltere ve Fransa, Konsey'e Rusya'nın gözlemciyi susturduğunu çünkü Moskova'nın kendi kural ihlallerini, özellikle de Ukrayna'daki savaş alanları için Kuzey Kore'den silah satın aldığını bildirmeye başladığını söyledi.
Rusya ve Çin, 2019 yılından beri Güvenlik Konseyi'ni yaptırımları hafifletmeye ikna etmeye çalışıyor.
Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin nükleer denemesine yanıt olarak ilk olarak 2006 yılında yaptırımlar uyguladı ve o zamandan bu yana Pyongyang'ın nükleer faaliyetleri devam ederken, bu yaptırımları güçlendiren 10 karar daha kabul edilmişti.