Rusya ve Ukrayna arasında karşılıklı saldırılar sürerken gözler 'Barış Konferansı'na çevrildi

Rusya-Ukrayna savaşı karşılıklı saldırılar ile devam ederken önümüzdeki hafta Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde "Ukrayna Barış Konferansı" düzenlenecek. Barışın karşısında olmadığını ifade eden Rusya yönetimi ile Kiev hükümeti karşılıklı şartları kabul etmiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise savaşın 'Rus topraklarına' döndüğünü ifade ediyor.

Dünya dengelerini alt üst eden Ukrayna savaşında birçok ülke ara buluculuk görevleri üstleniyor.

Gelecek hafta düzenlenecek olan Ukrayna Barış Konferansı’na ise Muhammed bin Selman önderliğindeki Suudi Arabistan ev sahipliği yapacak.

Cidde kentinde düzenlenmesi planlanan konferansa 30 ülkenin katılım sağlaması beklenirken; savaşın bir tarafı olan Rusya, davet edilmediği için görüşmelerde yer almayacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin kançelarya şefi Andrey Yermak, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Yermak, "Cidde’de Ukrayna’da barış konulu konferans hazırlıkları yapıldığı doğru. Burada uluslararası boyutta, birçok önde gelen ülke temsilcisinin katılımıyla BM hukuku ve tüzüğü çerçevesinde Ukrayna’nın içinde bulunduğu durum tüm yönleriyle ele alınacak. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin ‘barış formülü’ planı temelinde ele alınacak konular Ukrayna için dünya liderler zirvesi öncesinde son hazırlık sayılacak" ifadelerini kullandı.

Konferansda; nükleer, gıda ve enerji kaynaklarının güvenliği, Ukrayna’dan Rusya topraklarına götürülen esirlerin teslimi ve toprak bütünlüğü konuları ele alınacak.

Gerilimin daha da tırmanmaması için alınacak tedbirler, savaşın bitmesi ve ateşkes ilan edilmesi de liderler tarafından görüşülecek.

Ukrayna’dan gelen açıklamanın üzerine Moskova’dan da tepki gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov; Rusya’nın davet edilmediği Ukrayna Barış Konferansı’nın ‘anlamsız olduğunu’ ancak orada neler konuşulacağını yakından takip edeceklerini belirtti. 

Peskov, "Konferans hedefinin ne olduğunu, hangi konuların gündeme geleceğini analiz edeceğiz. Rusya’nın şu anki görüşüne gelince... Ukrayna krizinin sona ermesi için adım atmayan, müzakere masasını kabul etmeyen taraf Kiev yönetimi" değerlendirmesinde bulundu.

Zelenski, barış konferansı ve ateşkes konuları gündemdeyken devam eden İHA saldırıları ile ilgili açıklamada bulundu. Ukrayna lideri, savaşın Rusya’ya taşındığını ileri sürdü.

"SAVAŞ AŞAMALI BİR ŞEKİLDE RUS TOPRAKLARINA TAŞINIYOR"

Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, başkentte üç İHA'nın düşürüldüğünü, ikisinin düşerken binalara çarptığını bildirdi.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, saldırının insansız hava araçlarıyla düzenlendiğini, kentin hava sahasının geçici bir süreyle kapatıldığını belirtti. Kısa bir süre sonra Moskova hava sahası yeniden açıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise, Moskova’da gerçekleşen İHA saldırıları sonrası video mesaj yayınladı. Savaşın Rus topraklarına taşındığını vurgulayan Zelenski, bu durumun "kaçınılmaz, doğal ve adil" olduğunu ifade etti.

Paylaştığı videoda Ukrayna ordusunun güçlenmekte olduğunun altını çizen Ukrayna lideri,  "Bugün sözde 'özel askeri operasyonun' 522. günü. Rus liderliği bunu birkaç hafta içinde sonuçlandırmayı hedefliyordu. Fakat şimdi savaş, aşamalı bir şekilde Rus topraklarına, sembolik merkezlerine ve askeri üslerine taşınıyor" dedi.

Ukrayna ordusu taarruz halindeyken ateşkes sağlamanın zor olduğunu ifade eden Rusya Devlet Başkanı Putin de, yaptığı açıklamada Ukrayna’da barış görüşmesi fikrini reddetmediklerini açıkladı.

Ukrayna ve Rusya bugüne kadar barışın sağlanması için çeşitli şartlar sunmuş, Kiev işgal altındaki topraklarından vazgeçmeyeceğini belirtirken Rusya ise "yeni gerçekliğin kabul edilmesi gerektiği" mesajını vermişti.

Ukrayna’nın doğusunda ve güneyinde büyük topraklar halen Rusya’nın kontrolü altında. Cumartesi gecesi bir basın toplantısı düzenleyen Putin, Ukrayna’daki çatışmaları daha yoğunlaştırmak gibi bir planları olmadığını söyledi.

Ukrayna lideri ise yoğun çatışmaların sürdüğü Bakhmut kentini geri almaya çalışan birliklere yakın zamanda ziyarete gitti. Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın mayısta ele geçirdiği kente yaklaştıklarını belirtti.

UKRAYNA’DAN İKİ GÜNDE İKİ SALDIRI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın insansız araçlarla Moskova'ya ve Karadeniz’deki gemilere saldırı düzenlemesi üzerine tekrar açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "1 Ağustos gecesi, Kiev rejiminin Moskova şehrine ve Moskova Bölgesi’ne İHA’larla düzenlediği terör saldırısı engellendi" ifadelerine yer verildi.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bir İHA, geçen seferki gibi, aynı gökdelene uçtu, 21. katın cephesi hasar gördü. 150 metrekarelik cam kırıldı. Zarar gören yok. Acil Durum Servisi olay yerinde çalışıyor" açıklamasına yer verdi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise "Kiev rejimi, Karadeniz’in güneybatısında İstanbul’a gitmekte olan Rus sivil nakliye gemilerine suya yarı dalabilen üç insansız deniz aracı kullanarak terör saldırısı girişiminde bulundu" ifadelerini kullandı.

İnsansız deniz araçlarının zamanında tespit edildiğini aktaran Konaşenkov, bu araçların nakliye gemilerine eşlik eden Rus Donanmasına ait savaş gemilerince imha edildiğini belirtti.

Açıklamada, Rus Karadeniz Donanmasına ait "Sergey Kotov" ve "Vasiliy Bıkov" isimli devriye gemilerinin, bu gece Sivastopol'ün 340 kilometre güneybatısında seyrüsefer kontrol görevini yerine getirdiği söylendi.

İNSANSIZ DENİZ ARACI İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Ukrayna'nın Karadeniz'de ve Kırım yarımadasında Rus filosuna saldırmak için kullandığı 'sır silah' ilk kez CNN tarafından ekrana taşındı.

Ukrayna tarafından tasarlanıp üretilen insansız deniz aracının uzaktan kumandalı sistemle çalıştığı ve saldırıların yanı sıra keşif ve gözetleme görevleri için de kullanılabileceği kaydedildi. Yüzlerce kilo patlayıcı taşıma kapasitesine sahip deniz aracı 800 km uzaklıktaki hedefleri vurabilme potansiyeline de sahip.

CNN’e konuşan insansız deniz aracının tasarımcısı, aracın savaşın başlamasından sonra tasarlanıp kullanıma geçtiğini ifade etti ve şöyle konuştu:

"Rusya'ya direnecek çok fazla gücümüz yoktu. Kendimize ait bir şey geliştirmemiz gerekiyordu, bu çok önemliydi çünkü şu anki mevcut yeteneklere sahip değildik."

5 metre uzunluğundaki insansız deniz aracının yaklaşık 1000 kilogram ağırlığında ve 300 kilograma kadar patlayıcı taşıyabildiği söyleniyor.

Saatte 50 km hızla ilerleyen araç Karadeniz'de düzenlenen çok önemli iki saldırıyı gerçekleştirdi. Bunlardan birinin temmuz ayında Kırım Köprüsü'ne düzenlenen diğerinin ise ekim ayında Kırım'ın Sivastopol limanına düzenlenen saldırı olduğu belirtildi.

Rusya'nın inşa etmek için milyarlarca dolar harcadığı ve Putin için 'sembolik bir öneme sahip' Kırım Köprüsü'ne yapılan saldırının, köprüde hasara neden olmasıyla kritik ikmal noktasının bir kısmı eylül ayına kadar kullanılamaz hale getirilmişti.

Ukrayna’nın kaç tane insansız deniz aracına sahip olduğu ve üretime devam edip etmediğine ilişkin bilgi ise henüz paylaşılmadı.

Ukrayna’nın savaş silahları üzerinde yaşadığı gelişim ve başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeden sağladığı destek, Rusya’nın Ukrayna üzerinde kısa sürede hakimiyet kurma planlarını suya düşürdü.

Bir yandan savaşa devasa bütçeler ayıran Rusya’nın dünya siyasetinde yalnızlaştırılmaya çalışılması ve kendisine yönelik uygulanan yaptırımların etkisiyle Barış Konferansı sonrası ateşkes ihtimalleri daha sık dillendirilmeye başladı.