Rusya, Ukrayna’yı Doğu ve Batı olarak ikiye bölmeyi hedefliyor...
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş haftalardır devam ediyor. Tüm itirazlara, tepkilere ve kendisine yönelik yaptırımlara rağmen Moskova hükümeti, Kiev’e saldırılarını sürdürüyor. Peki, Rusya, Ukrayna’yı ikiye bölmeyi mi amaçlıyor? Ukrayna’nın Batı kesiminin bombalanması sonrası Rusya-NATO savaşı çıkar mı?
Rusya ile Ukrayna arasındaki askeri savaş, haftalardır devam ediyor. Başta ABD ve Batı ülkeleri olmak üzere birçok ülke, Rusya aleyhinde yaptırımları yürürlüğe koyuyor. Dünya ülkelerinin Rusya karşısında aldığı kararların ardından Rus para birimi büyük ölçüde değer kaybetmiş durumda. Ayrıca Moskova hükümeti, uygulanan yaptırımlar nedeniyle ağır kayıplar veriyor.
Birçok ülkenin Rusya Merkez Bankası’nın rezervlerini dondurması sonucu, toplamda 643 milyar dolar rezervi bulunan Rusya, 300 milyar dolarlık rezervini kullanamıyor. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rus devlet kanalı Rossiya-1’e yaptığı açıklamada, “Şimdi rezervlerin 300 milyar dolarını kullanamıyoruz. Rezervin bir kısmı da Çin’de ve Batı, Çin’e bu rezerve erişimimizi kısıtlaması için baskı yapıyor” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Siluanov, “Batılı pazarlar kapandığı için Çin ile iş birliğinin katlanarak artacağını düşünüyorum” ifadeleriyle, önümüzdeki dönemde Moskova-Pekin ilişkilerinin daha da gelişeceği yönünde sinyaller verdi.
Ancak Moskova hükümeti, aleyhinde uygulanan tüm yaptırımlara rağmen Ukrayna’ya yönelik saldırılarını sürdürüyor. Rus güçleri, Ukrayna’nın Karadeniz’e kıyısı bulunan şehirleri başta olmak üzere ülkenin neredeyse tamamına askeri saldırılar düzenliyor. Bölgede yaşanan gelişmeler, Ukrayna’nın ikiye bölünmeye doğru gittiğini gösteriyor.
Ülkenin üçte ikilik bir bölümü, Rusya’nın kontrolüne yakın bölgede bulunuyor. Ülkenin üçte birlik bir bölümü ise Polonya sınırına yakın bir konumda bulunurken, bu bölgelerin çoğunluğu Rusya karşıtlığı ile ön plana çıkıyor.
Ukrayna’nın doğusu Rusya yanlılığı ile bilinirken, batısı ise daha çok Moskova karşıtı. Rusya’nın, askeri saldırıları sürdürerek, kendisine daha yakın olan Doğu Ukrayna’yı topraklarına katmak istediği dile getiriliyor. Moskova hükümetinin, AB ve NATO yanlısı tavır takınan ve Rusya karşıtı olan Batı tarafını ise Ukrayna’ya bırakacağı yönünde yorumlar yapılıyor.
Bu senaryo ise Doğu-Batı Almanya, Kuzey-Güney Vietnam ve Kuzey-Güney Yemen’i akıllara getiriyor. Ancak Rusya’nın bu amacına ulaşması, çok zor bir ihtimal olarak görülüyor. Ukrayna halkının büyük bir çoğunluğu Zelenski hükümetine destek veriyor. Ayrıca Donetsk ve Lugansk hariç birçok bölgede halk ile Ukrayna Ordusu birlikte hareket ediyor. Ukrayna halkının büyük bir çoğunluğunun, Rusya’nın ikiye bölme hedefine karşı çıkması ve bunun karşısında mücadele etmesi, yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.
Diğer yandan ABD ve Batı ülkelerinin, Ukrayna’nın bölünmesi durumunda, Rusya’ya karşı askeri seçeneklere yönelmesi gündeme gelebilir. Batı Ukrayna’nın Rusya’nın kontrolüne geçmesi, Doğu Avrupa’daki tüm ülkelerin Rus tehdidi ile karşı karşıya olduğunu gösterecektir. Estonya, Letonya ve Litvanya gibi Baltık ülkelerinin yanı sıra Romanya, Moldova ve Polonya gibi Doğu Avrupa ülkeleri; Rusya’nın Ukrayna’yı ele geçirmesi durumunda, sıradaki hedefin kendileri olacağını düşünüyor. ABD ve NATO’nun; Ukrayna topraklarının ele geçirilmesi durumunda, Rusya’ya karşı sert bir karşılık vermesi gündeme gelebilir.
RUSYA-NATO SAVAŞI ÇIKABİLİR Mİ?
Diğer yandan Rusya, Ukrayna’nın yalnızca doğusuna değil, batısına yönelik saldırılarını da artırdı. Son günlerde Moskova’nın, Polonya sınırına yakın bir yerde bulunan Lviv şehrine yakın noktaları vurduğu görülüyor.
Rusya, hava saldırısıyla Lviv’e 40 kilometre uzaklıktaki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi Kampını vurdu ve bu saldırıda 35 kişi hayatını kaybetti. Moskova’nın saldırıları sonrası 134 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Rusya’nın, Batı Ukrayna’ya yönelik saldırıları, başta Polonya olmak üzere birçok NATO ülkesi açısından büyük bir tehdit anlamına geliyor. Neredeyse tüm Doğu Avrupa ülkelerinin ittifaka üye olması, Rusya’nın ise Batı Ukrayna’ya yönelerek NATO sınırlarına dayanması, iki taraf arasında askeri bir çatışma riskini daha da artırıyor.
Moskova’nın Batı Ukrayna’ya yönelik askeri saldırılarına devam etmesi ve Polonya sınırlarına kadar ulaşması durumunda, NATO’nun bölgedeki askeri önlemlerini artırması ve bölgeye silah sevkiyatını hızlandırması gündeme gelebilir. Bu durum ise bir Rusya-NATO savaşına yol açabilir.
PUTİN ÇİN’DEN YARDIM İSTEDİ İDDİASI
Financial Times ve The New York Times’ta yer alan haberlere göre, Moskova hükümeti, Pekin’den askeri ve ekonomik yardım talebinde bulundu. Financial Times’a göre Rusya, Çin’den Ukrayna’da kullanmak için askeri malzeme istedi.
Habere göre ismini açıklamayan ABD’li yetkililer, Moskova’nın Çin’den işgalin başından beri askeri malzeme istediğini ifade etti. Söz konusu haberde, Çin’in, Rusya’ya yönelik askeri yardımda bulunmaya hazırlanıyor olabileceği belirtildi.
New York Times’ta yer alan habere göre; ABD’li yetkililer, Moskova’nın Pekin’den tarihi yaptırımların etkisinin üstesinden gelmek için yardım talebinde bulunduğunu belirtti. Söz konusu haberlerin ardından Çin’in ABD Büyükelçiliği, savaşın kontrolden çıkmasının önüne geçmek için çaba gösterildiğini belirtti.
Washington Büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu, Ukrayna’daki durumu “endişe verici” olarak nitelendirirken, “Şu an ana öncelik artan gerilimi önlemek veya hatta kontrolden çıkmasını önlemek” ifadelerini kullandı. Pengyu, Rusya’nın Pekin’den askeri yardım istediği yönündeki haberler hakkında, “Böyle bir şey hiç duymadım” şeklinde konuştu.