Rusya Ukrayna'nın işgaline doğru ilerliyor

Rusya ve NATO arasındaki Ukrayna krizi giderek büyüyor. Taraflar arasında güvenlik müzakereleri sürerken, Rusya’nın önümüzdeki aylarda Ukrayna’ya askeri müdahale gerçekleştirebileceği iddia ediliyor. Ukrayna sınırındaki uydu görüntüleri de söz konusu iddiaları destekler nitelikte.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırı gerçekleştireceğine yönelik iddiaları reddetse de Batı ülkeleri aksini söylemeye devam ediyor.

Diğer yandan Ukrayna’nın NATO üyeliğine karşı çıkan Rusya, Batı’dan güvenlik garantisi istiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 17 Aralık’ta ABD ve NATO’ya yönelik güvenlik garantilerine ilişkin taslak anlaşmalar yayınladı. Moskova yönetimi, aralık ayının başında NATO’nun Ukrayna ve diğer eski Sovyet ülkelerinin üyeliğini reddetmesi ve Orta ve Doğu Avrupa’da konuşlandırdığı askerleri geri çekmesini talep etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin pazar günü yaptığı açıklamada, ABD ve NATO’nun Ukrayna konusunda güvenlik garantisi vermeyi reddetmesi halinde Rusya’nın askeri uzmanlardan gelen önerilere dayanarak farklı tepkiler verebileceğini söyledi. Ayrıca Rusya’nın sonraki adımlarını, güvenlik konusundaki görüşmelerin gidişatına bakılmaksızın, uzun vadede Rusya için koşulsuz güvenlik sağlama ihtiyacına dayandıracağını vurguladı.

Rus lider, NATO’nun doğuya doğru daha fazla genişlemesine müsamaha gösterilmeyeceğini açıkça belirttiğini söyledi.

ABD’nin füzelerini Rusya’nın kapısına kadar taşıdığını belirten Putin, Rusya’nın füzelerini Meksika veya Kanada’ya yerleştirmesi durumunda ABD’nin nasıl hissedeceğini merak ettiğini dile getirdi.

"RUSYA BLÖF YAPMIYOR"

Geleneksel yıllık basın toplantısında konuşan Putin, ABD’nin söz konusu güvenlik garantilerine ilişkin tekliflere olumlu tepki verdiğini söyledi. Putin, Washington’un 2022’nin başlarında Cenevre’de müzakerelere başlamaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya ile NATO müzakerelerinin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı altında daha geniş kapsamlı olarak sürdürülmesi bekleniyor.

Öte yandan Putin, ABD ve müttefiklerinin güvenlik görüşmelerini uzatarak Rusya yakınlarında askeri yığınak yapmak için zaman kazanabileceğinden endişelendiğini de ifade etti. Rus lider, bu nedenle Rusya’nın taleplerini kamuoyuna duyurduklarını ve Batı üzerinde müzakere baskısı yaratmak istediklerini dile getirdi.

Rusya’nın talepleriyle ilgili konuşan Putin, “Bunu yasal olarak bağlayıcı belgelerde yer alacak, müzakere edilmiş bir diplomatik sonuca ulaşmak amacıyla yaptık” dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, pazartesi günü Foreign Affairs dergisine verdiği demeçte, Rusya’nın NATO ve ABD’ye karşı blöf yapmadığını vurguladı.

Ryabkov, “Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya katılma niyetleri ile ilgili 2008 Bükreş zirvesinde alınan kararın resmi olarak geri çekilmesini talep ettiğimizde, NATO’nun daha fazla genişlememesi gerektiğini söylediğimizde, NATO tesislerinin ve Rusya’yı kışkırtan her türlü faaliyetin 1997’deki NATO-Rusya Kurucu Senedi’nin imzalandığı dönemdeki konumlarına döndürülmesi gerektiğini söylediğimizde blöf yapmıyoruz. Batı’nın bu konudaki farkındalığını artırması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HİPERSONİK FÜZE TESTİ İLE GÖZDAĞI VERİLDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının “ağır sonuçları” olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Rusya ise saldırı iddialarını reddetti ve Ukrayna’yı Moskova destekli isyancıların elindeki bölgeleri zorla geri almaya çalışmakla suçladı. Ukrayna da söz konusu iddiaların doğru olmadığını açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, NATO’nun Ukrayna’ya veya diğer eski Sovyet ülkelerine genişlemesinin “ölüm kalım meselesi” olduğunu söyledi. Ayrıca Ukrayna’nın Rusya destekli isyancıların kontrolündeki bölgelere yönelik bir saldırı gerçekleştirmesi halinde sert karşılık vereceklerine işaret etti.

Cuma günü, ses hızının dokuz katı hızla bin kilometreden daha hızlı uçabildiği belirtilen Zirkon hipersonik füzelerinin test atışları yapıldı. Peskov, füze testinin Rusya’nın güvenlik talepleri konusundaki baskısını desteklemeye yardımcı olacağını ifade etti.

SINIRDAKİ RUS ASKERİ YIĞINAĞI UYDUDAN GÖRÜNTÜLENDİ

ABD merkezli Maxar Technologies’in yayınladığı uydu görüntüleri, Rusya’nın Ukrayna sınırında askeri gücünün artırmaya devam ettiğini gösterdi.

Kremlin’den gelen açıklamada ise Rusya’nın kendi askeri güçlerini uygun gördüğü şekilde topraklarında sevk etme hakkına sahip olduğu belirtildi. Ayrıca Batılı ülkelerin Rusya sınırında kışkırtıcı askeri faaliyetler yürüttüğü vurgulandı.

Görüntülerde, Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım bölgesine çok sayıda zırhlı araç ve tank sevk ettiği görülüyor. Aynı üssün ekim ayında neredeyse yarı yarıya boş olduğu öne sürüldü.

Kendi güvenliğini garanti almak için belirli önlemler aldığını söyleyen Rusya’nın yanı sıra ABD’li yetkililer, Rusya’ya yönelik sert ihracat kontrollerinin getirilebileceğini belirtti.