Ermenistan'ın ABD ile ortak tatbikat kararı alması Rusya tarafında tepki ile karşılandı
Ermenistan hükümeti, Rusya ile gergin devam eden ikili ilişkiler üzerine ABD ile ortak bir tatbikat düzenleme kararı almıştı. Bu kararın ardından Moskova yönetiminden Erivan’a oldukça sert uyarılar geldi. Ermeni politikacıların Rusya karşıtı söylemlerinin artması sonrasında ise Rusya, Ermenistan’a karşı diplomatik nota verdi.
Ermenistan, Rusya’nın bütün uyarılarına rağmen ABD askeri birlikleri ile ortak bir tatbikat yapma kararı almıştı. Ermenistan Savunma Bakanlığı, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, 11-20 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek tatbikatların uluslararası barışa ve güvenliğe hizmet edeceğini belirtti.
ABD askeri birliklerinden bir sözcü, iki devlet arasında ortak olarak düzenlenecek tatbikatlara 85 Amerikan askerinin ve 175 Ermeni askerin katılacağını söyledi.
Kremlin tarafından yapılan açıklamada ise tatbikatların özenle takip edileceği kaydedildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise “Bu haberler iki devlet arasındaki ilişkilere zarar veriyor ve büyük bir endişeye sebep oluyor. Bu sebeple haberleri derinlemesine analiz edeceğiz ve tatbikatları sonuna kadar takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Rusya, Ermenistan’da bir askeri üs bulunduruyor ve 1991 yılına kadar Sovyetler Birliği’nin bir parçası konumunda olan Güney Kafkasya bölgesinde kendisini en güçlü ülke olarak tanımlıyor.
Moskova yönetimi ayrıca Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu zamana kadar geçen sürede yaşanan ve 2020 yılında Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki savaşı sona erdiren anlaşmanın devam etmesi için bölgede barışı sağlayacak güç olarak görüyor.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise hafta sonu konu ile yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın savaş zamanından bu yana sürekli bir saldırganlık içerisinde olduğunu ve Rusya’nın kendilerini Azerbaycan’a karşı tam anlamıyla koruyamadığını söyledi.
Kremlin Sözcüsü Peskov ise Paşinyan’ın sözlerine katılmadığını söylerek “Rusya coğrafi olarak bu bölgenin ayrılmaz bir parçası konumunda bulunuyor. Bölgede yaşanan sıkıntıları çözmeye ve istikrarı sağlamaya kararlıyız. Bu rolü oynamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bölgede yaşanan sorunlar nedeniyle Rus barış güçlerini son dönemde oldukça sert bir dille eleştiriyor. Paşinyan, bölgede yaşanan sıkıntıların temel nedeninin Rusya’nın Ermenistan ve Dağlık Karabağ’ı birbirine bağlayan koridorda serbest geçişi sağlaması olduğunu belirtti.
ERİVAN’DAN “ROMA TÜZÜĞÜ” AÇIKLAMASI
Roma Tüzüğü, soykırımlar, katliamlar, insanlığa karşı işlenmiş suçlar ve savaş suçlarını kapsayan uluslararası hukuk açısından da suç olarak kabul edilen olaylar üzerinde yargı yetkisine sahip Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni oluşturan anlaşma olarak kabul ediliyor.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Parlamentonun Roma Tüzüğü’nü onaylayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Ermenistan Adalet Bakanı Grigor Minasyan ise Roma Tüzüğü’nü onaylamanın ülkelerinin topraklarına gelebilecek saldırılara karşı bir önlem olduğunu ve Rusya ile yaşanan süreçle hiçbir ilgisi olmadığını belirtti.
Minasyan, “Roma Tüzüğü'nün kabul edilmesi, uluslararası ceza koruma mekanizmasıdır ve özellikle egemen topraklarımızda gerçekleşen savaş suçları dahil tüm suçlar için uluslararası ceza, kovuşturma ve yargı sistemlerine ulaşmamızın kapsamını genişletmemizi sağlar” şeklinde konuştu.
Ermenistan hükümeti ayrıca Azerbaycan’ı savaş suçları olarak kabul ettiği olaylardan ve ülkelerine gerçekleştirilen saldırılardan sorumlu tutmak amacıyla UCM tarafından verilen yetkiyi kabul etmek gerektiğini savunuyor.
MOSKOVA’DAN ERİVAN’A DİPLOMATİK NOTA
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ermeni politikacıların özellikle son günlerde Rusya aleyhinde söylemleri ve Ermenistan’ın ABD ile ortak tatbikat yapma kararı almasının ardından Ermenistan’a nota verildiğini açıkladı.
Bakanlık ayrıca Ermenistan’ın Moskova Büyükelçisi Vagharshak Harutyunyan’ın bakanlık binasına çağrıldığını kaydetti.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Bu konuyla ilgili olarak Ermenistan’ın Moskova Büyükelçisi Vagharshak Harutyunyan, Rusya Dışişleri Bakanlığına çağırılmış ve kendisine sert bir sunum yapılmıştır. Ayrıca Ermenistan Ulusal Meclisi Başkanı Alen Simonyan’ın, 6 Eylül’de Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisine (Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova’ya) ve Rusya Dışişleri Bakanlığı’na karşı yaptığı saldırgan açıklamaların kabul edilmediğinin belirtildiği protesto notası sunulmuştur” ifadeleri kullanıldı.
Rusya ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin ilerleyen dönemde daha da iyi olacağının belirtildiği açıklamada “Aynı zamanda Moskova, Rusya ve Ermenistan’ın müttefik olarak kaldığına, ortaklık ve ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik tüm ikili anlaşmaların ülke halklarının yararları doğrultusunda uygulanacağına inanılmaktadır” denildi.
Ermenistan’ın ABD ile ortak biri süreç yürütmesi Rusya tarafından oldukça tepki ile karşılandı. Sürecin bu şekilde devam etmesi ve Ermenistan hükümetinin Roma Tüzüğü’nü onaylaması durumunda Moskova’nın somut adımlar atabileceği öngörülüyor.
ABD’nin Orta Doğu ve Körfez bölgelerinde sarsılmaz hakimiyetini kaybetmesinin ardından Batı ve Kafkasya ülkelerine ağırlık vermesi uluslararası kamuoyu tarafından beklenen bir senaryoydu. Ancak Rusya’nın güçlü olduğu bir bölgede ve bölge ülkelerinden biri ile ortak bir tatbikat düzenlemesi, Moskova’nın en yakın zamanda sert bir şekilde karşılık verebileceğini düşündürüyor.