Slovakya'da eski Başbakan Robert Fico ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu

Slovakya’da Avrupa Birliği’ne ve özellikle Ukrayna’ya karşı bir politika izleyeceğini söyleyen eski Başbakan Robert Fico, hafta sonu düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi oldu. Ukrayna’ya askeri yardımları sonlandırma sözü veren Robert Fico, diğer partilerle koalisyon yapmadan hükümeti kuramıyor.

Geçtiğimiz pazar günü açıklanan resmi sonuçlara göre, Ukrayna'ya askeri yardımı sonlandıracağını söyleyen ve Avrupa Birliği ile NATO'yu eleştiren eski Başbakan Robert Fico'nun partisi Slovakya cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı.

59 yaşındaki eski Başbakan Fico, gayri safi yurtiçi hasılasından (GSYİH) pay olarak Avrupa'nın Ukrayna'ya en büyük destekçilerinden biri olan Slovakya'nın Ukrayna'ya artık tek bir mühimmat göndermeyeceğini belirterek Rusya ile daha iyi ilişkiler kurma çağrısında bulundu.

Çekoslovakya'nın dağılmasının ardından 1993 yılında yaklaşık 5,5 milyonluk insandan kurulan ülke, Rusya'nın geçtiğimiz şubat ayında işgal etmesinden bu yana Ukrayna'nın önemli bir destekçisi oldu. Slovakya, Kiev hükümetine silah bağışladı ve savaştan kaçan mülteciler için sınırlarını açtı.

HÜKÜMET İÇİN KOALİSYON KURULACAK

Slovakya’daki seçimlerde, hiçbir partinin salt çoğunluğu elde edememesi durumunda oyların en büyük bölümüne sahip olan parti bir koalisyon kurmak için ilk şansı elde eder ve herhangi bir hükümetin bileşiminin daha küçük partilere bağlı olması muhtemel gözükür.

Robert Fico'nun Smer-SD (Yön-Sosyal Demokrasi) partisi oyların yaklaşık yüzde 23'ünü alarak Pazar günü başkanın Rusya'nın işgaline karşı Kiev'i destekleyen Batılı bir hükümetin yerini almak için ve koalisyon kurmak için görüşmelere başladı.

Slovakya’da kurulacak yeni koalisyona katılması muhtemel partiler, oyların yüzde 14,7'sini kazanan solcu Hlas (Ses) partisi ile yüzde 5,6 alan ve açık şekilde Rus yanlısı bir grup olan aşırı milliyetçi Slovak Ulusal Partisi'dir.

Liberal ve Batı yanlısı bir politika izleyen İlerici Slovakya Partisi, oyların yüzde 18'ini alarak seçimi ikinci sırada tamamladı. Avrupa Parlamentosu başkan yardımcısı olan parti lideri Michal Simecka, partisinin sonuca saygı duyduğunu ifade etti.

Seçim sonuçları hakkında açıklamalarda Michal Simecka, “Seçim sonuçlarına saygı duyuyoruz ancak Robert Fico’nun seçimleri kazanması Slovakya için oldukça kötü bir haber. Robert Fico hükümet kurmayı başarırsa bu daha da kötü olur” şeklinde konuştu.

2006 yılından 2010 yılına ve yeniden 2012 yılından 2018 yılına kadar başbakan olarak görev yapan Fico, yüzde 14,7 oyla üçüncü olan solcu Hlas (Ses) partisinin desteğini alabilirse başbakan olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

“ÖZGÜRLÜK DOĞUDAN GELİR”

Slovakya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı Ukrayna'yı destekleyen NATO askeri ittifakının bir üye ülkesi konumunda bulunuyor fakat halkın büyük bir bölümü Moskova'nın Batı'nın onu yok etmek istediği politikasını önemli derecede destekliyor.

59 yaşındaki Robert Fico, ülkesinin enerji fiyatları ve yaşam maliyetleri de dahil olmak üzere Ukrayna sorunundan çok daha önemli olduğunu fakat partisinin barış görüşmelerine başlamak için mümkün olan her şeyi yapacağını belirtti. Fico, kampanyası sırasında Ukrayna'yı Rusya'ya karşı desteklemeyi bırakacağının sözünü verdi.

Fico, bir basın toplantısında sorulan soruya, “Ukrayna devletinin yeniden inşasına yardım etmeye hazırız ancak Ukrayna'yı silahlandırma konusundaki fikrimizi biliyorsunuz” şeklinde cevap verdi.

Ukrayna-Rusya arasındaki savaş hakkında açıklamalarda bulunan Fico, "Ukrayna'daki savaş bir yıl önce başlamadı. 2014 yılında Ukraynalı Nazilerin ve faşistlerin Donbas ve Luhansk'ta Rus vatandaşlarını öldürmeye başlamasıyla başladı. Tüm dünyaya şunu söylemeliyiz: Özgürlük Doğudan gelir, savaş ise her zaman Batıdan gelir. Bunu unutmayın” ifadelerini kullandı.

ORBAN-FİCO BENZERLİĞİ

Slovakya’nın yeni Cumhurbaşkanı Robert Fico, uluslararası arenada en çok Macaristan Cumhurbaşkanı Viktor Orban ile benzetiliyor. Avrupa Birliği karşıtlığı, Ukrayna-Rusya Savaşı’nda Rusya yanlısı söylemler ve ülke içi politikalar gibi sebeplerden dolayı Fico-Orban birlikteliği konuşulan konular arasında yer alıyor.

Cumartesi günkü seçimlere kadar göçe karşı güçlü bir kampanya yürüten ve geçici hükümeti daha fazlasını yapmadığı için eleştiren Fico, Macaristan ile sınır kontrollerinin yeniden başlatılmasının en önemli önceliği olacağını vurguladı.

Fico düzenlediği basın toplantısında, "Hükümetin ilk kararlarından biri Macaristan ile sınır kontrollerini yenileyen bir emir olmalı. 655 km (407 mil) sınırda kuvvete ihtiyaç duyulacaktır" ifadelerini kullandı.

İlerleyen dönemde Slovakya-Macaristan birlikteliği uluslararası arenada önemli bir role sahip olacak gibi görünüyor.