Türkiye’nin dış politikası, şubat ayındaki ziyaretlere göre şekillenecek…
İsrail, BAE, Suudi Arabistan ve Rusya ile ilişkilerinde kritik bir dönemden geçen Türkiye’yi; şubat ayında önemli bir süreç bekliyor. Peki, şubat ayında Türkiye’yi neler bekliyor? Şubat ayındaki ziyaretler, Türkiye’nin dış politikası için neden önemli?
Türkiye ile İsrail, uzun yıllardır ilişkilerinde sorun yaşıyordu. İsrail’in; Filistinlilere yönelik uyguladığı baskı ve şiddet, Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı faaliyetleri ve yeni yerleşim alanları açması iki taraf arasında en büyük problemlerin başında geliyordu. Özellikle geçtiğimiz sene Ramazan ayında çıkan olaylarda, İsrail güvenlik güçlerinin Filistinlilere orantısız güç kullanması ve birçok Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olması Ankara-Tel Aviv arasındaki gerilimi daha da tırmandırmıştı.
Ancak 2021 yılının sonlarına doğru iki taraf arasında ilişkilerin normalleşmesi yönünde olumlu adımlar atılmaya başladı. Mısır, BAE ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle normalleşme adımları atan Türkiye, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve GKRY gibi ülkeler karşısında pozisyonunu güçlendirmek için Tel Aviv ile de normalleşme yoluna gitti.
Geçtiğimiz günlerde NTV'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İsrail ilişkilerinin geleceği hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. İsrail’in normalleşme yönünde bazı adımlar attığını belirten Erdoğan, “İsrail ile de bu alanda her türlü adımı atmaya hazırız. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı Herzog’un yine Şubat başında, yani ilk yarısında diyeyim bir ziyareti söz konusu. Bu ziyaretle birlikte de Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönem başlayabilir” dedi.
23 Aralık 2021 tarihinde Türk Yahudi Toplumu ve İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı Üyelerini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki konuşmasında, “Türkiye-İsrail ilişkileri bölgemizin istikrarı ve güvenliği bakımından hayatidir” ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail ile ilgili açıklamalarına Tel Aviv’den yanıt geldi. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Şubat ayında Türkiye’ye gelip gelmeyeceği henüz netlik kazanmazken, Başbakan Naftali Bennett, Haaretz’den Yossi Verter’e konuştu.
Bennett, “Ben Cumhurbaşkanımızın, Erdoğan ile görüşebilmelerinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Fakat Türkiye’nin yaklaşımı ile ilgili endişelerim bulunuyor. Ben, Orta Doğu’da istikrar ve İran’a odaklanmak için bütün kartların açık olmasını tercih ediyorum” ifadelerini kullandı.
Türkiye ile İsrail arasındaki temaslar devam ederken, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un şubat ayında Ankara’ya gelmesi durumunda, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılması bekleniyor. İki ülke arasında özellikle karşılıklı büyükelçi atanması ve ekonomik anlaşma imzalanması gündeme gelebilir. Ancak Türkiye ile normalleşmesi durumunda İsrail’in, Doğu Akdeniz’deki müttefikleri Yunanistan ve GKRY ile arasına mesafe koyması beklenmiyor.
RUSYA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR PUTİN TÜRKİYE’YE GELİYOR
Rusya ile Ukrayna arasındaki siyasi ve askeri kriz her geçen gün tırmanırken, bölgede yaşanan olaylar Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Türkiye, iki ülke arasında tansiyonun yükseldiği geçen seneden bu yana taraf tutmaktan kaçınıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemde yaptığı açıklamalar, Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna krizinde NATO ile birlikte hareket edeceğini gözler önüne serdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda yaptığı Arnavutluk ziyaretinde kritik açıklamalarda bulunmuştu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edemeyeceğini dile getiren Erdoğan, “Ben bir yerin topraklarını işgal edeyim , alayım’ mantığıyla bu işler yürümez. Ukrayna’da ne yaptı Rusya? Kırım’a çöktü” şeklinde konuşmuştu.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO ile ilgili atılacak adımlarda her zaman bizler üzerimize düşen görevi bugüne kadar nasıl yaptıysak, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
Geçtiğimiz günlerde ise Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna konusundaki davetini kabul ettiği ve Şubat ayında Türkiye’yi ziyaret edeceği belirtildi.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Putin, Erdoğan’ın davetini memnuniyetle kabul etti. Salgın durumu ve tarafların programlarına izin verir vermez, Putin’in bu davete icabet etmesini kolaylaştırdılar. Bildiğiniz gibi, hükümetler arası komisyonların ve üst düzey iş birliği toplantılarına ara verilmek zorunda kalındı. Sayın Erdoğan, tüm bu etkinlikleri Türkiye’de yapmaktan mutluluk duyacağını belirtti. Devlet Başkanı Putin de bu daveti memnuniyetle kabul etti” dedi.
Vladimir Putin’in Şubat ayındaki Türkiye ziyareti, bölgenin geleceği için oldukça kritik. Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile ilişkileri her geçen gün gelişiyor. Ancak Ankara hükümeti, NATO ve Ukrayna’ya daha yakın bir pozisyonda duruyor. Bölgedeki askeri hareketlilik artarken, Türkiye’nin taraflar arasında bir ara bulucu rolünü üstlenmesi gündeme gelebilir. Ankara’nın, bölgedeki gerilimin azalması için çalışmalarda bulunacağını söylemek mümkün. Ayrıca Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz sorununun da; iki liderin görüşmesinde gündeme gelmesi bekleniyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 14 ŞUBAT’TA BAE’YE GİDECEK
Türkiye’nin Körfez ülkeleriyle normalleşme süreci de devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Al Nahyan, 24 Kasım’da Türkiye’ye gelmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmişti. İkili görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin BAE’ye iade-i ziyarette bulunacağını dile getirmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bahreynli mevkidaşı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, bu konuya değindi. Çavuşoğlu, “Mısır ile temaslarımız sürüyor. BAE ile daha sonra başlamamıza rağmen daha çok yol katettik ve karşılıklı ziyaretler gerçekleştirildi. Sayın Zayed’in Ankara ziyareti olumlu geçti. Sayın Cumhurbaşkanımız da 14 Şubat’ta Abu Dabi’yi ziyaret edecek” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE’ye gerçekleştireceği ziyaret, özellikle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler için oldukça önemli. İki ülke arasındaki ekonomik iş birliği her geçen gün gelişirken, bu ziyaret sırasında yeni anlaşmalar imzalanabilir. Ayrıca Şubat ayında Türkiye ile Suudi Arabistan arasında da diplomatik temasların devam etmesi bekleniyor.