Suudi Arabistan'dan bir reform daha: Kadın astronot Rayyanah Barnawi uzaya çıktı

Suudi Arabistan son yıllarda insan hakları ve çağdaş yaşam reformlarıyla sıkça gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde ilk kadın astronot ve bilim insanını uzaya göndermeyi başaran Suudi Arabistan’da, Veliaht Prens Muhammed bin Salman özellikle kadınlara sunduğu yenilikler ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Uzaya çıkmayı başaran ilk Arap kadın astronot Rayyanah Barnawi, geçtiğimiz günlerde SpaceX Falcon 9 roketi ile yola çıktı. Barnawi, ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya fırlatıldı.

Suudi Arabistan’da meme kanseri araştırmalarıyla bilinen Barnawi’ye, Suudi savaş pilotu Ali el-Karni eşlik etti. İkili, on yıllar sonra uzaya giden ilk Suudi astronotları olarak isimlerini tarihe yazdı.

1988 Cidde doğumlu olan Rayyanah Barnawi, biomedikal lisans ve doktorasının olduğu Yeni Zelanda’nın Otago Üniversitesi’nde eğitimini sürdürüyor. Riyad’da kök hücre ve doku mühendisliği konusunda çalışmaları olduğu belirtilen Arap bilim insanı, meme kanseri konusunda önemli araştırmalar yapmıştı.

Suudi Arabistan medyasında yer alan bilgilere göre iki astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda insan araştırmaları, hücre bilimleri ve mikro yerçekimi ortamında bulut tohumlama gibi 14 bilimsel deney gerçekleştirmek üzere uzay yolculuğuna başladı.Yanlarında Amerikalı astronotlar Peggy Whitson (kaptan) ve John Shoffner de yer aldı.

SUUDİ ARABİSTAN’DA MUHAMMED BİN SELMAN ETKİSİ

Yalnızca birkaç yıl öncesinde kadınların otomobil kullanması dahi yasa dışıyken bugünlerde Suudi Arabistanlı bir kadının uzaya gönderilmesi, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın reformları kapsamında değerlendiriliyor.

Ülkenin sosyolojik değişimi açısından, Nisan 2016’da tanıtılan 15 yıllık stratejik yönelimi planlayan "Vizyon 2030" planlaması ile büyük bir adım atıldı. Neom, yenilenebilir enerji, biyoteknoloji (genetiği değiştirilmiş tarım), robotik ve ileri üretim sektörlerine yatırımlar ilan edildi.

Veliaht Prens, "aşırı muhafazakar Suudi Devleti’nin son 30 yıldır katı olduğunu" dile getirdi. Arap medyasında yer alan haberlere göre; Muhammed bin Selman 'Ilımlı İslam' ülkesine dönmeyi hedefliyor.

2017’de kadın bir şarkıcı ilk kez halka açık konser verme hakkına sahip oldu. Bu yenilik, birçok reformun önünü açan en önemli adım olarak değerlendirildi. Bu kararın hemen ardından turizmi geliştirmek ve yabancıları ülkesine çekmek isteyen Arabistan, 2018’den itibaren turist vizesi vermeye başladı.

Riyad’ın güneybatısı Kiddiya’da dünyanın en büyük kültür, spor ve eğlence şehirlerinden birinin inşa edileceği duyuruldu. Ülkeye turist çekmek isteyen Arabistan, gurbetçilerin yatırım ve yerleşme olasılıklarını artırmaya yönelik ikamet planını (premium ikamet) onayladı.

Arap dünyasında oldukça ses getiren gelişmelere imza atan Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın yarattığı reformcu imaja karşın; bölgedeki insan hakları grupları tersi beyanlarda bulunuyor.

İnsan hakları grupları, Muhammed bin Selman döneminde baskıların daha fazla arttığını iddia ederken aktivistlerin tutuklanma oranlarındaki artışa dikkat çekiyor.

Suudi Arabistan’ın 'Ilımlı İslam' dönüşümü halk arasında fikir ayrılıklarına sebep olurken büyük bir çoğunluk tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Bu sosyolojik değişim ve gelişim, Suudi Arabistan’ı diğer Arap ülkelerinin bir adım ötesine taşıma potansiyeline sahip olabilir.