Suwalki Koridoru: Rusya'nın bir sonraki hamlesi NATO'nun Aşil Topuğu mu?
Litvanya ve Polonya arasında yer alan Suwalki Koridoru, NATO’nun Rusya karşısındaki en savunmasız noktalarından biri olarak dikkat çekiyor. Rusya’nın bölgeyi kontrol altına alması halinde, askeri yığınak yaptığı dış bölgesi Kaliningrad’a ulaşması ve Baltık ülkelerinin NATO güçleri ile olan bağlantısını kesmesi mümkün olacak.
Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’nın bölgedeki kontrolünü artırma çabaları, asker konuşlandırma ve NATO devletlerini etkisiz hale getirme çerçevesinde sürüyor. Litvanya ile Polonya arasında yer alan Suwalki Koridoru ise Ukrayna savaşının seyrini değiştirebilecek önemde.
Suwalki Boşluğu olarak da bilinen koridor, Polonya ve Orta Avrupa’dan Baltık ülkelerine karayolu ve demiryoluyla ulaşmanın tek yolu olduğu için bölge güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Aynı zamanda Estonya, Letonya ve Litvanya’nın Avrupa ile bağlantısını oluşturuyor. Rusya, Suwalki Koridoru’nu kontrol altına alması halinde, izole haldeki dış bölgesi Kaliningrad Oblastı ile doğrudan bağlantı kurabilir ve Baltık ülkelerini Avrupa’nın geri kalanından ayırabilir.
NATO’NUN AŞİL TOPUĞU
Suwalki Koridoru, Rus tehdidine karşı NATO topraklarındaki en savunmasız bölge olarak kabul ediliyor. Koridor, iki şeritli yol ve bir demiryolu hattı içeren, korunması zor, düz, eski tarım arazilerinden oluşan 100 kilometrelik bir alandan oluşuyor.
Rus devlet televizyonu, Kaliningrad’a giden bir kara koridoru konusunun gündeme geldiğini bildirdi. Ayrıca Rus yetkililerin bu “askeri harekatın” Rusya için Ukrayna’daki savaştan daha hızlı ve kolay olacağını düşündüğü aktarıldı.
Rusya'nın en çok izlenen siyaset sohbet programı 60 Minut'un konuklarından biri, Rus güçlerinin NATO üyesi Baltık ülkelerine ve İsveç'e nasıl saldırabileceğini gösteren ayrıntılı bir plan gösterdi. Eskiden Rus hava kuvvetlerinde görev yapan ve şu anda yedek subay olan Albay Igor Korotchenko, Rus güçlerinin Kaliningrad'dan yukarı çıkarak nasıl Suwalki Koridoru'nu kapatabileceğini ve NATO desteğini engelleyebileceğini açıkladı. Korotchenko, “Bütün NATO radarları kör olur ve hiçbir şey görmez” yorumunu yaptı.
NATO üyesi Baltık devletleri Estonya, Letonya ve Litvanya, bağımsızlıklarından bu yana Rusya ve Belarus ile ortak sınırları nedeniyle sürekli bir saldırıya açık halde bulunuyor. Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, mart ayında gerçekleşen NATO zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, “Suwalki Koridoru’nun her iki taraftan da savunulmasını istiyoruz” diyerek NATO’ya çağrıda bulundu.
2016 yılında, RAND düşünce kuruluşundaki araştırmacılar, NATO’nun destek sağlamaması halinde Rus güçlerinin Estonya ve Letonya'nın başkentlerini altmış saat içinde ele geçirebileceğini öne sürdü. Bu nedenle, Rusya ile NATO arasındaki bir savaş durumunda, ittifakın bu bölgeyi Polonya ve Litvanya'nın kontrolü altında tutması gerekiyor.
Rus hava savunma sistemleri, Baltık ülkeleri ve Polonya'daki hava sahasını felç edebilir. Kaliningrad'da ve St. Petersburg yakınlarında konuşlandırılan Rus S-300 ve S-400 füzeleri, Belarus'taki füze savunma sistemleriyle birlikte Polonya ve Baltık ülkelerinin hava savunma sistemleri için kapsama alanı sağlıyor. Bu da NATO'nun bölgedeki etkisini tamamen kesebilir. Çünkü Rusya, Suwalki Koridor’unu ve yakınındaki ülkeleri sadece karadan değil hava sahasından da bloke etme fırsatına sahip olacak.