Tayland'da siyasi kriz derinleşiyor: MFP koalisyondan çıkartıldı
Tayland’da iki ana muhalefet partisi 14 Mayıs genel seçimlerinde ordu destekli hükümeti bozguna uğrattıktan sonra iktidar koalisyonu kurma konusunda anlaşmıştı. Ancak Tayland'da seçim sonrası başbakanlık krizi yaşandı, başbakan adayı Pita Limjaroenrat’ın milletvekilliği anayasa mahkemesi tarafından askıya alındı. Geçtiğimiz günlerde ise Tayland İleri Hareket Partisi (MFP) ana muhalefet koalisyonundan çıkartıldı.
14 Mayıs’ta Tayland halkı, genel seçimler için sandık başına gitti. Bu, 2020 yılında ülke çapında yapılan ve gençlerin ön saflarda yer aldığı geniş çaplı protestolardan sonra yapılan ilk genel seçim oldu.
Parlamento seçimlerini, Pita Limjaroenrat’ın Pheu Thai Partisi (Tayland İleri Hareket) 151 sandalye ile birinci sırada, eski Başbakan Taksin Şinavatra’nın Pheu Thai (Taylandlılar İçin) Partisi ise 141 sandalye ile ikinci sırada tamamladı.
Genel seçimler sonucunda sekiz muhalefet partisi koalisyon oluşturarak en çok oyu alan Pita Limjaroenrat’ı başbakan adayı gösterdi. Ancak 500 milletvekili ve kral tarafından atanan 250 senato üyesinin bulunduğu parlamentoda gerçekleştirilen oylamada 324 oy alan Pita, başbakan seçilemedi.
Genel seçimlerde en çok oy alan partinin lideri Pita Limijaroenrat’ın parlamentoda yeterli oyu toplayamaması ülkede başbakanlık krizinin patlak vermesine neden oldu.
PİTA’NIN MİLLETVEKİLLİĞİ ASKIYA ALINDI
Temmuz ayında başbakan adayı Pita Limjaroenrat’ın milletvekilliği anayasa mahkemesi tarafından askıya alındı.
Tayland Anayasa Mahkemesi, mayıs ayında yapılan genel seçimlerin galibi Tayland İleri Hareket Partisi (MFP) lideri ve başbakan adayı Pisa Limjaroenrat’ın milletvekilliği görevinin askıya alınmasına karar verdi.
Mahkeme, Limjaroenrat’ın seçim kampanyası sürecinde bir medya şirketinde hisse sahibi olmasının yasalara aykırı olduğuna hükmetti.
Limjaroenrat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Mevcut sistemde halkın onayını almanın, ülkeyi yönetmek için yeterli olmadığı artık netleşti” değerlendirmesinde bulundu.
Pita Limjaroenrat'un liderliğindeki Tayland İleri Hareket Partisi, yaşanan gelişmelerin ardından partilerinden bir başka başbakan adayı çıkarmayacaklarını ve koalisyon cephesinin ortak adayına saygı duyacaklarını belirtti.
Tayland Seçim Komisyonu, Pita’yı medya şirketinde hisse sahibi olduğu gerekçesiyle seçim yasalarını ihlal etmekle suçlamış ve şikayette bulunmuştu. Pita ise seçim yasalarını ihlal ettiğine ilişkin suçlamaları reddetmişti.
MFP ANA MUHALEFET KOALİSYONUNDAN ÇIKARTILDI
Tayland’da genel seçimlerin ardından başlayan siyasi kriz sürüyor. Seçimi lider tamamlayan Tayland İleri Hareket Partisi (MFP) lideri Pita Limjaroenrat’in başbakan olmasının engellenmesinin ardından bu kez de MFP muhalefet koalisyonundan çıkartıldı.
İHA’nın aktardığına göre; Pheu Thai Partisi (Taylandlılar İçin) yaptığı açıklamada, seçimlerin galibi MFP’nin dahil olmadığı yeni bir muhalefet koalisyonu kurulacağını ve Tayland Parlamentosu’nda yapılacak başbakanlık oylamasında ülkede emlak zengini olarak bilinen Srettha Thavisin’i aday göstereceklerini bildirdi.
Kararın, Tayland İleri Hareket Partisi’nin ordu karşıtı söylemleriyle bağlantılı olduğu ve Taylandlılar İçin Partisi’nin bir sonraki parlamento oylamasında senato üyelerinden destek görebilmek adına verilmiş siyasi bir hamle olduğu düşünülüyor.
ESKİ BAŞBAKAN ŞİNAVATRA ÜLKESİNE DÖNÜYOR
Tayland’da siyasi kriz devam ederken ülkenin sürgündeki eski başbakanı ve Taylandlılar İçin Partisi’nin kurucusu olan Taksin Şinavatra’dan yeni bir hamle geldi.
Tayland’da 2006 yılında yaşanan askeri darbe sonucu ülkeyi terk etmek zorunda kalan ve 15 yıldır sürgünde olan eski Başbakan Şinavatra ülkesine geri döneceğini duyurdu.
Tayland Yüksek Mahkemesi tarafından hakkında yakalama kararı bulunan ve çeşitli siyasi suçlamalarla 10 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak olan Taksin Şinavatra’nın 10 Ağustos’ta ülkeye dönmesinin ardından gözaltına alınması bekleniyor. Taksin’in ayrıca “Kraliyet Affı”na başvuracağı söyleniyor.
TAYLAND'DA BAŞBAKANLIK OYLAMASI TEKRAR ERTELENDİ
Tayland’n yeni başbakanını seçmek için yarın yapılması beklenen meclis oylamasının seçimleri kazanan İleri Hareket Partisi (MFP) lideri hakkında çıkacak Anayasa Mahkemesi kararı için ertelendiği bildirildi.
AA’nın aktardığına göre; Anayasa Mahkemesi'nden yapılan açıklamada, seçimin galibi MFP Genel Başkanı Pita Limjaroenrat'ın tekrar başbakanlığa aday olmasını engelleyen meclis kararına ilişkin ombudsman dilekçesinin Anayasa'ya uygun olup olmadığını görüşmek için zamana ihtiyaç olduğu bildirildi.
Mahkeme, Pita hakkındaki kararını vermek için 16 Ağustos'ta toplanacak.
Meclis Başkanı Wan Muhamad Noor Matha, başbakanlık oylamasının mahkeme karar verene kadar erteleneceğini duyururken meclisin, Senatonun fiilen bir başbakan adayını veto etme yetkisini ortadan kaldırma önerisini görüşmek üzere yarın yine toplanacağını söyledi.
Tayland’da bir adayın başbakan olabilmesi için 500 sandalyeli Temsilciler Meclisi ve 250 üyeli Senato’nun ortak oturumunda 376 oy alması gerekiyor.
500 kişilik Temsilciler Meclisi’nin 400 üyesi her bir seçim bölgesinde oy çokluğu, diğer 100 üye ise ayrı bir oylamayla belirleniyor. Cunta tarafından atanan askerlerden oluşan 250 üyeli Senato ve 500 üyeli Temsilciler Meclisi, ortak oturumla başbakanı seçiyor.