Terör örgütü PKK Suriye’nin kuzeyinde seçime hazırlanıyor: Ankara’dan itiraz sesleri yükseliyor

Suriye’nin kuzeyinde varlık gösteren ve ABD tarafından desteklenen terör örgütü PKK/PYD, önümüzdeki günlerde bölgede seçim düzenlemeye hazırlanıyor. Terör örgütünün bu planına Ankara’dan tepki sesleri yükseliyor.

Dünya aylardır İsrail ile Hamas arasında Gazze’de yaşanan çatışmalara kilitlenmiş durumda. İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırıları devam ederken, Suriye’nin kuzeyinde kritik gelişmeler oluyor.

ABD tarafından desteklenen terör örgütü PKK/PYD, uzun yıllardır Suriye’nin kuzeyinde varlık gösteriyor ve özerk bir yönetim kurmaya çalışıyor. Ankara’nın tüm tepkilerine ve itirazlarına rağmen ABD, terör örgütü PKK/PYD’ye silah göndermeye devam ediyor.

Terör örgütünün ekonomik olarak da en büyük destekçisi Washington hükümeti. ABD, PKK/PYD’ye yönelik desteğine gerekçe olarak IŞİD ile mücadeleyi gösteriyor. Ancak IŞİD’in, Suriye ve Irak’ın neredeyse tamamında etkisinin azaldığı ve varlığını kaybetme noktasına geldiği biliniyor.

Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekleyen Ankara hükümeti, ABD’nin terör örgütüne yönelik desteğinin arkasında farklı niyetler olduğunu düşünüyor. ABD’nin Türkiye sınırına yakın noktalarda yeni askeri üsler inşa etmesi ise Ankara hükümetini rahatsız eden bir diğer etken.

Ankara hükümeti son dönemde Irak merkezi hükümetiyle siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerini güçlendiriyor. Türkiye ve Irak’ın önümüzdeki dönemde Kuzey Irak’ta terör örgütü PKK’ya yönelik askeri operasyon başlatabileceği konuşuluyor.

Diğer yandan Türkiye, Suriye’de Esad yönetimi ile de normalleşmek istiyor.

Suriye ve Irak merkezi hükümetleriyle ilişkilerini ilerletme yoluna giden Türkiye, ABD tarafından desteklenen terör örgütüne karşı komşularıyla birlikte hareket etmek istiyor.

ABD ise NATO müttefiki Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen bölgedeki varlığını korumaya ve terör örgütüyle birlikte hareket etmeye devam ediyor. ABD’nin üst düzey kritik isimlerinin, terör örgütünün sözde yöneticileriyle görüşmeleri sık sık tartışma yaratıyor.

PKK/PYD SURİYE’NİN KUZEYİNDE SEÇİME HAZIRLANIYOR

Suriye’nin kuzeyinde varlığını sürdüren PKK/PYD, 11 Haziran’da yerel seçim yapacağını duyurdu. Daha önce seçim tarihini 30 Mayıs olarak açıklayan örgüt, gelen baskıların ardından 11 Haziran’a ertelendiğini açıkladı.

Seçimin, Cezire, Devr Ez Zor, Dakka, Tabka, Fırat, Münbiç ve Afrin’in Şehla bölgelerinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Söz konusu seçimlerin, terör örgütüne Suriye’de özerk bir statü oluşturacağı yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Terör örgütü PKK/PYD’nin, ABD’nin de desteğiyle bağımsız bir devlet kurma planı olduğu biliniyor.

Suriye’de Esad yönetimi söz konusu seçimleri onaylamazken, Türkiye ise bu durumu bir güvenlik tehdidi olarak görüyor. Suriye’nin kuzeyindeki PKK/PYD varlığını bir beka tehdidi olarak gören Ankara, terör örgütünün faaliyetlerine şiddetle karşı çıkıyor.

Terör örgütünün baskı altında insanları seçime götürmesi bekleniyor. Suriye Kürt Ulusal Konseyi, belediye seçimlerini boykot edeceğini açıkladı. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri Muhammed İsmail ise “Biz bu seçimlere katılmıyoruz. Bize göre bu seçim meşru da değildir” ifadelerini kullandı.

Terör örgütünün bölgedeki faaliyetlerinin arkasındaki en önemli ismin McGurk olduğu belirtiliyor. McGurk, Joe Biden’ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ABD’nin Afrika ve Orta Doğu koordinatörlüğüne atandı. Irak’ta PKK’yı destekleyen McGurk, Suriye’nin kuzeyinde de PYD’nin tüm faaliyetlerinin arkasında durdu.

Terör örgütünün 11 Haziran’da gerçekleştirmeyi planladığı seçimlerin arkasında da McGurk’un olduğu değerlendiriliyor.

“BÖLÜCÜ ÖRGÜTÜN BİR TERÖRİSTAN KURMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Efes-2024 Tatbikatı’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Suriye’de kaos ve istikrarsızlığın hakim olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölücü terör örgütünün Suriye uzantısı bir teröristin kurma hedefiyle bölge halkı üzerindeki baskısını, tehditlerini ve gayretlerini yoğunlaştırdı” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde bölücü örgütün bir teröristin kurmasına asla izin vermeyecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin bölgedeki gelişmelere karşı reaksiyon göstereceğini gözler önüne seriyor.