Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni dönem: Paşinyan tepkilerle karşı karşıya!
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, son dönemde Türkiye ile ilgili yaptığı ılımlı açıklamalarla dikkat çekiyor. Ermenistan’ın Kafkasya’da yeniden etkin bir rol oynamasını isteyen Paşinyan, Ankara hükümetine yönelik sıcak mesajlar vermeye devam ediyor. Paşinyan’ın yeni Türkiye politikası, ülke içinde birçok tepki ve eleştiriyi beraberinde getiriyor.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, son dönemde Türkiye’ye yönelik ılımlı ve sıcak mesajlarıyla dikkat çekiyor. Paşinyan’ın geçtiğimiz günlerde 1915 olaylarıyla ilgili açıklamaları, ülke içindeki muhalifler tarafından çok sert tepki çekti.
Paşinyan, “Türkiye Ermenilere soykırım yapmamıştır. Soykırım iddiası, SSCB tarafından, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini kötüleştirmek için icat edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Osmanlı İmparatorluğu’ndaki sözde soykırımın jeopolitik entrikaların sonucu olduğunu söyleyen Paşinyan, Ermeni halkının vatan aramayı bırakması gerektiğini belirtti. Ermenistan Başbakanı, “Bu büyük trajedi Birinci Dünya Savaşı esnasında meydana geldi ve devleti olmayan Ermeni halkı yüzyıllar önce devletliğini kaybetti ve aslında devlet geleneğini unuttu” dedi.
Ermenistan liderinin bu açıklamaları, Erivan’ın Türkiye ile ilişkilerinde normalleşme çabası içinde olduğu şeklinde değerlendiriliyor.
İkinci Dağlık Karabağ Savaşı’nı kaybetmesinin ardından Kafkasya’da yalnızlaşan Ermenistan, bölgede yeniden etkin bir rol oynamak ve komşularıyla ilişkilerini yeniden tesis etmek istiyor.
Paşinyan, “Komşularımızla barış içerisinde yaşamak istediğimizi gösteren bir anayasaya ihtiyacımız var” ifadeleriyle bölgede yeni bir strateji oluşturmaya çalıştığını gözler önüne seriyor.
Öte yandan Paşinyan, “Eskiden yaptığımız gibi haritaları açarak büyük Ermenistan hayali kurmayı bırakıp gerçekçi bir politikaya geçmeye ihtiyacımız var. Erivan’dan her sabah Ağrı Dağı’na bakarak hayaller kurmaya devam edersek günün birinde Erivan da elden gider” şeklinde konuşmuştu.
Paşinyan, 24 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Bölgemizde barış, sükunet ve gelişim istiyoruz. SSCB’nin dağılmasından sonra Ermenistan’ın bağımsızlık ilan ettiği 29 bin 743 kilometrekarelik toprak parçası vatanımızdır. 1921 yılında yapılan Kars Anlaşmasını tanıyarak niyetimizin ciddiyetini göstermeye hazırız” ifadelerini kullanmıştı.
Ermenistan lideri, geçen ay yaptığı bir diğer açıklamada, “Türkiye ile ilişkilerimizde önemli bir şeyler yaşandığını düşünüyorum, hatta bunda neyin önemli olduğunu söylersem garip gelebilir. Birbirimizle konuşuyoruz ve inanıyorum ki Türkiye Cumhurbaşkanı ile de bir konuşmamız, diyaloğumuz var. Bu diyalog çok karmaşık, kolay değil ama bu konuşmayı yapmak çok önemli. Ermeni gerçekliğinde Türkiye çoğu zaman ‘karşıt komşu’ olarak algılanmıyor, Azerbaycan ile ilişkilerimiz üzerinden algılanıyor, halbuki Türkiye ile gündemimiz olması gerekiyor” dedi.
Paşinyan, “Türkiye’nin de önemli bir uluslararası aktör olduğunu inkar edemeyiz, bu gerçekle yüzleşmeliyiz” ifadelerini kullandı.
NİKOL PAŞİNYAN’A TEPKİLER BÜYÜYOR
Ermenistan son yıllarda askeri ve ekonomik olarak zayıflamaya devam ediyor. İkinci Dağlık Karabağ Savaşı’nda Rusya’dan beklediği desteği bulamayan Erivan, ABD ve Batı ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirme yoluna gitti.
Paşinyan’ın Avrupa’da yeni müttefik arayışları ise Moskova’nın daha çok tepkisini çekti. Ermenistan’ın NATO ve AB üyeliklerini sürekli gündemde tutması, Paşinyan’ın Rusya’ya yönelik sert açıklamaları, Erivan’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne üyeliği, Ermenistan liderinin Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Zirvesi’ne katılmaması ve örgütten ayrılma planlarını dile getirmesi Moskova yönetimi tarafından olumsuz karşılanıyor.
Rusya ile ilişkilerinde sorunlar yaşayan Paşinyan, Azerbaycan ile ilişkilerini yeniden tesis etmeye ve Türkiye ile ilişkilerinde normalleşmeye çalışıyor.
Dış politikada yeni bir strateji geliştirmeye çalışan Paşinyan, iç politikada büyük sorunlarla karşı karşıya. Paşinyan’ın Türkiye açıklamaları özellikle muhalif ve milliyetçi kesimlerden sert tepki çekiyor. Bazı göstericiler, sokaklara dökülerek Paşinyan yönetimini protesto ediyor.
Paşinyan’ın önümüzdeki dönemde Türkiye ve Azerbaycan ile normalleşme sürecini devam ettirmesi bekleniyor. Zengezur Koridoru’nun açılması, Ermenistan’da son dönemde kötüye giden ekonomiyi olumlu etkileyebilir. Zengezur Koridoru ile birlikte Ermenistan’ın da bölge ülkeleriyle ticareti canlanabilir.
Türkiye, Paşinyan yönetiminin son dönemdeki açıklamalarını ve değişen siyasi tavrını olumlu karşılıyor. İki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin önümüzdeki dönemde gelişmesi bekleniyor.
Paşinyan yönetimine olan destek her geçen gün azalırken, ilerleyen dönemde Ermenistan’da iktidar değişikliği gündeme gelebilir.