Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini destekleme kararı aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Litvanya’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Toplantının ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin mutabakata varıldığını söyledi. Peki; Türkiye, İsveç'in ittifaka üyeliğine neden onay verdi?

İsveç ve Finlandiya, 2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarından sonra NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu.

Türkiye ise terör örgütü PKK/YPG'ye destek verdikleri gerekçesiyle iki ülkenin NATO üyeliğine itiraz ederek, İsveç’ten teröre yönelik daha sıkı önlemler almasını talep etmişti.

İsveç, bu üyeliğin onaylanmasını sağlamak için yeni bir yasa yürürlüğe koydu.

İsveç’in terörle mücadele yasasının yürürlüğe girmesi ile NATO üyeliği konusunda önemli bir adım atıldı. 

İsveç’in getirdiği bu yasa, terör örgütü üyeliği ve terör üzerine propaganda yapılmasını engellemek üzere ağır cezai yaptırımlar içeriyordu. 

Ancak terörle mücadele yasasından sonra İsveç’te yakın zaman içerisinde gerçekleşen Kur’an-ı Kerim yakma eylemiyle gerginlik yeniden tırmandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu olaya sert tepki göstererek, “İsveç'te Kuran-ı Kerim'e yönelik alçakça saldırı hepimizi öfkelendirdi, bu bir nefret suçu. Bu nefret suçunun polis korumasında işlenmesi daha vahimdir. Söz konusu kendi güvenlikleri olunca hiçbir hak hukuk tanımayanlar sıra Müslümanların kutsallarına gelince birden fikir özgürlüğünü hatırlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Kurban Bayramı’nın birinci günü, cami önünde gerçekleştirilen eylemin Batı'da yayılan Müslüman ve İslam düşmanlığından kaynaklandığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı dünyasının bu konuda somut bir adım atmadığını vurgulayarak Yeni Zelanda’da 4 yıl önce 51 Müslüman’ın şehit edildiği terör eylemlerinden ders çıkarılmadığını belirtti.

İsveç’in terör olaylarının önüne geçememesi ve hükümetin yeni yürürlüğe koyduğu yasaların yalnızca kağıt üzerinde kalması İsveç’in üyeliği konusunda Türkiye’nin tavrından taviz vermeyeceğini gösteriyordu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in davetiyle, 6 Temmuz’da Vilnius Zirvesi öncesi konuyla ilgili görüşme gerçekleştireceğini belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan da benzer bir açıklama geldi.

Hakan Fidan, "Terör örgütlerinin, Stockholm sokaklarında rahatlıkla her türlü eylemi organize edebildiği, gösteri ve protesto etkinliklerini yapabildiği, para toplayabildiği, çatışma bölgeleriyle insan trafiğinin olduğu, sınırlarından giren herhangi bir mülteci kisvesindeki insanlara ne amaçla geldiğinin sorulmadığı, kısacası bilerek ya da bilmeyerek ev sahipliği yaptığı bir ortamda tabii ki bizim profesyonel olarak güvenlik değerlendirmesi açısından şu anda çok olumlu bir tablo çiziyor olmamız çok mümkün değil" ifadelerini kullandı.

6 Temmuz’da Hakan Fidan ile Jens Stoltenberg’in görüşmesinde İsveç’in terörizmle mücadelenin çeşitli boyutları bağlamında Üçlü Muhtıra temelinde attıkları adımlar gözden geçirildi.

Stoltenberg, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada toplantının “verimli” geçtiğini belirterek “İsveç’in ittifaka katılma zamanı gelmiştir” şeklinde konuştu.

NATO Genel Sekreteri, açıklamasında, Vilnius’taki NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un görüşeceğini de duyurdu.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN LİTVANYA’YA GİTTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Litvanya'nın başkenti Vilnius’a gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi nedeniyle ziyarete gittiği Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta; İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le üçlü görüşme gerçekleştirdi. Düzenlenen toplantı basına kapalı şekilde gerçekleşti.

Toplantıdan sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, basın açıklaması yaptı.

Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyesi olması için destek verdiğini belirterek "bugünün tarihi bir gün olduğunu" söyledi. 

Yapılan ortak açıklamada, “Türkiye ve İsveç, karşılıklı ticaret ve yatırımları artıracak fırsatları yaratmak için çalışacaktır. İsveç, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin canlandırılmasını etkin şekilde destekleyecektir. Bu desteğe AB ve Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının modernizasyonu ve vize serbestisi de dahildir” denildi.

Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in katılım protokolünü TBMM’ye en kısa sürede iletme ve TBMM ile onay için yakından çalışma konusunda mutabık kalındığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu, tüm NATO müttefiklerini daha güçlü ve daha güvenli hale getiren tarihi bir adımdır” ifadelerini kullandı.

İsveç Başbakanı Kristersson ise yaptığı açıklamada, “Çok mutluyum, İsveç için güzel bir gün. NATO üyeliği konusunda büyük bir adım atıyoruz” dedi.

NATO Zirvesi’nin düzenlendiği Vilnius’ta bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya katılımını desteklemesi konusunda varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan açıklamaya göre; Başkan Biden, "Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırım” dedi.

Joe Biden ayrıca, İsveç’in NATO’nun 32. müttefiki olmasını da sabırsızlıkla beklediğini dile getirdi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamalarının, şu anda 'sadece teknik bir konu' olduğunu belirtti.

Szijjarto, "İsveç konusunda da tavrımız net; hükümetimiz NATO ile bağlantıyı destekliyor, bu nedenle de birkaç ay önce parlamentoya bu konuda önerimizi sunduk. Üyelik sürecinin nihayetlendirilmesi artık teknik bir konu" dedi.

TÜRKİYE’NİN İSVEÇ KARARI DÜNYADA GÜNDEM OLDU

İngiliz BBC, 'Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini destekliyor' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Euronews ise 'Erdoğan İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı' dedi.

Independent, Stoltenberg'in kararı 'tarihi bir adım' olarak değerlendirdiğini aktardı.

New York Times, 'Türkiye, Zirve Arifesinde İsveç'in NATO'ya Girişinin Önünü Açıyor' başlığını attı.

New York Post 'Türkiye, İsveç'in NATO üyelik hedefini desteklemeyi kabul etti' dedi.

Omni 'Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine evet diyor' şeklinde aktardı.

İsveç devlet televizyonu SVT'de ise 'NATO üyeliğiyle ülkenin 200 yıllık tarafsızlık politikasının son bulacağına' vurgu yapıldı.

ABD merkezli CNN 'Türkiye, İsveç'i desteklemeyi seçti' başlıklı haberinde bir yıllık serüvenin artık sona yaklaştığını belirtti.

Katar Merkezli Al Jazeera, 'Tarihi gün: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO hedefini desteklemeyi kabul etti' başlığını tercih etti.

NATO LİDERLER ZİRVESİ BUGÜN BAŞLADI

NATO Liderler Zirvesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bugün başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı iki gün sürecek zirveye İsveç, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Japonya liderleri de katılıyor.

Liderler Zirvesi’nde İsveç'in NATO üyeliği, ittifakın yeni askeri planları ile Ukrayna çatışmalarındaki son durumlar ele alınacak.

NATO Zirvesi’nin ilk gününde düzenlenen forumun ardından İsveç’in de katılımıyla zirvenin birinci oturumu gerçekleştirilecek. Estonya, Letonya ve Litvanya arasında hava sahası konusunda iş birliği deklarasyonu imzalanacak, Dışişleri Bakanları ve Savunma Bakanları toplantıları yapılacak.

İSVEÇ’TEN TÜRKİYE MESAJI

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin yaklaşık 200 yıllık bağlantısızlığının ardından artık ortak koruma altına girmek istediğini ifade etti.

Kristersson, "Biz tüm NATO üyelerinin bilmesini istiyoruz ki; İsveç ittifaka aynı zamanda güvenlik sağlayacaktır. Biz uzun vadeli olarak buradayız. Terörle mücadelede, organize suçla mücadelede kararlıyız. İsveç'in İttifak'a katabileceği çok şey var. Dün elde edilen sonuçtan çok memnunum. Şimdi onayların tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

İsveç Başbakanı, ülkesinin AB ile Türkiye arasında yakın bağlar bulunmasından yana olduğunu belirterek, “Şimdi ekonomik bağların geliştirilmesini, Gümrük Birliği’nin güncellenmesini, daha iyi vize düzenlemelerini destekliyoruz. Bu daha yakın iş birliği için verimli bir zemin oluşturacaktır” şeklinde konuştu.