Türkiye’de etki ajanlığı tartışması büyüyor: Muhalefetten itiraz sesleri yükseliyor
Ankara hükümeti, yabancı devletlerin çıkarlarına aykırı faaliyetleri kriminalize eden bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.
Söz konusu taslak kapsamında, Türk makamları, kurumları veya yabancılar ile ilgili araştırma yapan veya “dış politika eylemi” gerçekleştiren kişilerin hapis cezasına çarptırılması öneriliyor.
Tasarıya, insan hakları savunucularının yanı sıra muhalefet partileri tepki gösteriyor.
Muhalefet partileri, yasanın muğlak ifadeler içerdiğini, basın, sivil toplum kuruluşları ve yabancı vakıflar gibi grupları susturmak için kullanılabileceğini dile getiriyor.
Taslağa göre, “devletin güvenliğine aykırı veya iç ve dış hukuka aykırılık” amacıyla “yabancı bir devlet veya kuruluşun stratejik çıkarı veya talimatı üzerine” faaliyet gösteren kişiler cezalandırılacak.
Bu durum, Gürcistan’da olduğu gibi sivil toplum kuruluşlarının ve muhalif seslerin sindirilmesine yol açabileceği endişelerine neden oluyor.
Bu yasa tasarısının, yaz tatili öncesi parlamentoda görüşüleceği belirtiliyor.
Tasarıya yönelik tepki ve itirazların ardından bazı tartışmalı maddelerin revize edilebileceği değerlendiriliyor.
Gürcistan’da da sivil toplum üzerindeki dış etkileri sınırlamayı hedefleyen benzer bir yasa tasarısı, haftalardır kitlesel gösterilere neden olmuş ve Devlet Başkanı Salome Zurabishvili tarafından veto edilmişti.