Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba:" Bahane kabul etmiyoruz"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Foreign Affairs dergisine açıklamalarda bulundu ve Ukrayna’nın savaş alanındaki başarısızlıklarının Batı’nın Kiev’e yaptığı yardımları azaltması için bahane olmaması gerektiğini söyledi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin son dönemde Rusya'ya karşı başarısız olduğu yorumları ile ilgili sorulara yanıt veren Dmitriy Kuleba, “Ukrayna’da sahada ne olursa olsun, bunlar desteği kesmek için birer bahane olarak kullanılmamalı” şeklinde konuştu.

Kuleba’ya göre Ukrayna, savaşın sona ermesini ve Rusya ile müzakereleri kabul etmeyecek. Ayrıca Batı’nın yardımlarının azalması nedeniyle kaynak sıkıntısı çekse bile savaşını sürdürecek.

Ukraynalı Bakan, “Ukrayna’yı mali ve askeri yardımdan mahrum bırakmak isteyenlerin hesabı nedir? Belki de hesapları, bunu yaparlarsa Ukrayna’nın Rusya’ya taviz verme ve müzakerelere başlama zamanının geldiğini idrak etmesidir” dedi.

Bu gelişmeler sonucunda Batı’nın yenilgiyi önlemek için Ukrayna’ya yardıma devam etmek zorunda kalacağını iddia eden Kuleba, “Savaş alanındaki durum çok daha kötüleşecek. Şimdiden iki ya da üç ay öncesine göre daha fazla topçu mühimmatı sıkıntısı çekiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

14-15 Aralık 2023 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen son Avrupa Birliği (AB) liderler toplantısnda Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna’ya 50 milyar euro tahsis edilmesini onaylayan 2024-2027 bütçesindeki değişiklikleri veto etmişti.

Budapeşte, Kiev’e yıllık bazda mali yardım sağlanmasını ve fonların harcanması üzerinde sıkı bir kontrol uygulanmasını önermiş, aynı zamanda bütçe dışı finansman kaynaklarının kullanılması ve genel kredi alınmaması gerektiğini vurgulamıştı.