Ukrayna ve Batı, Rusya'ya karşı bahar taarruzu planları kuruyor

Rusya-Ukrayna savaşında çatışmalar Bakhmut’ta tıkanma noktasına gelirken, Kiev büyük bir taarruza hazırlanıyor. Ukrayna ordusu, “bahar taarruzu” ile kaybettiği toprakları geri almaya çalışıyor. ABD, Almanya ve İngiltere, Kiev’e Leopard 2 ve 1, Challenger, Abrams tankları gönderiyor. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ise Ukrayna kuvvetlerinin nisan ve mayıs aylarında birkaç yönde taarruza geçebileceğini bildiriyor.

24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna savaşı birinci yılını geride bıraktı. Rusya, savaşın başında ele geçirdiği toprakların büyük bir bölümünden geri çekilmesine rağmen Ukrayna'nın doğusunda ve özellikle Karadeniz kıyılarında yerleşimini sağladı.

Moskova’nın ele geçirdiği toprakların bir bölümü de bu süreçte düzenlenen "referandumlarla" Rusya'ya bağlandı.

Ancak, Ukrayna ordusunun, Rus güçlerine karşı saldırı hazırlığında olduğu belirtiliyor. Ukrayna’nın, büyük bir bahar taarruzuna hazırlandığı söyleniyor.

Saldırıda, Batı’dan tedarik edilen Alman Leopard 2 tankları, ABD yapımı Bradley zırhlı araçları ve çok daha fazla kaynağın kullanılacağı öne sürülüyor.

New York Times'ın haberine göre, taarruz için birliklerin eğitim gördüğü ve yeni birimlerin oluşturulduğu iddia ediliyor.

UKRAYNA, BATI’DAN VURUCU GÜCÜ YÜKSEK SİLAHLAR ALIYOR

24 Şubat 2022 tarihinden bu yana, Ukrayna’nın savaş meydanlarında elde ettiği başarılarda, Batılı devletlerin yaptığı silah yardımları önemli rol oynuyor.

Hem AB’ye hem de NATO’ya girmek için Batı yanlısı politikalar izleyerek Rusya’yı karşısına alan Ukrayna, Batı’dan yardım istemeye devam ediyor.

Batılı devletlerin Kiev’e yaptığı yardımlar, Ukrayna’nın savaş meydanlarında Rusya’ya karşı elde ettiği başarıları artırıyor.

Batı, Ukrayna'ya daha fazla askeri ekipman ve silah gönderiyor. Almanya, Rusya’ya karşı tavrını sertleştiriyor. Kiev’e askeri yardım ve Moskova’ya yaptırımlar konusunda hep yavaş davranmakla eleştirilen Almanya, Rusya karşısında uyguladığı denge politikasından vazgeçiyor. 

Almanya hem başka ülkelere sattığı tankların Ukrayna’ya teslim edilmesine izin veriyor, hem de kendisi bu tankları doğrudan Kiev’e veriyor.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamaya göre, mühimmat ve yedek parça paketleri dahil 18 Leopard 2 tankı Almanya’da eğitilen mürettebatıyla birlikte geçtiğimiz ay Ukrayna’ya ulaştı.

World Socialist Web Site’nin aktardığına göre; Almanya Savunma Bakanlığı, "Bir sonraki adımda Leopard 1 A5 teslim edilecek” açıklamasını yaptı. Buradaki amaç, ilk 25 tankın yaza kadar sağlanması, yıl sonuna kadar yaklaşık 80’e çıkarılması ve 2024 yılında en az 100 Leopard 1 A5 tankına ulaşılması diye belirtildi.

Ukrayna, Almanya’dan daha önce 40 Marder zırhlı araç; 34 Cheetah uçaksavar topu; 6 Biber köprü döşeme tankı; 15 kurtarma tankı; 14 kundağı motorlu obüs; 2 bin, 54 M113 mühimmatlı zırhlı asker taşıyıcı ve üç Badger tankdozer teslim almıştı.

Polonya, Kanada ve Norveç de taahhüt ettikleri Leopard 2 tanklarını Kiev’e teslim etti. 

İngiltere yapımı Challenger 2 tankları da geçtiğimiz haftalarda Kiev’e ulaştı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise geçtiğimiz haftalarda Ukrayna'ya tank tedarikini hızlandırmak için yeni Abrams M1-A2 tankları yerine, eski tankların gövdesini modernize ederek sonbahara kadar Ukrayna ordusuna ulaştırılacağını açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, "Ocak ayında duyurulduğu üzere ABD Ukrayna ordusuna Ukrayna Güvenlik İnisiyatifi kapsamında 31 adet M1 Abram tankı verecekti. Orada niyet M1-A2 varyantını vermekti. Ancak o duyuruyu yaptığımızdan beri mümkün olan en hızlı şekilde tank vermek konusunda seçenekler arıyorduk. Bunu daha iyi nasıl yapabileceğimize dair araştırma ve etütten sonra Pentagon, Ukrayna ile koordinasyon halinde Abram tanklarının M1-A1 varyantını vermeye karar verdi. Bu teslimat süresini önemli ölçüde kısaltacak" ifadelerini kullandı.

KİEV, BİRKAÇ YÖNDE TAARRUZA GEÇMEYİ PLANLIYOR

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Ukrayna kuvvetlerinin nisan ve mayıs aylarında birkaç yönde taarruza geçebileceğini açıkladı.

Alain Türk’ün aktardığına göre; Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, geçtiğimiz ay Estonya Kamu Yayıncılığı (ERR) televizyonuna verdiği demeçte, Ukrayna'nın taarruz planlarına değindi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığının taarruza geçiş kararı vereceğine işaret eden Bakan Reznikov, “(Taarruz) Bu, birkaç yönde planlanıyor. En uygun anın ne zaman olacağına ve nasıl karar vereceklerine bağlı” ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı Reznikov, taarruzun hava koşullarına da bağlı olduğunu belirterek, “İlkbaharda bizde yer çok nemli oluyor. Sadece paletli araçlar kullanılabilir. Nisan, mayıs aylarında göreceğimizi düşünüyorum. Kiev, Çernigov, Sumi, Harkov, Herson'da yapıldığı gibi geçici olarak işgal altındaki topraklarımızı kurtarmaya devam edeceğimizden eminim” dedi.

Bakhmut yönünde Ukrayna askerlerinin “Rusya’nın saldırı potansiyelini önemli ölçüde azalttığını” belirten Bakan Reznikov, bunun Ukrayna kuvvetlerine “cephe hattını sabit tuttmaya ve taarruza hazırlanmaya” imkan sağlayacağını söyledi.

Kiev, Batı tarafından gönderilen tanklara güvenerek Rusya'ya karşı saldırıya geçmeyi planlıyor. Evrensel’in aktardığına göre, nisan sonuna kadar Ukrayna’ya toplam 60 Alman yapımı “Leopard 2”, 30 İngiliz yapımı “Chellenger”, Polonya ve Çekya’nın elinde bulunan ve modernleştirilen eski SSCB yapımı 150 adet T-72 panzeri ve 180 adet “Leopard 1” tankı teslim edilecek.

Ukrayna, Batı tarafından gönderilen silahlarla Rusya’ya karşı taarruza geçebilir. Ancak taarruz başarıyla sonuçlanmazsa Batılı devletler, Rusya ile müzakere masasına oturmak zorunda kalacak. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin üzerinde kurulan baskı da artacak. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Batılı ülkelerin Ukrayna'ya verdiği silah desteğine ilişkin, “Rusya'ya karşı ilan edilmemiş bir savaş yürüten güçler, sert bir yanıt alacak” değerlendirmesinde bulunuyor.

Moskova, Batı'yı, Rusya'nın egemenliğini savunmak ve her türlü tehdidi savuşturmak için hem askeri potansiyele hem de iradeye sahip olduğu konusunda uyarıyor. 

Yabancı silahların Ukrayna'ya sevk edilmesinin nükleer kıyameti her gün yakınlaştırdığını söyleyen Rusya, dün kıtalararası balistik füze denemesi yaptığını açıkladı. Moskova daha önce de Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirdiğini bildirmişti.