Ukrayna'da bulunan Kahovka Barajı'na saldırı düzenlendi: Kiev hükümeti 'nükleer felaket' uyarısı yaptı!
Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla başlayan savaş, iki tarafın da müdahalelere karşılık vermesiyle daha da alevlendi. Ukrayna'nın güneyinde yer alan Nova Kahovka Barajı'na düzenlenen saldırı için iki taraf da birbirini suçluyor.
Ukrayna'da düzenlenen saldırı sonucu Nova Kakhovka Barajı'nın yıkıldığı açıklandı.
Rusya ve Ukrayna'nın kontrolündeki bölgelerde binlerce insanın sel tehlikesi altında olduğu belirtildi.
İKİ TARAF DA BİRBİRİNİ SUÇLUYOR
Ukrayna, güneydeki Herson bölgesinde bulunan Dnipro Nehri üzerindeki Kahovka Barajı’nı Rus birliklerinin vurduğunu açıkladı.
Kremlin ise bu suçlamayı kabul etmedi ve Ukrayna’nın bu açıklamasını “kasıtlı sabotaj” olarak değerlendirdi.
Ukrayna ordusu, Rusya’nın kasıtlı şekilde baraj duvarını deldiğini duyurdu. Bölgeye yapılacak asker nakli için baraj yolunun kullanılması gerektiğini açıklayan Ukrayna ordusu, Moskova’nın buna engel olmak için bir saldırı düzenlediğini savunuyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise baraja düzenlenen saldırının Ukrayna'nın "kasıtlı sabotajı" olduğunu ve Rusya'nın kontrolü altına aldığı Kırım'a su yardımlarını engelleme amacı taşıdığını vurguladı.
Peskov, "Bunun Ukrayna tarafının kasıtlı bir sabotajı olduğunu şimdiden kesin olarak ilan edebiliriz. Amaçlardan biri de Kırım'ı sudan mahrum bırakmak" dedi.
Baraj suyunun taşması nedeniyle nehrin yükseldiği bölgede yaklaşık 17 bin kişinin yaşadığı açıklandı. Bölgede oluşan sel riski nedeniyle tahliyelere başlandığını söyleyen Ukrayna Başsavcısı Andri Kostin, "40 binden fazla insan sel tehlikesi altında" ifadelerini kullandı.
Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Kahovka Barajı'nı dışarıdan vurarak patlatmanın tam anlamıyla mümkün olmadığını açıkladı. Zelenski, Twitter’dan paylaştığı mesajında, barajın bulunduğu bölgenin yaklaşık bir yıldır Rusya'nın kontrolünde olduğunu belirterek baraja "Rus işgalcilerin mayın döşediğini" ve "patlattığını" söyledi.
Kiev ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, barajın yıkılması ile ilgili olarak Rusya'nın Ukrayna savaşında bir vahşet sergilediğini söyledi.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ise sivil altyapıya yönelik saldırıların savaş suçu olduğunu söyledi ve sel tehlikesi nedeniyle AB liderlerine çağrı yapacağını duyurdu.
BATILI ÜLKELERE RAĞMEN İNGİLTERE ve ABD TARAFSIZ KALDI
Ukrayna’yı destekleyen Batılı ülkeler, baraja yapılan saldırıyı kınadı ve saldırıdan Rusya’yı sorumlu tuttu. İngiltere ve ABD tarafından yapılan açıklamada ise saldırının kimin tarafından yapıldığının henüz belli olmadığı ifade edildi.
İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin, Ukrayna'nın güneyinde bulunan Kahovka Barajı'nın vurulmasının "savaş suçu" olduğunu belirterek sorumluların hesap vermesini sağlamak üzere ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası ortaklarıyla iş birliği içinde olduğunu bildirdi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise saldırı sonucunda yıkılan Kahovka Barajı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ne olduğunu kesin olarak söyleyemeyiz” dedi.
Kirby, “Barajdaki patlamadan Rusya’nın sorumlu olduğuna dair raporları gördük. Bu raporları değerlendirmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ve daha fazla bilgi toplamak için Ukraynalılarla birlikte çalışıyoruz, ancak ne olduğunu kesin olarak söyleyemeyiz" şeklinde konuştu.
İngiltere tarafından yapılan açıklamada, saldırı ile ilgili olarak birilerini suçlamak için çok erken olduğu ifade edildi.
Evening Standard gazetesinin aktardığına göre, basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiliz askeri ve istihbarat birimlerinin bölgedeki durumu incelediğini ve saldırıyla ilgili olarak bir tarafı suçlamak için henüz çok erken olduğunu belirtti.
Sunak, "Askeri ve istihbarat birimlerimiz şu anda bunu inceliyor, dolayısıyla bunu önceden tahmin etmek ve kesin bir yargıya varmak için henüz çok erken. Ancak şunu söyleyebilirim ki, eğer kasıtlı bir saldırı ise bence savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'da sivil altyapıya yönelik en büyük saldırı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
KAHOVKA BARAJI’NIN YIKILMASI NÜKLEER FELAKETİ TETİKLEYEBİLİR
Nova Kahovka Barajı, Rus ve Ukraynalı kuvvetleri birbirinden ayıran, içme suyu kullanılarak elektrik üretmek için büyük öneme sahip olan ve Dnipro Nehri'nin üzerinde bulunan altı barajdan bir tanesi.
Yaklaşık 18 kilometre küp kadar su depo hafızasına sahip olan baraj aynı zamanda Zaporijya Nükleer Santrali'nin soğutma sistemlerini karşılıyor.
Kiev hükümeti, barajın yıkılması ile Rus kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali'nin yeniden nükleer felaket tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.
Yetkili birimler, santralin bazı reaktörlerinin arızalanmasından dolayı yetersiz su kaynağı nedeniyle kaynaklanacak bir erimenin mümkün olmadığını dile getirdi.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ise barajın patlamasının nükleer tesiste acil bir güvenlik sorunu oluşturmadığını ifade etti.
UKRAYNA GÜÇLERİ BAKHMUT YÖNÜNDE İLERLİYOR
Bakhmut bölgesi, uzun zamandır çatışmaların en önemli noktası olarak öne çıkıyor. Stratejik olarak büyük bir öneme sahip olmayan şehir, savaşın sembolik bölgesi olarak kayıtlara geçti.
Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Maliar, sosyal medyadan paylaştığı gönderide, "Zorlu direnişe ve düşmanın pozisyonunu koruma çabalarına karşın askeri birimlerimiz birkaç yönde ilerleme kaydetti" ifadelerini kullandı.
Ukrayna'nın geniş ölçekli saldırı planı, harekata başlamak için bir süredir bekletiliyordu. Kiev hükümeti ise bu planın önceden duyurulmayacağını açıklamıştı.