Ukrayna'nın yeniden inşası yaklaşık 486 milyar ABD dolarına ulaştı

Dünya Bankası, Ukrayna'nın yeniden inşası ve toparlanması için önümüzdeki on yılda 486 milyar dolara ihtiyaç duyulacağını söylüyor.

Ukrayna'nın 2023 sonu itibarı ile toplam ekonomik, sosyal ve diğer kayıpları yaklaşık 486 milyar ABD dolarına ulaştı.

Dünya Bankası'nın katılımı ile gerçekleştirilen Ukrayna için üçüncü hasar ve iyileştirme ihtiyaçları değerlendirmesinin (RDNA3) sunumu sırasında Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal tarafından ifade edildi.

En çok zarar gören sektörler ticaret ve sanayi, tarım, enerji ve ulaştırma oldu.

Dünya Bankası yetkilileri, “Ukrayna'nın yeniden yapılanma ihtiyacı neredeyse 486 milyar ABD dolar. Bunun 15 milyar dolarının hızlı toparlanmaya harcanması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl yeniden inşa ihtiyaçlarının artmaya devam ettiğini gördük. Bu büyüme özellikle toplam konut stoğunun yüzde 10'unun düşman eylemleri nedeniyle tahrip edildiği veya zarar gördüğü konut sektöründe belirgindir" açıklamalarında bulundu.

Hükümet Başkanına göre, Rusya'nın Kakhovka hidroelektrik santraline düzenlediği terör saldırısı ve Ukrayna topraklarındaki madencilik nedeniyle tarım sektöründe ve çevrede olumsuz dinamikler etkisini sürdürüyor.

Başbakan, Ukrayna'nın toparlanmasının ana kaynağının dondurulmuş Rus varlıklarına el konulması olması gerektiğini vurguladı. Ukrayna'nın tutumu bu konuda aynı, Rusya savaşın bedelini ödemesi gerekiyor dedi.

Başbakan Denys Shmyhal, "Bu süreci bu yıl başlatmamız gerekiyor. Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin kullanılmasını, tamamen müsadere ihtiyacını ortadan kaldırmayan olası bir geçici çözüm olarak görüyoruz" dedi.